Nevím, nepamatuji si, o tom jsem neslyšel. Veverky o korupci

04.03.2012 15:54

Hromadný výpadek paměti. Jedině tak se dá vysvětlit situace uvnitř Věcí veřejných. Většina jejich poslanců si totiž nemůže vybavit okolnosti aféry, kdy Vít Bárta uplácel své stranické kolegy. Poslanci se ve výpovědích shodnou na jediném: nevím, nepamatuji se, o ničem jsem neslyšel.

Nevím, nepamatuji si, o tom jsem neslyšel. Veverky o korupci
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

Vyšetřovatelé se snažili zjistit, zda dal předseda poslaneckého klubu Vít Bárta 29. března 2011 Kristýně Kočí a Jaroslavu Škárkovi úplatek, nebo jak říká Bárta „půjčku“, půl milionu, resp. 170 tisíc. Podle jedné verze Bárta ve svém bytě spolustraníkům řekl, že půl milionu byla teprve první splátka z šestimilionové částky pro Kočí. Jak to bylo doopravdy, se však od stranických kolegů sotva dozvíme.

„Nevím o tom nic,“ pomohla policistům moravskoslezská poslankyně Jana Drastichová během červnového výslechu. Svoje výpovědi doprovázela demonstrativním krčením rameny, které bylo odpovědí na 18 otázek. Na přepisy výpovědní véčkařů upozornil server Lidovky.cz, který má přepisy výslechů k dispozici.

Ztráta paměti zasáhla i poslance VV z Moravskoslezského kraje Jiřího Rusnoka. „Nevím“ bylo nejčastější odpovědí, kterou použil celkem šestadvacetkrát.

Mysl nepopsaná

Jisté záblesky z minulosti si vybavila poslankyně Karlovarského kraje Jana Suchá. Kočí za ní jako advokátkou šla pro radu, co má dělat s obálkou s půl milionem korun. „Já jsem jí řekla, ať se na to vykašle a jde k notáři, že notář jediný je schopen věrohodně dosvědčit, co v té obálce je...,“ vzpomněla si Suchá. Dále už byla mysl Suché tabula rasa a na další otázky odpověď neznala.

Kamilu Jankovskému utkvělo slovo „úplatek“. „Je to pravda, to tam zaznělo. To bylo pořád to jednání, kdy se sedělo na Kosárkově náměstí, toto tam zaznělo...Byla to informace, která zazněla na tomto jednání z úst Víta Bárty,“ řekl Jankovský. Další slova už z mysli bohužel vytěsnil.

Případem se bude v pondělí zabývat soud a Bártovi hrozí až šestileté vězení. Společnost by mu dva roky mohl dělat i Jaroslav Škárka za přijetí úplatku.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …