O miliardy pražského dopravního podniku se stará bankrotář. Máme důkaz

07.07.2012 19:28

EXKLUZIVNĚ Generálním ředitelem Dopravního podniku Prahy je člověk, který nevzešel z žádného výběrového řízení, Vladimír Lich. Ten si navíc za finančního ředitele vybral bankrotáře, diví se pro ParlamentníListy.cz Heřmanův předchůdce Ivo Štika. Co se za půl roku vlády nového vedení změnilo? Nic, tvrdí exmanažer. S finančním ředitelem, který svoji vlastní firmu úspěšně přivedl až do konkursu, těžko čekat zázraky, dodává.

O miliardy pražského dopravního podniku se stará bankrotář. Máme důkaz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlak metra projíždějící stanicí

„Primátor Prahy Bohuslav Svoboda bez konzultací s dozorčí radou a radním pro dopravu, povolal do funkce generálního ředitele Dopravního podniku Hlavního města Prahy svého člověka,“ konstatuje někdejší finanční ředitel podniku Ivo Štika. „Otázkou je, jestli to zvládá, protože jaké jsou jeho výsledky po půl roce působení? Zatím žádné,“ dodává exmanažer. Do 30.6.2012 totiž měly být podle veřejných prohlášení primátora předloženy nové návrhy řešící současnou poměrně složitou finanční situaci DPP. Prezentovány nebyly. Zato však byly novým vedením podepsány směnky za 4 miliardy korun, na jejichž splacení na jaře 2013 DPP velmi pravděpodobně nebude mít peníze. Zatímním hlavním „úspěchem“ tedy je uzavření pro DPP nevýhodného dodatku smlouvy s městem, díky kterému DPP přišel o asi 4 miliardy korun.

Žádný zisk? Asi neznalost směrnic EU

„Primátor jmenuje generálním ředitelem člověka bez řádného výběrového řízení. Tvrdí o něm, že je krizový manažer, který dá DPP nějakou vizi.  Dvakrát po sobě však „krizový manažer“ toto označení sám odmítl s tím, že on se za žádného „krizového manažera“ nepovažuje. Poslední vyjádření pana Licha v rozhlase bylo „podnik jsem převzal v uspokojivém stavu“.

Pan Lich ale také prohlásil, že dopravní podnik nikdy nebude tvořit zisk. Tento výrok lze přičítat snad jen neznalosti pana Licha, protože směrnice EU explicitně ukládá dopravnímu podniku tvořit přiměřený zisk, a to zejména pro obnovu svého hmotného majetku – v krátké době bude nutno obnovit majetek za zhruba 40 miliard korun “ konstatoval bývalý manažer. Štika přitom musel z podniku odejít právě proto, že jako finanční ředitel dopravního podniku odmítal podepsat novou smlouvu s Prahou, která snižovala příjmy od města o více jak čtyři miliardy korun. Její naplnění by tak podle jeho slov stěží stačilo na provoz podniku. Přitom podnik musí splácet 19 miliard korun za nové tramvajové soupravy, objednané ještě před angažováním Martina Dvořáka do funkce generálního ředitele.

S bankrotářem ve financích to má logiku

„Jmenování finančního ředitele, který svoje soukromé s.r.o. úspěšně dovedl až do konkurzu s dluhem kolem dvaceti dvou milionů korun, konečně dává ten správný smysl tvrzení pana generálního ředitele Licha o tom, že dopravní podnik nikdy nebude vytvářet zisk,“ dodal ironicky exmanažer. Na druhou stranu, díky nevhodně zvoleným podmínkám směnečného programu a nevýhodně uzavřené smlouvě s městem by se brzy DPP mohl ocitnout ve velmi těžké finanční situaci. „Pak by zkušenosti nového finančního ředitele s konkursem a úpadkem mohly být DPP i prospěšné.“ dodává jeho předchůdce.

Třeba za to nemůže, koho to ale zajímá

„Mně to přijde opravdu bizarní. Vám to zvláštní nepřijde? Největší firma ve městě a finančním ředitelem se stane jednatel firmy v úpadku,“ klade Ivo Štika řečnickou otázku. „Chápu, že on za konkurz v konečném důsledku třeba nemůže, ale pokud byl jednatelem firmy, jde o jeho zodpovědnost!“ dodal kategoricky s poznámkou, že takových personálních anomálií je u dopravního podniku více, například nová tisková mluvčí Krásenská, dle tvrzení primátora další krizový manažer v DP, která nedávno opustila svůj post tiskové mluvčí magistrátu. Krátce po jejím „dobrovolném“ odchodu magistrát informoval veřejnost o zrušení dvou výběrových řízení, vypsaných právě Krásenskou. A teď pozor - jako důvod uvedl magistrátní odbor komunikace to, že zakázky ještě vypisovala čerstvě odvolaná ředitelka odboru a bývalá mluvčí magistrátu Tereza Krásenská. Myslíte, že takto by měla vypadat personální politika v jakékoliv rozumné firmě, ptá se bývalý finanční ředitel DPP?

Návrh na bankrot vlastní firmy dal Heřman

Svá slova pak Ivo Štika doložil výpisem z obchodního a insolvenčního rejstříku. Z prvně jmenovaného výpisu vyplývá, že současný finanční ředitel Dopravního podniku Hlavního města Prahy byl pětadvacetiprocentním spoluvlastníkem a jednatelem společnosti Shop Smart Czech Republic s.r.o. Se základním jměním dvě stě tisíc korun.

V závěru výpisu pak můžeme číst: „Na základě usnesení Městského soudu v Praze ze dne 29.12.2011 bylo rozhodnuto o úpadku dlužníka a prohlášen na jeho majetek konkurs. Účinky tohoto rozhodnutí nastaly dne 29.12.2011 v 12.00 hod.,“ píše se v obchodním rejstříku.

  • Návrh na konkurz ZDE

Šedesát věřitelů a dluh 22 „mega“

V tom insolvenčním pak můžeme najít více podrobností o „bankrotu“ dvě stě tisícového eseróčka. Zajímavostí jistě je, že návrh na sebe sama vznesla zmíněná společnost zastoupená v návrhu na konkurz právě současným finančním ředitelem Dopravního podniku Hlavního města Prahy Michalem Heřmanem.

V době podání návrhu na vlastní bankrot dlužila společnost po splatnosti více jak třicet dní přes sedm milionů korun. A v době podání návrhu měla na šedesát věřitelů, kterým dlužila téměř dvaadvacet milionů korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …