O komunistech koluje vtip, kterému se už lidé nesmějí, upozornil odborář

21.10.2012 13:49

Podle odborářského bosse Jaromíra Duška se i členové KSČM, často proslulí svým ateismem, dali na víru. Důvod? Modlí se prý za to, aby vláda Petra Nečase (ODS) vydržela co nejdéle.

O komunistech koluje vtip, kterému se už lidé nesmějí, upozornil odborář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Komunisté sledují výsledky voleb

Výsledky krajských i senátních voleb, které Českou republiku zbarvily do rudooranžova, zřejmě mnoho lidí nepřekvapily. Vyjadřují víceméně náladu ve společnosti, která k pravici pojímá již delší dobu negativní postoj.

Kalousek a Drábek Čechy nahnaly do náruče komunistů

Fiaskem pravice není zaskočen ani šéf Odborového svazu železnic Jaromír Dušek. "Bylo to naprosto předvídatelné. Čím déle jsou u moci pánové Kalousek, Drábek a Nečas, tím více lidí naženou do náruče KSČM," řekl ParlamentnímListům.cz odborář s tím, že on sám je zejména při svých cestách městskou hromadnou dopravou svědkem toho, jak se rudá nálada vrací zejména mezi obyčejné Čechy.

Rudí komunisté. Ne, zlatí

"Často slýchám onen vtip, jak se vnuk ptá dědečka: Jací byli ti komunisté, rudí, nebo červení? A dědeček odpovídá: zlatí," popisuje Dušek náladu mezi Čechy.

A jak to podle něho bude s úspěchem komunistů dále? Bude prý růst. "Komunisté, ač většinou nejsou nijak přehnaně věřící, nyní běhají po chrámech, a modlí se, aby u vlády zůstal co nejdéle Nečas. Pak jim to totiž celé spadne do klína," nastiňuje budoucí vývoj české politické scény odborář.

Jemu samotnému by oranžová, případně rudooranžová vláda tolik nevadila. Obecně je totiž známo, že právě tyto kabinety mají k odborům a jejich členům nejblíže. Ti dokonce často bývají jejich členy.

Socialisté si na komunisty nevzpomenou 

Na druhou stranu však prý nelze předpokládat, že by Česko komunisté ovládli co nevidět. "Myslím, že v dohledné době to určitě nehrozí. Socialisté se raději dohodnou s někým jiným, vzpomeňme třeba na Vladimíra Špidlu," říká odborář, který se nebojí ani vlády za účasti komunistů. Ti by se podle něho prý buď osvědčili, nebo naopak odvařili. Tak jako třeba ve Francii za Mitterranda. 

Česko jako Francie?

O jeho období francouzské vlády mluví v souvislosti s vládou komunistů i šéf Asociace samostatných odborů Bohumil Dufek.

"Něco podobného udělal Mitterrand ve Francii. Pozval komunisty do vlády, a ti se úplně odvařili. Ale tady je úplně jiná situace. Tady je bordel, nic tu nefuguje, neustále se zvyšují daně a podobně," poukazuje Dufek pro ParlamentníListy.cz na možné příčiny vládního úspěchu komunistů. Ti prý zřejmě zabodují i tady. "Pravice to tady dostala na dno, do naprostého marasmu," vysvětlil po volbách Dufek.

Odbory jsou na současný vládní establishmentem natolik nabroušeny, že proti němu chystají další demonstraci. Tentokrát na symbolického 17. listopadu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …