Nejdříve se postarejte o chudou českou babičku, pak o lidi ze Sýrie. Nářez Jiřího Krampola české vládě

15.01.2015 4:42

Známý český herec Jiří Krampol si myslí, že by se čeští politici měli napřed zamyslet nad tím, jak se starají o naše obyvatele, o naše starší spoluobčany, a až poté by měli myslet na to, jak a zda vůbec pomoci přistěhovalcům z jiných zemí, a poskytnout jim v České republice azyl. Nemyslí to prý nijak zle, neboť ví, že třeba v Sýrii mnoho rodin s dětmi je v přímém ohrožení života, ale náš stát nemá podle jeho mínění tolik peněz na to, aby poskytoval domov každému, kdo si o to řekne.

Nejdříve se postarejte o chudou českou babičku, pak o lidi ze Sýrie. Nářez Jiřího Krampola české vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Krampol

S kým také hovořily ParlamentníListy.cz o tragédii v Paříži a o problematice soužití muslimů a většinové populace:

Ředitel Česko-arabského centra Šádí Shanaáh ,ministr kultury Daniel Herman, armádní generál v z. Jiří Šedivý, profesor Stanislav Štech, důstojník Řádu akademických palem, novinářská legenda Jan Petránek, mnohonásobný šéfredaktor Pavel Šafr, poslankyně ODS Jana Černochová, senátor ODS Jaroslav Kubera, emeritní biskupka Jana Šilerová, věřící z Valašska, šéf Společnosti česko-arabské Josef Regner, senátor a někdejší kněz František Bublan

Kabinet Bohuslava Sobotky ve středu souhlasil s návrhem na udělení azylu zhruba sedmi desítkám syrských uprchlíků, kteří získají azyl v České republice. Jde především o děti, které budou ošetřeny v tuzemských nemocnicích. Do ČR přicestují se svými rodinami. Podle Sobotky podobné počty uprchlíků jako Česko přijímají i další země obdobné velikosti. Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) se k tomu navíc nechal slyšet, že by do budoucna Česká republika mohla přijmout až stovky uprchlíků. Jedním z dilemat podle něj bude, zda vybírat uprchlíky i podle jejich náboženství. Různá vyznání podle něj totiž přinášejí také různá rizika.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

ParlamentníListy.cz se ale v souvislosti se zmiňovanými „bezpečnostními riziky“ otázaly herce Jiřího Krampola na to, jak on otázku imigrace vidí a zda by případně vláda neměla v udělování azylu rodinám vyznávajícím jinou víru, nežli křesťanskou, poněkud přibrzdit, a to v souvislosti s vražedným masakrem, který se udál minulý týden v pařížském časopise Charlie Hebdo.

„To je těžké. Na jednu stranu jsou ti lidé v Sýrii chudáci...ale já vám k tomu řeknu jednu věc. Já jsem totiž nyní jezdil po domovech důchodců, a tak vím, jak ti lidé tam žijí. Myslím si, že první věc, kterou by měli naši politici udělat, je postarat se o lidi u nás doma. Je hrozně hezké, že někdo přispěje na žirafu v Africe a že koupí nějakému dítěti v Africe i vzdělání, ale blbý je, že zdejší babička má sedm tisíc měsíčně a nemá na léky. To by měly být první kroky, které by vláda tady měla udělat, a pak teprve myslet na ty druhé, jestli jsou, či nejsou na tom blbě,“ sdělil ParlamentnímListům.cz herec.

Prý se ale rozhodně nechce vyjadřovat k tomu, jak se k muslimským přistěhovalcům vyjádřil nedávno prezident Miloš Zeman. Hlava státu totiž řekla, že muslimové, kteří nedokáží zapadnout a přijmout kulturu nové země, by se měli zase sbalit a vrátit se zpátky do domoviny. „Každý má žít ve své původní zemi. Něco jiného je cestovat a poznávat jiné kultury a něco jiného ve své původní vlasti pracovat,“ zmínil v rozhovoru pro Deník Zeman s tím, že lidé by měli žít ve svých rodištích a tam se věnovat náboženství a neměli by se pokoušet narušovat normální život v zemích, které mají odlišnou kulturu.

U nás se prostě tancuje polka a jí guláš

„Já k tomuto nemám co říci. Snad jen to, že ať sem přijede kdokoliv – třeba Eskymáci – tak si taky musí uvědomit, že se tady tancuje polka, jí se tady guláš a že nejsme zvyklí na to, aby se jim tady servírovaly medvědí tlapy apod. Prostě na ty jejich tradice tady nejsme zvyklí,“ reagoval na to Krampol.

Ke kresbám časopisu Charlie Hebdo má ale prý neutrální vztah, tedy ani z nich není nadšený a ani z nich nemá husí kůži, podobně jako se vyjádřil teolog Tomáš Halík, jemuž prý obrázky Charlie Hebdo připadají nevkusné.

„Já k těmto věcem nemám vůbec žádný vztah. Abych vám řekl upřímně: já jsem se nikdy v životě nezajímal o politickou satiru a to je také důvod, proč jsem přestal dělat politickou satiru se Slávkem Šimkem. Já totiž politické vtipy nesnáším, neboť jimi někoho naštvete a ten se také naštve a pak on zase naštve někoho dalšího a plodí to nejen společenské, ale i náboženské nešvary jako v tomto případě. Já ale s tím nechci mít nic společného, neboť vím, že všechna ortodoxní náboženství na světě vždycky končí nějaký průšvihem. Všechny války v minulosti také něčím podobným začínaly – vždycky to bylo „ve jménu kalicha“ anebo něčeho jiného. Vždycky to ale nakonec odnesli obyčejný lidi,“ zmínil k tomu Krampol pro ParlamentníListy.cz.

Odznáček „Já jsem Charlie“ by si ale nepřipnul, neboť mu to připadá „divné“.

Na všechny lidi jeden metr...

„Děsný je, že na začátku třetího tisíciletí se vraždí lidi kvůli blbostem, což je hrozný! Někdo kreslené vtipy bere za urážku a teď jde o to, kde je ta soudnost. Ve všech zemích by měl být na všechny lidi jeden metr – tady máš své povinnosti a za to také peníze. Mně se v tomto moc líbilo třeba v Jihoafrické republice, v Kapském městě, kde žijí lidé z celé planety a žijí tam pospolu v neuvěřitelné harmonii. A krásný je také, co říkal básník Hiršal. A to je zároveň nádherná věta pro politiky z celého světa. On totiž říkal, že naše názory se rozcházejí jako přátelé. Tedy že nemusím s někým souhlasit, ale to, že s ním nesouhlasím, tak to přece neznamená, že se mu budu mstít nebo že ho zabiju,“ pokračoval herec.

Muslimů, co žíjí v Česku, se sice prý nebojí, ovšem s názorem, že i u nás může dojít k podobnému útoku jako v Paříži, souhlasí. „Já bydlím v centru a mám strach, že se něco podobného může stát i v Maislovce; mám za bytem totiž židovské město a tam se může také kdykoliv něco zlého odehrát. Ale abych žil s nějakým strachem, tak to ne,“ řekl.

„Podle mě ale horší věc, nežli cizinci tady u nás žijící, je to, že se český majetek – české továrny, firmy, vodárny anebo masmédia, dostaly do cizích rukou,“ uzavřel své povídání pro ParlamentníListy.cz Jiří Krampol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …