Nová kauza Rath? I vedení Rožnova prý bere úplatky v krabicích

29.06.2012 20:23

Ostrý spor se teď rozhořel v Rožnově pod Radhoštěm. Tamní opoziční zastupitel totiž viní vedení radnice z braní úplatků. Že by nová kauza Rath na komunální úrovni? I v tomto případě jde o krabice. Ty radní přebírají při různých oficiálních příležitostech. A to i přesto, že si sami odhlasovali etický kodex, který to zakazuje.

Nová kauza Rath? I vedení Rožnova prý bere úplatky v krabicích
Foto: roznov.cz
Popisek: Markéta Blinková převzala krabici při otevření polikliniky. Vpravo Libor Lukáš

Starostka Rožnova Markéta Blinková (ODS) a místostarosta Alois Vychodil (ODS) teď čelí obvinění z braní úplatků. Kauzu, která postupně a nečekaně nabývá obřích rozměrů, přitom spustil pouhý dotaz opozičního zastupitele Ivo Jelínka (SNK-ED) na nedávném jednání rožnovského zastupitelstva. Ten chtěl vědět, jak je možné, že starostka s místostarostou přebírají při stříhání pásek dárkové krabice navzdory etickému kodexu, který to zastupitelům zakazuje.

Blinková: Je to lež

Starostka Blinková následně vyzvala Jelínka, aby dokázal, že dostala krabici a poté ho obvinila ze lži. Pro ParlamentníListy.cz pak znovu zopakovala, že jde o nepravdivé tvrzení. „Je to nepravdivé a nepodložené tvrzení s cílem poškodit mou osobu a vyvolat nedůvěru ve vedení radnice,“ hájila se Blinková. Bohužel však podle Jelínka pozapomněla na skutečnost, že přímo na webových stránkách města je veřejně dostupná fotografie, na níž drží v ruce krabici při slavnostním otevírání rožnovské polikliniky v lednu 2011. Nicméně k tomu dle zjištění redakce došlo ještě před vydáním etického kodexu. Ten měl být podle informací rožnovské radnice vydán až v půli února a podepsán všemi koaličními zastupiteli. 

Jelínek požaduje omluvu

Ivo Jelínek je však přesvědčen, že to, zda byl kodex vydán až po otevření polikliniky nehraje roli. Podle něj by zastupitelé neměli brát úplatky za žádných okolností. Navíc by prý zastupitelé převzetí jakéhokoliv daru měli uvést v daňovém přiznání. Jelínek kvůli nařčení ze lži požaduje po první dámě rožnovské radnice veřejnou omluvu. Sepsal proto otevřený dopis, který má redakce k dispozici. „Žádám vás o veřejnou omluvu, která bude umístěna do příštího zasedání zastupitelstva města na webových stránkách města. Označila jste mne za lháře, ačkoliv se později zjistilo, že lhářem jste vy sama. Měla byste se zamyslet nad tím, jak politickou morálku a kulturu v Rožnově opět vrátit na normu,“ stojí například v dopise.

Opoziční zastupitel chce, aby se starostka nad svým chováním zamyslela, protože tím podle něj vrhá ostudu na celý Rožnov. Pokud prý nepřestane lhát, zváží Jelínek i odchod ze zastupitelstva. „Sedět v jedné místnosti s notorickou lhářkou je totiž pro mne morálně neakceptovatelné. Prastaré přísloví navíc praví, že kdo lže, tak krade. Nerad bych se však někdy dožil toho, aby se mi ztrácely věci při jednání zastupitelstva,“ napsal Jelínek.

Krabice od spřízněné firmy

Dosud ani není jasné, co vlastně v krabici, kterou starostka Blinková při otevření polikliniky převzala, bylo. Krabici měla navíc starostka převzít od firmy Commodum, která se podle Jelínka podílí na většině zakázek na Rožnovsku a která zde také údajně sponzorovala předvolební kampaň občanských demokratů.

Mimo starostku byl také nařčen z braní úplatků rožnovský místostarosta a občanský demokrat Alois Vychodil. Ten krabici převzal při otevírání Jurkovičovy rozhledny letos v dubnu rovněž od údajně spřízněné firmy Commodum, která stavbu takzvaně vysoutěžila za 12 milionů korun, což byla podle místostarosty nejnižší cena. Jelínek však tvrdí, že šlo rozhlednu postavit o polovinu levněji.

