Od Janouška po Topolánka. Víme, jaký "gril" čeká v úterý šéfa rozvědky

31.03.2012 19:35

VÍME PRVNÍ Série uniklých odposlechů kolem hovorů mezi exprimátorem Prahy Pavlem Bémem a lobbistou Romanem Janouškem a na to podivný rozhovor mezi Janouškem a nynějším šéfem protiteroristického odboru BIS Janem Pavlíčkem. Povede toto vše k odvolání šéfa BIS Jiřího Langa? Nelze to vyloučit.

Od Janouška po Topolánka. Víme, jaký "gril" čeká v úterý šéfa rozvědky
Foto: Archiv
Popisek: Mobilní telefon - ilustrační foto.

„Ano, může to otřást jeho křeslem,“ odvětil na to šéf poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. Člen sněmovní komise pro kontrolu BIS František Bublan pak poznamenal, že vše bude záležet na tom, jak Lang oposlechy zdůvodní.

Podle informací ParlamentníchListů.cz se má příští týden v úterý opětovně sejít sněmovní komise pro kontrolu BIS a projednat aféru s únikem odposlechů hovorů mezi Pavlem Bémem a lobbistou Romanem Janouškem. Šéf této komise Richard Dolejš totiž tento týden jednání komise přerušil z toho důvodu, že v ní zasedá i poslanec za VV David Kádner. Podle Dolejše je přítomnost Kádnera při projednávání citlivých informací bezpečnostním rizikem, protože poslanec kdysi pracoval pro Bártovu někdejší bezpečnostní firmu ABL. Spekuluje se totiž, že minimálně odposlechy mezi Janouškem a Bémem pocházejí z BIS a posléze je dostala na stůl právě ABL.

Podle člena komise a exministr vnitra Františka Bublana jsou ale údajně praktické věci kolem Kádnera již vyřešené a tak by k vyslechnutí Langa mělo dojít. „Když v té komisi pan Kádner z VV opět bude, tak budeme řešit jen podstatu problému a to, proč to uteklo z ABL ne. To necháme na jindy,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz Bublan.

„Ten příběh má ale několik rovin. Jde v prvé řadě o to, jestli ty odposlechy Janouška s Bémem jsou jejich, tedy BIS. Pokud ano, tak tady asi k ničemu nedospějeme, protože inspekce ještě nebude mít skončené celé šetření. Možná budeme mít od nich jen dílčí výsledek,“ zmínil dále Bublan.

Proč to ukončili již po šesti měsících?

„Druhá rovina je ta způsobilost, tedy jestli BIS vůbec přizná, že na panu Janouškovi pracovala a monitorovala jej a proč se to pak ukončilo už po šesti měsících, když za normálních okolností by ho sledovali další rok, dokud by nenarazili na něco konkrétního a jednoznačného. Musí se také zjistit, jestli odešly nějaké zprávy na vládu, jestli to vlastně tehdejší premiér Topolánek dostal na stůl. A jestli došlo k nějakému ovlivňování ze strany Janouška. V tom případě s tím měli něco dělat, takže se budeme ptát, co s tím dělali,“ prozradil dále Bublan.

Nově by se na komisi měla probrat i nahrávka, kterou v pátek odpoledne zveřejnil deník Euro. Jde o rozhovor, který se odehrál v únoru 2007 mezi „kmotrem“ Janouškem a někdejším vedoucím ekonomického odboru a dnešním šéfem protiteroristického odboru Janem Pavlíčkem. Podle týdeníku Euro řešil totiž Janoušek s Pavlíčkem problém nedostačujícího vzdělání šéfa tajné služby Jiřího Langa. Ten, ač má jen bakalářský titul, získal ale později hodnost generála.

„I na to se určitě v úterý zeptáme. Budeme řešit tedy to, co jsme tento týdne nevyřešili a přidáme k tomu i tyto odposlechy,“ vysvětlil Bublan.

Objevení dalších nahrávek sice exministr a také bývalý šéf rozvědky Bublan nevylučuje, naopak zamítá, že by v nich figuroval přímo samotný Lang.

„Vratká židle Langa? To záleží na tom, jak se to vše osvětlí. Pokud se zjistí, že BIS dělala na Janouškovi, a ty odposlechy nepředala, nebo je předala divným způsobem a došlo k zastavení akce a byl tam třeba pokyn premiéra, anebo se lekli, že zasahují do vnitřního dění ODS – tak jestli se toto ukáže, a navíc i to, že se s Janouškem přátelsky domlouvali, tak to bude pro Langa špatné, velmi špatné,“ zmínil k možnému odvolání Langa Bublan.

„Ano, může to celé otřást křeslem ředitele BIS, pokud by se všechny informace ukázaly jako pravdivé,“ dodal pak ParlamentnímListům.cz ke spekulacím šéf poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. Ten byl v minulém volebním období předsedou komise pro kontrolu BIS.

"Jsme pro, aby vláda a BIS všechny svazky týkající se lobbistů a ovlivňování politiky odtajnily. To je nejpoctivější přístup. Musí platit princip padni komu padni," řekl Tejc k tématu BIS v sobotním rozhovoru pro deník Právo. Míní, že tajná služba by na to mohla přistoupit už z toho důvodu, pokud se ty věci děly v minulých letech. "Dnes jsme úplně někde jinde. Pokud by informace mohly vnést světlo do toho, co se dělo, pak nevidím důvod, proč by měly být tajeny," dodal pak Tejc k nahrávkám.

Koalice prý již hledá náhradu

O odvolání Langa ovšem prý spekulují i koaliční politici. „V zákulisí se už začala objevovat první jména možných Langových nástupců,“ uveřejnil toto úterý třeba deník Insider. Mezi jmény pak zmínil šéfa vojenských zpravodajců Ondřeje Páleníka či jméno vlivného důstojníka BIS Stanislava Vrány.

„Pozice Langa není dobrá, může se stát, že to nakonec ustojí, ale je pravda, že se začal hledat jeho náhradník," citoval pak Insider jednoho z koaličních politiků, který promluvil pod podmínkou anonymity.

Jiří Lang už dopředu členům komise poslal dokument, ze kterého podle zdroje Insideru nepřímo vyplývá, že zpravodajci skutečně v roce 2007 Bémova přítele a lobbistu Romana Janouška odposlouchávali.

„Píše tam, že budou chtít po MF Dnes, který odposlechy zveřejnil, aby jim poskytl své nahrávky ke srovnání. Z toho lze usuzovat dvě věci - že BIS skutečně Janouška odposlouchávala a že pravděpodobně nebyla sama," řekl Insideru zdroj obeznámený s dokumentem, který poslanci od Langa mají.

Pět let staré odposlechy, které zveřejnila Mladá fronta Dnes, ukazují Janouškův vliv na tehdejší dění na magistrátu. Janoušek podle nich spolurozhodoval o prodeji majetku metropole nebo o územním plánu. Odposlechy pořídila podle listu BIS. Do ABL prý unikly o dva roky později; agenturu tehdy vlastnil nynější šéf poslanců VV Vít Bárta. Obsahem odposlechů se již zabývá policie.

Jiří Lang je ve funkci už od roku 2003 a přežil tak výměnu levicové vlády za pravicovou. Ve funkci ředitele civilní kontrarozvědky vystřídal Jiřího Růžka, který na vlastní žádost svou pozici opustil v květnu 2003.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…