Odháněl děti. ,,D*bilní učitel,” sekl ho Babiš. Pak Pekarová a cizí moc

19.05.2022 4:44 | Reportáž

Stovky příznivců, deset hlasitých odpůrců, zranění seniorky i učitel nabádající své studenty, že Andrej Babiš je primitiv a estébák. Tak lze v krátkosti shrnout průběh středeční zastávky Babišova turné v jeho slavném karavanu. ParlamentníListy.cz byly u toho. Expremiér neúnavně podepisoval své knihy, potřásal rukama a fotil se. Nebýt hlasitých protestujících, kolemjdoucí mohli nabýt dojmu, že do Brna dorazila slavná filmová hvězda. Občané Babiše vyzývali ke kandidatuře na Hrad a s nadšením mu tleskali.

Odháněl děti. ,,D*bilní učitel,” sekl ho Babiš. Pak Pekarová a cizí moc
Foto: Radim Panenka
Popisek: Andrej Babiš se svým obytňákem zavítal do Brna

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš pokračuje ve svém moravském turné. Středeční den věnoval Brnu, kde nejprve dvě a půl hodiny na Zelném trhu podepisoval příznivcům své knihy a navečer se vydal k brněnské přehradě. Několik stovek Babišových příznivců bez problému naplnilo areál známého Prygl baru.

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35898 lidí

ParlamentníListy.cz již informovaly o incidentu, který si vyžádal drobné zranění seniorky. K němu došlo na Zelném trhu, kde bylo po celou dobu Babišovy přítomnosti několik protestujících. Ti začali poklidně zhruba ve třech. Ženy stály mlčky a držely v rukou transparenty. Následně dorazilo několik dalších lidí s píšťalkami, což byla předehra ke konfliktu. Protestující totiž po celou dobu několikahodinového mítinku šéfa hnutí ANO vytrvale pískali. V jednu chvíli se oba tábory natolik zradikalizovaly, že několik jednotlivců z antibabišovského tábora strhlo seniorku na zem. Ta se jim snažila vysvětlit, ať nechají fanoušky bývalého premiéra v poklidu, a pokoušela se jim vytrhnout hanlivý transparent. Dopadlo to odřenou či lehce natrženou kůží na ruce a tekoucí krví. 

Sám Andrej Babiš později ke skupince protestujících poznamenal, že mu naopak pomohli přilákat další voliče. „Ti pitomci si neuvědomili, že nám tím jen pomáhají. Jejich pískání se rozléhalo širokým okolím a lidé se chodili ze zvědavosti podívat, co se na Zelňáku děje. Když uviděli náš karavan, postavili se do fronty pro knížku a selfíčko,“ řekl expremiér později u brněnské přehrady. 

Zpátky k první akci středečního programu. Na Zelný trh dorazil slavný karavan s Andrejem Babišem za volantem se zhruba půlhodinovým předstihem. Sotva bývalý premiér vystoupil z auta, ihned se u něho začal tvořit hrozen lidí, kteří pohotově vytahovali své telefony a prosili ho o společný snímek.

Věková skladba stovek příznivců, kteří ve středu za Andrejem Babišem dorazili, byla široká. Od školáků po seniory. Právě skupina školáků zmerčila Babiše okamžitě po jeho příjezdu na náměstí. Trávili tam totiž čas se svým učitelem, který jim poskytoval výklad k tamním pamětihodnostem. Část studentů se od skupiny trhla a vydala se na krátkou rozmluvu s Babišem. Učiteli se to nelíbilo a pro několik studentů si došel s následujícími slovy: „Děcka, máme tady výuku, takže pana estébáka nechte být a vraťte se,“ nařídil kantor ve středním věku. Následně se jal celé své školní třídě vykládat, že je Andrej Babiš primitiv a estébák, což později sám šéf hnutí v debatě s několika místními komentoval peprnými výrazy ve smyslu „co je to za debilního učitele, že vnucuje dětem vlastní politické názory“.