Vychodil: Jelínek je psychopat

„Faktem je, že když se otevírala rozhledna, tak na schodech jsme stříhali pásku, kdy jsem dostal půl litru slivovice. Dovedete si představit, že na těch schodech, když stříháte pásku a okolo stojí celá řada lidí včetně uniformovaných střelců, folkloristů a dalších, jsem měl tu krabičku s flaškou dát zpátky a udělat tam to divadlo, že to nechci? Nebo jsem to tam měl vylít ke kořenům stromů? To by pak po mně ještě šli zelení. Vylil jsem to tedy později do umyvadla,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Vychodil.

Podle Vychodila jde v případě Jelínkova obvinění o frustraci z toho, že není v radě města a nemůže tedy rozhodovat o zakázkách pro svoji stavební firmu. Navíc jej označil za psychopata, který by se měl léčit. To ale Jelínek odmítá. „Jsem naprosto zdráv. Jak jsem se stal zastupitelem, tak jsem přestal dělat veškeré zakázky. Já jsem se ne že nedostal do rady, ale já jsem bývalý předseda místní organizace ODS, kterou zrušil přímo Nečas, protože zde neměl dostatečnou podporu,“ argumentuje Jelínek s tím, že se ukázalo, že to, co dělají politici na celostátní úrovni, dělají i politici na úrovni místní.

V etickém kodexu rožnovských zastupitelů je uvedeno, že v případě jeho prokázaného porušení se zastupitel vzdá svého mandátu. Na zářijovém jednání zastupitelstva se proto dají očekávat další ostré slovní přestřelky, jelikož Ivo Jelínek uvažuje vyzvat starostku a místostarostu k rezignaci, případně vyvolat hlasování o jejich odvolání.

Reakce pro ParlamentníListy.cz:

dovolte mi, abych na Vaši žádost reagovala na článek týdeníku Jalovec, ve kterém mě pan Petr Čenek označil lhářkou. Ráda bych věci upravila na míru.

Ano, dne 14.6.2012 jsem na setkání zastupitelstva označila pana Ivo Jelínka lhářem a na tomto označení trvám. Bezprostředně před tím mě pan Ivo Jelínek několikrát nepravdivě veřejně nařknul a svá tvrzení dodnes neprokázal. Pokud někdo předkládá křivá svědectví a poskytuje nepravdivé informace, lže a je lhářem. Abych se vyhla dalším možným spekulacím nad skutečností, dovoluji si do přílohy přiložit jak nahrávku z daného zastupitelstva, tak logickou strukturu našeho rozhovoru včetně doslovného přepisu. Dovoluji si též upozornit na to, že se přepis rozhovoru uvedený v týdeníku Jalovec od skutečné nahrávky liší v podstatných maličkostech. Vážená média, pomůžete panu Jelínkovi a Čenkovi zjistit, kdo je skutečným lhářem a kdo musí nést zodpovědnost za svá rozhodnutí a slova?

Jak jistě víte, slovní útoky podobného charakteru nejsou novinkou. Poslední dobou však nabraly vážných rozměrů a ohrožují i veřejnost, zejména podáváním klamavých informací. Jak zastupitel Ivo Jelínek, tak redaktor Pavel Románek, posléze pan Čenek a další, několikrát svými výroky přestoupili hranici české legislativy. V momentě, kdy se jejich jednání vztahovalo na veřejnost, jsem byla nucena podat trestní oznámení. V případě úspěchu v trestně-právním řízení hrozí pachatelům až několik let odnětí svobody a zákaz činnosti. Více informací najdete v otevřeném dopisu panu Ivo Jelínkovi, který je rovněž přílohou tohoto emailu.

V jedné věci musím dát článku pana Petra Čenka za pravdu: lhář by neměl zastávat veřejnou funkci. Proto skrze Vás, média, vyzývám pana Ivo Jelínka, aby přijal svou odpovědnost a s okamžitou platností předal svůj mandát jinému zastupiteli.

Předem děkuji za Váš zájem o danou kauzu. Současně Vás, zástupce médií, žádám ve jménu pravdy a demokracie o pomoc a součinnost. Zejména bych ráda, aby se veřejnosti komunikovalo co nejvíce informací nevytržených z kontextu.

Markéta Blinková

starostka města Rožnov pod Radhoštěm

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …