Od koho máte ty mobily? Firma, která dodává elektroniku pro státní správu, má za dva roky existence nasmlouváno téměř 27 milionů. Vede ji učitelka

10.02.2018 19:54

Podnikání se státní správou se v Česku může vyplácet. Nebývalý úspěch slaví nedávno založená společnost Amendoim. Firmě sídlící v Dolních Břežanech u Prahy se za dva roky existence podařilo získat 76 zakázek na dodávky elektroniky pro státní správu. Mezi její klienty patřilo například Ministerstvo obrany, Miniterstvo vnitra, Policejní prezidium či Všeobecná zdravotní pojišťovna. Jak zjistily ParlamentníListy.cz, úplně od nuly ale firma nezačínala.

Od koho máte ty mobily? Firma, která dodává elektroniku pro státní správu, má za dva roky existence nasmlouváno téměř 27 milionů. Vede ji učitelka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Telefony, ilustrační foto

Když Česká správa sociálního zabezpečení sháněla loni v létě pro zaměstnance svého pracoviště v Ústí nad Labem služební mobily, pojala objednávku ve velkém stylu. Rozhodla se totiž pro své úředníky pořídit telefon iPhone 7, který se v současné době podle informací dostupných na internetu dá sehnat v závislosti na osazení za částku sahající od 12 k 16 tisícům.

ČSSZ za celkem 14 přístrojů utratila včetně DPH celkem 241 257 korun. Na místě je připomenout, že utrácení veřejných peněz za drahé mobily není ve státní správě nic nového. Koncem loňského roku si například ty nejnovější přístroje značky, o které je řeč, dopřáli ze státního nejvyšší funkcionáři některých úřadů, jak nedávno odhalil server iDnes.cz.

Pozoruhodné ovšem je, kdo špičkové mobilní telefony úřadu ČSSZ v Ústí nad Labem dodal. Firma Amendoim má za dva roky existence podle veřejně dostupného registru smluv (hlidacsmluv.cz) uzavřeno celkem 78 smluv s institucemi státní správy v hodnotě za 26,69 milionu korun. Její jednatelkou je pedagožka z pražského gymnázia.

Amendoim inzeruje své služby na elektronickém tržišti služeb, které slouží jako portál pro komunikaci mezi soukromými subjekty a státní správou. Mezi zákazníky Amendoimu lze najít například instituce jako Ministerstvo vnitra, Ministerstvo zemědělství, Státní pozemkový úřad, Ministerstvo obrany nebo Všeobecnou fakultní nemocnici v Praze. Nechybí ale ani Všeobecná zdravotní pojišťovna.

Rodinný byznys?

Předmětem dodávek je z většiny elektronika a domácí spotřebiče. Nechybí ale ani profesionální vybavení. V létě například firma Krajskému ředitelství Policie v Jihomoravském kraji dodala objektivy pro fotoaparáty za více než 200 tisíc korun.   

Jako jednatelka firmy v obchodním rejstříku vystupuje doktorka pedagogiky Pavla K. Amendoim ale podle informací serveru Justice.cz zakládal inženýr Pavel K. (pravděpodobně její příbuzný či manžel).

Pavel K. podle historie rejstříku podniká v oblasti dodávek pro státní správu již delší dobu. Elektroniku a domácí spotřebiče dodával pro státní instituce i prostřednictvím druhé ze svých firem s názvem FOR spol. s. r. o. Z databáze „Hlídače smluv“ je ale patrné, že jeho klientelu z většiny tvořilo Ministerstvo vnitra.

Jeho starší firma vznikla v polovině devadesátých let. Poslední zakázka pro Ministerstvo vnitra byla s FOR spol. s. r. o. podepsána v dubnu 2015 a jednalo se o dodávku objektivů. V listopadu téhož roku pak zakládá společnost Amendoim a v červnu 2016 firmu zcela opouští. Od listopadu 2016, tedy až několik měsíců po jeho odchodu, je firma evidována v registru nespolehlivých plátců DPH, který spravuje finanční úřad.

Starší firmu kupoval „překupník eseróček“ 

Zajímavé je, že do společnosti FOR spol. s. r. o. loni v září vstoupil proslulý obchodník s firmami z Kladna Grznár, jak informovaly ParlamentníListy.cz například zde. O Grznárovi píše server iDnes.cz jako o překupníkovi firem, který se živí nákupem a následným přeprodejem eseróček. V souvislosti s nákupem firem se ale podle iDnes.cz o Grznára zajímala i policie. V balíku firem, které koupil, totiž měly být i některé, o které se měli zajímat právě strážci zákona.   

Redakce ParlamentníchListů.cz jednatelku firmy Amendoim kontaktovala 1. února prostřednictvím e-mailu se žádostí o reakci. Do dnešního dne jsme odpovědi z její strany neobdrželi…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …