Novinářka: Zemřeli lidé a lihová bomba bouchla. Léta jste všichni mlčeli

14.09.2012 8:19

JINÝMA OČIMA Za hrubé selhání státu označila opoziční sociální demokracie aféru s metylalkoholem, která už má na kontě přes sedmnáct lidských životů. ČSSD okamžitě obvinila čtyři ministry Nečasovy vlády ze zodpovědnosti, měli by se prý omluvit rodinám obětí a rezignovat. Ale ČSSD zapomíná, že ani jejich vláda nebyla schopna, a dokonce ani ochotna zabránit dovozu nezdaněných lihovin mnohdy pochybného původu.

Novinářka: Zemřeli lidé a lihová bomba bouchla. Léta jste všichni mlčeli
Foto: archiv Jany Lorencové
Popisek: Novinářka Jana Lorencová

Možná i proto, že se na tomto lukrativním byznysu před lety obohacovali i významní členové jejich strany. ParlamentnímListům.cz to sdělila známá investigativní novinářka z Ostravy a kandidátka do Senátu v podzimních volbách Jana Lorencová, která se před lety zabývala úniky daní v kauzách lehkých topných olejů a nelegálního dovozu, výroby a prodeje lihovin. „Vinu za to, že dnes umírají lidé, nesou všechny vlády, které tady byly,“ prohlásila. Není podle ní ani vyloučeno, že penězovod z obchodů s lihem vedl až do pokladen politických stran.

Stát přichází o miliardy na daních

Na nelegálně vyrobeném lihu a lihovinách podle Lorencové stát přichází každoročně o miliardy. „Psala jsem o tom už před rokem 1995 do Českého deníku díky podpoře tehdejšího majitele Josefa Kudláčka. Točila jsem o tom řadu reportáží pro Českou televizi, chytila jsem několik stáčíren přímo při činu, lidé tam mnohdy mluvili otevřeně o tom, kolik lihu se tam přiváží, kdo je majitelem, byly to jasné důkazy. Měli jsme kilometry materiálů, policie mohla hned nastoupit a pozavírat to tam. Ale i když reportáže televize odvysílala, i když vyšly v tištěných médiích, nikdo z policie nebo státního zastupitelství mne nikdy nekontaktoval a dodnes s tím nikdo nic nedělal,“ konstatuje novinářka.

„Policajti v tom hráli prim, věděli, co mohou, aby na ně zákon nedosáhl, proto také neměli zájem nic vyšetřovat. Na Generálním ředitelství cel se všechna podezření zametala pod stůl, když jsem tam přišla s televizním štábem, tak se mi tehdejší ředitelka odboru smála do očí,“ kritizuje tehdejší přístup státních orgánů Jana Lorencová. „Ale abych policistům úplně nekřivdila, byl ustaven speciální vyšetřovací tým, ale když začalo vyšetřování přinášet výsledky, prostě byl rozprášen,“ dodala pro ParlamentníListy.cz.

Auta stála před garážemi, v garážích byly sudy s alkoholem

Vypráví, jak systém fungoval: „Lihovary v Čechách vyráběly líh a vyvezly ho na Slovensko do Leopoldova, aby nemusely platit v Česku daně. Z Leopoldova putoval líh zpátky, možná i ve stejných sudech, jen do nich přisypali živočišné uhlí a vraceli je zpět jako technický líh pod různými názvy, například Karbopur. Já jsem pak viděla stáčírny, kde se tento „technický“ líh stáčel do flašek s originálními etiketami, byla to doslova velkovýroba. A takových „továren“ byly na severní Moravě možná stovky. Vyrábělo se v nich ve dne v noci. V té době všechna auta v Českém Těšíně stála před garážemi, protože garáže byly plné modrých sudů s lihem. Točili jsme v Českém Těšíně denně tisíce lidí z Polska, kteří kupovali u stánků lahve s alkoholem a nosili je do Polského Těšína, to byla jejich každodenní práce. Nazvala jsem je mruvky, což v češtině znamená mravenci. Vzpomínám si i na situaci, kdy dav zákazníků s taškami lahví prorazil celní závoru a vynutil si možnost nekontrolovaného průchodu.“

