Most ve Vilémově, který zabil dělníky, nebyl třetím zříceným. Tady je zamlčený důkaz

05.09.2014 13:25

FOTO V obci Vilémov na Havlíčkobrodsku se ve čtvrtek odpoledne zřítil silniční most. Smrt v jeho troskách našli čtyři lidé. Záhy se začaly objevovat informace, že jde již o třetí most, ve kterém figurují jisté firmy. ParlamentnímListům.cz se ozval muž, který tyto informace popírá. Mostů, které se zřítily, nebo staveb tohoto druhu bylo ještě o jednu víc. Jenže ten jeden most se podařilo ututlat. Náš čtenář k tomu dodal i fotodokumentaci.

Most ve Vilémově, který zabil dělníky, nebyl třetím zříceným. Tady je zamlčený důkaz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Silnice, ilustrační foto

Autorizovaný inženýr geotechnických prací a odborník v přezkušování stavebních dozorů Jiří Šmíd je značně znepokojen informacemi, které v posledních hodinách pronikly do médií.

„Víte, ono se mluví o tom, že to byl třetí most, který spadl. Já však vím, poněvadž jsem to na vlastní oči viděl, že ty mosty byly čtyři. Jeden, o kterém se nemluví a nepsalo, poněvadž se to podařilo ututlat, byl pěší lávkou a spadl v roce 2007. Jen proto, že dělníci byli v té době na polední přestávce na obědě, se to obešlo bez zranění či ztrát na životech,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Šmíd.


Most před havárií


Havarovaný most

Most padal i u Neředína. Mlčelo se prý však...

Dle informací, které redakci sdělil, šlo o pěší lávku u obce Neředín přes dálnici R35. „Přetrhly se tam kotvy a lávka spadla. Stalo se to v srpnu roku 2007. Velmi zarážející je to, kolik takových neštěstí se však v horizontu pouhých pár let stalo a stále nejsou zřejmě hlavní viníci dopadeni a potrestáni,“ doplnil ještě Šmíd. Ten se při své činnosti setkal i s Miloslavou Pošvářovou, která je též velmi kritická ke způsobu provedení silničních a dálničních staveb u nás, k jejich kvalitě – stejně jako ke kvalitě prací na budovaných mostech. Vzhledem k tomu, že jí její ostré vystupování proti řadě mocných a vlivných firem přineslo kariérní propad, rozhodla se nevzdat to a kandidovat na podzim do Senátu. Jiří Šmíd, jakožto odborník ze stejné oblasti, jí v jejích snahách pomáhá a pracuje nyní v jejím volebním týmu.

Aktuální neštěstí ve Vilémově zasypalo do sutin původně celkem šest lidí, dva přežili. Jde o most přes místní potok na silnici II/34, který se momentálně opravuje.

Rekonstrukce tohoto mostu začala o prázdninách. Hlavními dodavateli prací jsou firmy M - Silnice a Strabag, jedním ze subdodavatelů je pak firma Bögl & Krýsl. Ta v minulosti figurovala i u případů spadlých mostů ve Studénce a u Kuriman na Slovensku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …