Moravce bych za debaty vyrazil na hodinu. Přísné hodnocení mediálního experta

08.05.2014 9:15

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Pravicovým stranám hrozí propad a výkon jedničky Úsvitu Kláry Samkové mediální analytik a politolog Jiří Bystřický pro ParlamentníListy.cz raději komentovat ani nechtěl. V předvolebním speciálu Václava Moravce naopak ocenil zasvěcené komentáře lídrů Jana Kellera (ČSSD) a Pavla Teličky (ANO).

Moravce bych za debaty vyrazil na hodinu. Přísné hodnocení mediálního experta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Moravec

„Úroveň Moravcových pořadů je čím dál slabší. Je to i tím, jaké používá odkazy na sociologická šetření, které debaty devalvují. Poměrně jasně se ukázalo, že hrozí propad pravicovým stranám,“ shrnul na úvod pro ParlamentníListy.cz Jiří Bystřický, politolog a mediální expert. Pak zvlášť vyhodnotil výkony jednotlivých kandidátů. „To, co předvedl Zahradil, bylo až neskutečně dementní. Negativní vymezování mohli předvádět před patnácti lety, ale dnes už ne,“ reagoval Bystřický na televizní vystoupení lídra ODS do evropských voleb Jana Zahradila. „To je sebedestrukce ODS. Od takového vystupování už se distancoval i Klaus,“ dodal. Jedničku kandidátky Úsvitu pak politolog svého hodnocení v podstatě ušetřil: „Kláru Samkovou bych raději nekomentoval, protože je to dáma. Může být dobrá advokátka, ale neosvojila si řeč politiky, která má politickou logiku a ne advokátní.“

Teličkovi nahrával výběr ekonomických témat

Anketa

Kdo vás nejvíc oslovil?

hlasovalo: 2339 lidí
V debatě tak mohla být pro veřejnost zajímavá hlavně dvojice Keller - Telička. I oni se ale potýkali podle politologa s určitými handicapy. „Pár let nebyl Telička přímo politicky aktivní, takže občas mu chvíli trvá, než se přímo vyjádří k věci. Na rozdíl od ostatních je ale do ekonomie zasvěcený, takže velmi dobře popisoval problémy,“ upozornil na výkon lídra ANO Bystřický.

„Vztah k evropské konstituci silných stran, které určují pravidla Evropy, velmi dobře popsal Keller,“ vypíchl z vystoupení jedničky ČSSD Jana Kellera, ale zároveň zdůraznil i to, že schopnost reagovat u kandidátů velmi ovlivňovala volba témat, jež nahrávala Teličkovi. „Měl navrch ale jen proto, že šlo o ekonomická témata. V oblasti byrokracie, práv a struktury EU by bodoval Keller,“ dodal pro ParlamentníListy.cz mediální expert.

Bystřický: Moravce bych vyrazil na hodinu

Lidé často netuší, k čemu Evropská unie je a to by měla vysvětlovat právě veřejnoprávní televize. Politolog proto kritizoval nejen výběr témat debaty České televize, ale i jejich podání, které podle něj mělo být pro veřejnost zřetelnější. „Pokud nejste profesionál, tak se v tom nevyznáte. Moravec debaty připravuje už příliš dlouho a příliš si zvykl na to, že jsou to pořady, ve kterých si odpovídá na svoji představu o tom, jak mají vypadat. Zapomíná na to, co je pro běžného posluchače srozumitelné. Určitě debata nepřispěla k průhlednosti a zdůvodnění, proč jsou volby do europarlamentu důležité,“ uvedl Bystřický a ještě přitvrdil: „Osobně bych Moravce vyrazil na hodinu. To nebyl pořad pro informovanost voličů. To byla konfrontace zájmových skupin a provádění selekce zúčastněných. To mi z principu vadí. Mělo se jasně říci, že debata je v prvé řadě o tom, zda Česká republika bude schopná vstoupit do eurozóny. Do té doby jakékoli volby do europarlamentu ztrácejí smysl,“ uvedl Bystřický, který tvrdí, že základ pro elementární ekonomiku je směnitelná měna.

Koruna není směnitelná měna, operujeme s prázdnými bankovkami

Bystřický pak znovu zdůraznil, že zásadní téma předvolebního speciálu veřejnoprávního média mělo být jiné. „Téma eurovolby a zároveň téma konvertibilní měny. Pokud chceme vůbec řešit, že budeme volit poslance do europarlamentu, tak musíme přistoupit na podstatný problém, že naše výkonnost ekonomiky a kultury musí mít směnitelnost s Evropou. Jinak tam nemáme co dělat. To je mnohem zásadnější téma,“ uvedl expert. „Zpráva ekonomů vydala jasný signál. Česká republika by participovala se zvýšením 12 procent HDP, kdybychom byli více propojení s Evropou - a to jsou sakra peníze, které chybějí na důchody, ve zdravotnictví, ve školství,“ dodal ParlamentnímListům.cz s tím, že například Slováci nebo Poláci situaci pochopili mnohem dříve, a dokud nebudeme mít směnitelnou měnu, mají naše hlasy v evropských volbách hodnotu anekdotické informace.

Politolog pochválil Teličku za názor na bankovní unii

Bankovní unie je podle Bystřického nezbytnost, které se nevyhneme. „Je to dané tlakem Ameriky, která nastavila pravidla proto, aby se nedoplácelo na nerovnováhu bank, takže to samé musí být v Evropě. To řekl Telička dobře. Přesně se dá vystihnout důvod, proč europarlament a Evropské volby mají smysl. Musíme se podívat na konstituci bankovní unie a na vztah mezi státním sektorem a soukromými náklady bank. Veřejné finance a soukromé finance. To je téma, které Telička alespoň trochu naznačil,“ uvedl mediální odborník, který upozornil, že musí mezi těmito dvěma sektory existovat rovnováha, a doporučil, abychom volili kompetentní kandidáty, kteří problematiku znají. „Ne, že se tam odloží nějací pitomci. Musíme mít zájem dostat do Evropského parlamentu lidi, kteří budou mít snahu korekci mezi veřejnými financemi a soukromými financemi uřídit, protože jinak jsme trvale v nabobtnalém deficitu. Pět let už se převádí finance z německých peněz na české důchody. Na tohle správně poukázal Keller, že principiální síla a smysl europarlamentu je o tom, které strany mají sílu, aby mohly jakoukoli formu integrace vůbec začít provádět,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…