Obchodníci zbohatli, dnes chtějí ovlivňovat politiku

Novinářku tehdy překvapilo, když se začala zajímat, odkud se takové obrovské množství alkoholu bere, že nejfrekventovanějšími jmény lidí, kteří za obchody stojí, byli právě nejvyšší představitelé Českého Těšína a významní sociální demokraté Sznapka a Kuš. Oni, i další stovky lidí, kteří se na tomto byznysu přiživili, si přišli na slušné peníze. „Výrobní cena 94 až 96procentního alkoholu byla totiž 14 korun, když byl správně naředěn na 38 procent, vzniklo 2,5 litru alkoholu, takže měli i po zaplacení všech nákladů 300 korun zisku z každého litru šnapsu,“ vypočítala nedaněné zisky Jana Lorencová.

Skuteční viníci zůstali nepotrestaní

Svého času se podle Jany Lorencové dovážel líh s označením „pro kosmetické účely“ i ze zahraničí, z Portugalska, Francie, Německa. „Na našich hranicích přišel majitel k řidiči, vzal si od něj doklady, šel k celníkům a najednou se z lihu staly kachlíčky nebo cement. A nejhorší bylo, že řidiči, když se vraceli třeba už potřicáté do Německa, začali být zatýkáni za to, že prý líh prodali na německém území a nakoupili kachlíčky. Přes čtyři stovky jich za to bylo zavřeno. Tresty? Až pět let vězení a propadnutí majetku! A u nás po nich zase Generální ředitelství cel začalo vymáhat pokuty, že dovezli do Českého Těšína líh, a ne kachlíčky. Naprosto absurdní situace, přitom šlo od začátku o stejný náklad, stejná celní čísla i čas, kdy kamiony přejely hranice. Ovšem skuteční viníci, ať už ti, kteří přijali zákony, umožňující dvojí zdanění lihu, nebo jeho majitelé, kteří záměnu papírově na hranicích vyřizovali, nikdy postiženi nebyli,“ popisuje Jana Lorencová, jak sama cítila totální bezmoc proti tak nespravedlivému systému. „Zákony byly nesmyslné, zřejmě záměrně tomuto jednání a daňovým únikům nahrávaly,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz. Je podle ní možné, že alkohol, který dnes způsobuje smrtelné otravy, pocházejí z nelegálních výroben v tuzemsku nebo v zahraničí, které nebyly schopny výrobu lihu pořádně technologicky zvládnout.

Dnes policií odhalená stáčírna ve Zlíně je možná stejná jako ta z někdejší reportáže

„Na dnešek v noci jsem na svůj blog napsala, že jedna z největších stáčíren alkoholu v Česku, někdy před 14 či více lety, byla ve Zlíně, a dnes odpoledne se dozvídám, že kriminalisté v témže městě zabavili padělky etiket, lahví a podobně. Ono je docela dobře možné, že to byla ta samá, kterou jsme natáčeli tenkrát. Přesně o tom jsem psala, přesně to jsem točila před lety. Všechno odvysílala Česká televize. To sebou orgány činné v trestním řízení opravdu opět „švihly“. Je to patnáct let, řeknete si, co je to proti věčnosti,“ říká trochu s ironií a nadsázkou Jana Lorencová. A dodává, že kdo by chtěl jednu z jejích mnoha „starých“ reportáží o nedaněném lihu vidět, najde ji na internetu na stránce www.janalorencova.cz

Časovaná bomba teď vybuchla

„Museli zemřít lidé, aby se tento šlendrián a mnohamiliardový daňový únik zastavil?“ ptá se novinářka, která tehdy často i riskovala život, aby zmapovala ohromné daňové úniky z nelegálních obchodů s lihem. „Nemusel,“ odpovídá si sama, „kdyby tehdejší politici nepřijeli zákony, které toto všechno umožnily.“ Tím, že se dnes politici tváří, jako kdyby o těchto věcech nevěděli, je podle ní výsměch každému občanovi Česka. „Vinni jste vy všichni. Byla to časovaná bomba a jednoho dne prostě vybuchla,“ obvinila bývalou i současnou politickou reprezentaci novinářka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …