Nad slovy psychiatra Cimického mrazí: Rath může onemocnět, či se i zabít

23.05.2012 14:56

David Rath včera vystoupil před poslanci, kteří rozhodovali o jeho vydání pro trestní stíhání. Bylo na něm však vidět, že ho byť prozatím kratičký čas strávený "za katrem" změnil. Ztrhané rysy, třesoucí se ruce – tak popisovali poslanci jeho proměnu. Dokonce podle nich Rath ztratil v hlase i pověstnou zlomyslnou radost. Psychiatr Jan Cimický ale varuje – vazba může poslance dovést až k chorobě, případně i k něčemu horšímu.

Nad slovy psychiatra Cimického mrazí: Rath může onemocnět, či se i zabít
Foto: hns
Popisek: Rath za mřížemi, ilustrační koláž

Měl kruhy pod očima, prázdný pohled a třásly se mu ruce. Tatam byla jeho suverenita a ironické úšklebky. Řekl nám, že jeho život i kariéra v podstatě skončily. Tak popisovali bez rozdílu včera poslanci bývalého nejmocnějšího muže Středočeského kraje, který během jednoho dne přišel úplně o všechno. Co mu nyní hrozí? Rozpad osobnosti?

Podle známého českého psychiatra Jana Cimického může Rath onemocnět tzv. vazební psychózou. Vyloučit nejde ani to, že by si chtěl sáhnout na život, přestože nyní tvrdí, že bude bojovat s policií o svou nevinu jako lev. 

„Takhle závažná změna může vést u někoho až k tomu, že začne reagovat způsobem, který je blízký duševní poruše. Tomu se říká vazební psychóza a postihne to samozřejmě ty lidí, kteří jsou vystaveni význačnému stresu, jako nyní pan poslanec Rath. Určitý nápor změn pak totiž nedokáže organismus již zvládnout, proto se taková porucha může objevit,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz Jan Cimický.

„Ale na rozdíl od duševní choroby tohle poleví a zmírní se ve chvíli, kdy se zmírní i určitý stres, to znamená, kdy se lidé dostávají pryč z prostředí, které to vyvolalo. I toto - byť třeba jen neurotizace stavu  - je samozřejmě možné u pana poslance Ratha,“ zmínil dál Cimický.

Podle něj jsou ale samozřejmě duševní stavy jiné u člověka, který do vazby přichází po páté nebo po desáté, má určitou zkušenost a ví, co jej čeká, než u člověka, který se předtím pohyboval v úplně jiném prostředí. „Na toho pak vazba samozřejmě působí mnohem intenzivněji,“ poznamenal.

Mohl čerpat ze svých rezerv

I když poslanci z imunitního výboru včera vypověděli, že mají dojem, že Rath rozhodně zlomený nebyl, přestože si byl vědom toho, že jej nyní čeká pár let krušného života, podle Cimického to tak ve skutečnosti být nemusí.

„Taková situace, do které se dostal včera, tak ta ho maximálně dokázala vybičovat k tomu, aby se snažil v pudu sebezáchovy maximálně využít psychické i fyzické rezervy, které má v organismu. Určitě z nich tedy včera čerpal. Ale ty ostatní okolnosti, které přitom byly – to znamená vědomí, že tam byli dva strážci, že potom, až to skončí, tak jej zase odvezou do vazby a bude se pak opakovat stejná situace, tak to samozřejmě ukrajuje energii a sebevědomí i u člověka, který třeba vždy sebevědomě působil,“ odvětil na to Cimický. Právě proto se podle něj Rathovi třásly ruce a právě proto třeba říkal, že ví, že mu již končí život a nemá proto už žádné profesní ambice, jen touží ven z vězení a klidně dožít.

Ovšem i kdyby ve skutečnosti toto vše byť jen hrál, může jej naprostý zlom psychiky potkat třeba až za měsíc?

„To já nedokážu posoudit, jestli za měsíc, nebo za týden, či vůbec ne. Člověk sám o sobě má většinou nesprávnou představu o tom, co skutečně vydrží. Někdy vydrží dlouhodobý stres a víc než si myslí, a někdy naopak jej drobnosti zcela vykolejí a nedokáže zareagovat tak, jak by se od něj očekávalo,“ vysvětlil lékař.

Ovšem již jen určitá ztrhanost v rysech obličeje exhejtmana, a i to, že se choval pokorně a až prosebně žádal při svém projevu před poslanci třeba o pití, již to prý dává tušit, že mu asi duševně nejlépe nyní není.