Než se Babiš stihl vydat k samotnému stolku s knihami u karavanu, uplynulo snad přes půl hodiny. Ať udělal krok kamkoli, okamžitě ho zmerčili procházející se občané a dožadovali se snímku. Několik chlapců, kteří delší čas se zaujetím pozorovali průběh celé akce, těsně před jejím koncem poznamenalo: „Jak to může vydržet, nechápu. Je jak robot.“

Průběh akce se až na popsaný fyzický incident prakticky neměnil. Andrej Babiš po boku s Alenou Schillerovou u karavanu podepisovali knihy jako na běžícím pásu, třásli lidem rukama a ochotně se s každým fotili a opodál bez ustání pískalo několik odpůrců. Místy některým z nich utekla vulgární poznámka na čekající Babišovy fanoušky. „Bábo stará, jdi do hrobu a neotravuj tady,“ vyštěkl muž v modré košili a světlém slamáku na starší dámu, která přicházela ke karavanu. Šlo o téhož muže, který byl, ať přímo či nepřímo, účasten stržení jiné seniorky na zem, což jsme už výše popsali. 

Na Zelném trhu se zdržovali i ti z Babišových fanoušků, kteří už podepsané knihy hrdě svírali v rukou. Někteří sem tam pokřikovali na protestující, jiní se vzájemné výměny názorů nezúčastňovali a jen přihlíželi a občas utrousili komentář k vývoji situace. 

„Médiím a dnešní vládě se povedlo vyvolat tuhle agresivní nenávist. Je to šílené, jak jsou ti Fialovi fanoušci agresivní a fanatičtí. My také nechodíme hulákat a pískat na jejich srazy, když někam přijede Fiala. I když nevím, jestli vůbec mezi lidi chodí,“ poznamenal muž kolem šedesátky. „Kdepák, ten je schovanej, ten se národa bojí!“ odpověděla mu nedaleko stojící žena. „Nejhorší je ta Pekarová, ta se nám, obyčejným lidem, doslova vysmívá,“ doplnila a dočkala se reakce dalšího „kolegy“ z menšího hloučku: „Jen to řekni, Evo, je to namyšlená kráva, co nikdy nepracovala a teď si hraje na nóbl madam.“

Později odpoledne se Andrej Babiš v doprovodu šéfky poslaneckého klubu Aleny Schillerové, brněnského exprimátora Petra Vokřála a dalších místních předáků hnutí ANO vydal k brněnské přehradě, kde měl pro své fanoušky rezervovaný areál baru Prýgl. Tam se opakoval scénář ze Zelného trhu. Sotva dorazil, obstoupil ho dav příznivců žádajících snímek. Babiš vždy bez váhání vyhověl. Když se mu povedlo pomalu probojovat z ulice do areálu letního baru, okamžitě pokračoval v podepisování knih a focení. Fronta se prakticky nezmenšovala. 

V mezičase místo přestávky si Babiš a Schillerová „odskočili“ na pódium, aby krátce se shromážděnými promluvili. Přestože se šéfovi hnutí ANO začal jen pomalu vracet hlas, který v pondělí prakticky zcela ztratil, stihl do mikrofonu vyjmenovat všechny neřesti a chyby Fialovy vlády, které jeho hnutí vidí. Zkritizoval i média v čele s Českou televizí. 

„Vymývají lidem mozky, je to hrozné. Stále lžou a lidé tomu občas mohou podlehnout a mít pocit, že ty jejich lži jsou pravda. Je neuvěřitelné, že i přesto jsme osmkrát vyhráli volby. Stojí proti nám silní nepřátelé. Já jsem ale nikdy nesloužil cizí moci, byl jsem svrchovaný český premiér. Ti zoufalci ve vládě teď nedělají nic, nemají tam jediného ekonoma,“ konstatoval Babiš a vrátil se zpět do davu fanoušků.

Exministryně financí a současná šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová konstatovala, že lidem v nynější situaci chybí naděje. „My se ale nikdy nevzdáme, ať nás dehonestují, jak chtějí,“ uvedla.

autor: Radim Panenka

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …