Na Šumavě gradují spory s aktivisty. Brusel je hájí

13.07.2012 12:30

První stromy napadené kůrovcem padly u Ptačího potoka nedaleko Modravy. Proti kácení v Národním parku Šumava se okamžitě ohradili aktivisté, na jejichž stranu se postavil také eurokomisař Janez Potočnik. Ten adresoval dopis ministru životního prostředí Tomáši Chalupovi, ve kterém vyjadřuje nesouhlas s velkoplošným kácením, které probíhalo v loňském roce. Chalupa je připraven s Potočnikem jednat.

Na Šumavě gradují spory s aktivisty. Brusel je hájí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace za záchranu Šumavy

Šumavě se opět dostává značné mediální pozornosti. Rozepře, které se týkají míry bezzásahovosti na území Národního parku Šumava, se rozhořely hned na několika úrovních. Zajímavé však je především to, že se většina sporů týká loňského kácení, respektive blokády. V současnosti totiž stále probíhají jednání mezi zainteresovanými skupinami včetně aktivistů. Lze předpokládat, že spory ohledně letošní situace by eskalovaly v případě, kdy by jednání byla neúspěšná.

Eurokomisař Potočnik: Zastavte velkoplošné kácení

Proti kácení se nedávno ohradila Evropská komise, respektive komisař pro životní prostředí Janez Potočnik. Ten vyjádřil své znepokojení především nad kácením stromů na velkých plochách, které by mělo negativní dopad na ekosystémy. V dopise Chalupu vyzval, aby velkoplošné kácení v národním parku zastavil a nabídl mu možnou konzultaci celého případu. V krajním případě by Potočnik vyzval Komisi k právním krokům.

Podle mluvčího ministerstva životního prostředí Matyáše Vitíka je Chalupa připraven s Potočnikem jednat. V současné době ministerstvo připravuje odpověď na původní Potočnikův dopis. Vitík však upozornil na rozdíly mezi letošním a loňským kácením. „Letošní zásah je mnohem menší, než ten loňský. Navíc se postupuje mnohem šetrnějším způsobem,“ říká Vitík.

Hnutí DUHA označilo kácení za výsměch českým zákonům

„Postup řiditele parku Jana Stráského a jeho náměstka Jiřího Mánka, kteří dál kácí a loupou stromy nastojato v oblasti ponechané přírodě kolem Ptačího potoka, je výsměch českým zákonům, inspekci životního prostředí i účelu za kterým byl národní park zřízený,“ konstatuje Jaromír Bláha z Hnutí DUHA. Zároveň ocenil, že oproti loňsku nevznikají kácením holiny. Přesto však Hnutí DUHA podalo podnět České inspekci životního prostředí, aby kácení okamžitě zastavila. Dle ekologů je totiž ke kácení třeba posudku, který potvrdí, že kácení nebude mít negativní dopad na ekosystémy a druhy chráněné evropskou legislativou.

„Bylo by nešťastné, kdyby nám někdo chtěl bránit v takto šetrném tlumení kůrovce,“ reaguje Jan Stráský, ředitel Správy Národního parku Šumava. ParlamentníListy.cz Stráského rovněž požádaly o vyjádření k Bláhově výroku o výsměchu české legislativě. Stráský se však redakci svěřil, že nemá zájem ani čas bránit se proti všeobecným nařčením.

Starosta Modravy: Modravští si blokády nepřejí

Ještě loni se na blokádu přijížděli dívat turisté. Dnes jsou však parkoviště v obci Modrava poloprázdná. Efekt loňské blokády pociťují obyvatelé Modravy až letos. Na situaci doplácejí především ubytovatelé.

„Loňský efekt blokády se projevuje až v letošním roce. Ubytovatelé letos nemají vůbec obsazené letní měsíce. Kdokoliv se chce ubytovat, hned se ptá, zda bude na Modravě blokáda. Ubytovatel to samozřejmě není schopen odhadnout. Zájemce poté řekne, že zavolá později, ale ve skutečnosti už se neozve,“ hodnotí celou situaci starosta Modravy Antonín Schubert. Ten si úbytek turistů a rekreantů vysvětluje tím, že mnozí z loňských návštěvníků blokádu viděli, ale nemají potřebu ji vidět znovu.

„Jestliže začne blokáda, půjde už o újmu na zdraví. Místní obyvatelé jsou na to připraveni,“ uzavírá Schubert. Protest formou blokády je dle modravského starosty tím nejméně vhodným pro celé území.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Švábek

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…