Ztrhané rysy? Vždyť se nemůže ani vyspat a ani odpočinout

„No to by si každý sám musel zkusit, jaké to je být zavřený. Když jste napřed v takovém postavení a pak jste najednou za zavřenými dveřmi a o všechno musíte žádat a prosit, a naprosto běžné věci ani nesmíte, tak ono to velice rychle na člověka začne působit. Jestliže v tom prostředí si není schopen pan Rath odpočinout, není schopen se vyspat, no tak samozřejmě je pak jeho organismus daleko víc vyčerpaný a daleko víc je to vidět i na jeho obličeji,“ pronesl na konto nového nejznámějšího vězně Cimický. Dokonce se podle něj může stát i to, že u lidí z „venku“ pak takový člověk vyvolá až pocit lítosti.

„Měl jsem chuť mu pro pití osobně dojít. Bylo mi ho líto,“ svěřil se totiž včera novinářům se svými pocity z Ratha další z poslanců.

„V životě jsem měl možnost ošetřovat vrahy, či lidi, kteří opravdu spáchali hroznou věc. Ale když pak znáte všechen ten kontext různých věcí, tak samozřejmě onoho člověka vnímáte ne a priori jako vraha. Jenže my jsme lékaři. U lidí, kteří s takovými lidmi nepřišli nikdy do styku, to samozřejmě může vyvolat pocit, že je třeba tomu člověku trošičku i pomoci, takže ho úplně neodepisují, i když mu mohou na jedné straně dát najevo, že nesouhlasí s tím, co udělal. Takže tady se zároveň nedá úplně překrýt ten lidský moment,“ vysvětlil Cimický.

Sebevražda se vyloučit nedá nikdy

Rath včera kromě toho poslancům sdělil, že ví, že může ve vazbě strávit až tři roky. Mohou se ale u něj za tu dobu zcela změnit osobnostní rysy a povaha?

„Samozřejmě, že vězeňské prostředí na člověka významně působí. Třeba kdysi na vojně, když byli lidé izolováni, tak i to mělo určité parametry deprivace ztráty svobody. Proto i tam někdy docházelo k různým poruchám, třeba i k sebevraždám. Jestliže tlak a zhroucení životních hodnot budou dlouhodobé, tak může nastoupit mechanismus, který sklouzne do choroby,“ sdělil dále psychiatr s tím, že se ale ani u Ratha nedá zcela vyloučit sebevražda, i když byl známý silným sebevědomím.

„To se nedá nikdy vyloučit. Může tam nastat zkratkový mobilanční moment a člověk dojde k poznání, že nemá již život smysl za podmínek, do kterých se dostal. Pak se může o to pokusit. Proto tam jsou také velká bezpečnostní opatření. Vždyť si vzpomeňte na toho potenciálního vraha malé holčičky, který nakonec využil krátkého času k tomu, aby tuto věc udělal. V tom vězení to ale všichni vědí a mají z toho také strach.“

Cimický si však nevzpomíná na to, že by někdy léčil člověka vysoce postaveného, kterému by se doslova v minutě změnil život.

„Tam nehraje roli ani to, že člověk zaujímá ve společnosti nějaké významné místo, ale hraje roli ztráta lidské důstojnosti,“ zdůraznil s tím, že právě tento moment může člověka dostat po propuštění na samé dno. Propadne alkoholismu, i když předtím nijak výrazně nepil, anebo drogám.  

Volí pak alkohol jako sebedestrukci

„To se samozřejmě může stát a záleží na tom, jak je člověk stenický, jak dokáže bojovat a jaký způsob obrany si zvolí. Spousta lidí pak skutečně sklouzne k alkoholu. To je totiž nejdostupnější a nejčastější způsob dobrovolné sebedestrukce."

Jestli ale taková změna nastane i v životě Ratha, tak na to by nesázel. „Já ho osobně neznám, tak nemůžu z toho všeho, co se nyní děje, vyčíst, co se u něj bude dál dít. Tu míru člověk nezná ani sám u sebe, natož abych tohle dokázal validně zhodnotit já u něj,“ uzavřel psychiatr a dodal, že kdysi se vyhotovovaly znalecké posudky u lidí, kteří byli ve vazbě, či ve výkonu trestu, v psychiatrické léčebně v Bohnicích. Šlo tehdy o průzkum toho, jak dalece u lidí, kteří jsou ve výkonu trestu dlouhodoběji a jsou zvláště citliví, dochází k nalomení jejich životní linie.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …