Nasadil Paroubek svého movitého známého proti Diag Human?

19.02.2010 12:13

Dobrý známý známý Jiřího Paroubka Tomáš Melich figuruje ve firmě Towit Machinery Trading, která od Diag Human spolu s firmou Dumfries údajně odkoupila třetinu pohledávky vůči českému státu. Tvrdí to Mladá fronta dnes (MfD) ve svém pátečním vydání. Jenže úloha Melicha v celém případu může být i jiná.

Nasadil Paroubek svého movitého známého proti Diag Human?

O Tomáši Melichovi je známo, že ČSSD v minulých dnech věnoval rekordní sponzorský dar ve výši šest a půl milionu korun. Sám tvrdí, že se s Jiřím Paroubkem zná asi 50 let. „Myslím, že si můžu dovolit hodně věcí po padesáti letech kamarádství," řekl Melich deníku, když obhajoval sponzorský dar vůči sociálním demokratům.

Melich ale odmítá, že by jeho štědrost straně měla za cíl zlepšit pozici Towit Machinery Trading v arbitráži, či ji nějakým způsobem ovlivnit. "Ve věcech kolem arbitráže přece nerozhoduje sociální demokracie. Jsou to nezávislé věci," řekl Melich. Ovšem podivné je, že k arbitráži tajemně dodal, že se uvidí, jak vůbec celá věc dopadne. "Myslím, že bude hodně věcí jinak, než jak to vypadá," zmínil bez bližších podrobností.

Mecenáš ČSSD naznačuje, že o arbitráži ví víc

Že by mecenáš ČSSD věděl něco bližšího o tom, kam rozhodčí řízení mezi Diag Human a státem nadále míří? „O arbitráži budou rozhodovat arbitři a já na ně nemám žádnou přímou ani nepřímou vazbu. Nevím tedy, kde by mohl být konflikt zájmů. Tedy reálně," uvedl v této souvislosti Paroubek pro MfD. Zdůraznil přitom, že o angažmá Tomáše Melicha v Towitu vůbec neví.

Jenže ČSSD je horkým kandidátem na vítěze květnových parlamentních voleb. A pokud opravdu zvítězí, pak by sociální demokracii a sociálně-demokratickému ministru zdravotnictví opět spadl do klína horký brambor jménem Diag Human. Firma se již léta prostřednictvím rozhodčího řízení ad hoc snaží na Česku vysoudit miliardy za údajně ušlý zisk.

Důvodem je dopis z počátku devadesátých let, jenž napsal tehdejší ministr zdravotnictví Martin Bojar o tom, že předchůdce Diagu - firma Conneco  - je na trhu s krevní plazmou nedůvěryhodná. To ale rozlítilo majitele Conneca Josefa Šťávu. Ten dnes vlastní i firmu Diag Human. Českou republiku před lety zažaloval a stát pak rozhodl, že se nebude hájit v soudním sporu, ale v rozhodčím řízení.

Kužel právníkovi Diagu moc nevoní

Zástupci státu si mysleli, že v arbitráži bude spor o hodně kratší. Jenže se mýlili. Nejenže se arbitráž protáhla na roky, ale nyní Josef Šťáva po státu požaduje kromě odškodnění i penále. Po Česku chce, aby mu vyplatilo 14 miliard korun. To však žádná vláda  - byť to byla před časem ODS a před ní i ČSSD - nehodlá za žádnou cenu dopustit. Stát se proto proti poslednímu rozhodnutí arbitrů, kdy měl Diagu vyplatit odškodnění devět miliard korun, odvolal. Obě strany sporu, stát i Diag Human, ale pro další kolo arbitráže zvolily opět nové arbitry. Stát si vybral šéfa Hospodářské komory Petra Kužela.

Právě ale kroky Kužela velmi popudily právníka Diagu Jana Kalvodu. „Pan Kužel činí velmi rychlé kroky ve prospěch obou offshorových firem a poskytl jim pozici účastníků řízení. A tedy možnost přiznat jim částku v řádu miliard," uvedl k tomu Kalvoda. Reagoval tak na fakt, že Kužel už minulý měsíc obě firmy, tedy Towit Machinery Trading a Dumfries, potvrdil jako účastníky arbitráže.

Jenže Kalvoda se navíc podivuje i nad tím, že se zástupce Towitu s Paroubkem zná. To, že je manažerem Towitu sponzor ČSSD a přítel Paroubka, považuji za překvapující," řekl totiž Kalvoda deníku MfD.

Má Melich zachránit peníze pro Česko?

Jakou úlohu ale má vlastně hrát Melich v celé kauze? Vysvětlení se nabízí: bylo by totiž vcelku logické, kdyby Paroubek nasadil všechny páky k tomu, aby Josef Šťáva byl od případu případné celé vysouzené částky pro Diag Human odstaven. Sice Paroubek nyní tvrdí, že o angažmá Tomáše Melicha v Towitu vůbec neví, ovšem že chce za každou cenu zabránit Šťávovi v tom, aby od státu shrábl miliardy, je již známé.

Už v roce 2005 totiž Paroubek jako premiér tvrdil: „Česká republika nebude pro nějakého dobrodruha snadnou kořistí. Učiním veškeré kroky, aby právní zastoupení státu v kauze bylo co nejsilnější."

Připravuje si tak Paroubek půdu do budoucna, kdy bude opět premiérem a využívá k tomu svých movitých přátel, tedy i Tomáše Melicha? I to je možné vysvětlení.

Připomeňme jen, že Čechorakušan Melich už jednou významně ČSSD pomohl. A to když před koncem loňského roku zaplatil přes šest miliónů korun za kongres Strany evropských socialistů v Praze.

Kromě toho Melich podniká v pohostinství a realitní činnosti. Mladá fronta Dnes navíc uvádí, že Towit Machinery, kde je Melich členem představenstva, má ještě další vazbu na Česko. Zastupuje údajně tuzemské strojírny a ocelárny ve Vítkovicích Machinery Group. A Vítkovice jsou jedním z velkých dodavatelů například pro polostátní firmu ČEZ.

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …