Pehe: Roste frustrace a napětí. Janoušek může být poslední kapka

23.03.2012 14:01

Podle politologa Jiřího Peheho může z kauzy před několika dny zveřejněných nahrávek odposlechů Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška vzniknout česká obdoba slovenské kauzy Gorila. Ovšem s největší pravděpodobností nikoli s takovými dopady.

Pehe: Roste frustrace a napětí. Janoušek může být poslední kapka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

„Je to neuvěřitelně skandální odhalení, ale chybí tu zřejmě taková osobnost, jaká byla na Slovensku v podobě zahraničního novináře Toma Nicholsona, který byl na tolik cílevědomý, že se do kauzy zakousl a postupně ji odhaloval. Obávám se, že u nás to vyšumí v podobě několika rádoby senzacechtivých článků, po kterých stejně nebude mít nikdo sílu, a zřejmě ani chuť, či vytrvalost se dostat k jádru problému,“ řekl ParlamentnímLiistům.cz politolog Jiří Pehe.

Jak připomněl, z nahrávek vyplývá to, že pražskou radnici de facto řídili lobbisté. Zpráva unikla s největší pravděpodobností z BIS. „Co je však nejvíce zarážející, je to, že když ji BIS pořídila, přistála na stole tehdejšího premiéra Mirka Topolánka, v rámci varování na propojení byznysu s politikou. A on s ní nijak dál evidentně nenaložil!“ říká dál politolog Pehe.

Zde je třeba připomenout, že expremiér Topolánek však tvrdí, že tyto informace neměl. „Co to je za hovadiny? Žádné soukromé informace jsem neměl. Hrabe vám?“ reagoval prý na dotaz novinářů z LN.

Jak Jiří Pehe poukazuje, problém je v tom, že nahrávky opět ukazují na to, že v naší zemi selhávají naprosto základní mechanismy demokracie, a tím roste frustrace a napětí mezi lidmi. „Dává to prostor k tomu, aby se proti tomu začaly stavět různé skupiny a hnutí, která by se mohla dokonce i výrazně radikalizovat. V poslední době jsme svědky demonstrací pořádaných takzvanou Holešovskou výzvou a lehce by se mohlo stát, že tato aféra přispěje k tomu, aby se demonstrace výrazněji posunuly . A v tom může být i jisté riziko,“ varuje dále ve své reakci pro ParlamentníListy.cz Pehe.

Ten se ve svém pátečním komentáři pustil do detailnějšího pohledu na celou kauzu posledních dnů. „Potvrdí-li se, že si bývalý šéf bezpečnostní agentury Vít Bárta shromažďoval před vstupem do politiky kompromitující materiály na své případné politické soky i partnery, neměl to nikterak lehké. Vždyť kdo by se opravdu pohoršoval nad zákulisním obsazováním vysokých postů, například ve VZP, když si to v zákulisí dokáží zařídit mile a hravě jako skutečná „koťata“?“ připomíná Jiří Pehe.

A dodává závažnou úvahu – totiž že je pravděpodobné, že Bártův archív je mnohem rozsáhlejší, než je ochutnávka, která se k nám dostala. „Tušíme proto nyní možná, proč je vládní koalice tak soudržná a proč se z prezidenta země, který nemohl Věcem veřejným po volbách v roce 2010 přijít na jméno, stal jejich spojenec. Možná se nebudeme stačit divit, kolik milých kolibříků a mazánků se ještě skrývá za nepřívětivou fasádou české politiky,“ uzavřel Pehe svůj komentář. Intuitivně totiž podle něj může právě tato kauza odhalovat a naznačovat, na jakém základě vlastně drží pohromadě současná vládní koalice.

F. Ringo Čech: Nahrávky pustili slušní příslušníci BIS, nepřejí těm svinstvům, co tu jsou

Podle bývalého poslance ČSSD Františka Ringo Čecha celou aféru kolem zveřejněných nahrávek vyvolali s největší pravděpodobností sami někteří členové Bezpečnostní informační služby (BIS).

„Vždyť v té BIS nejsou jen samé svině, jako tam nebyli svině všichni ani v době STB. A některým z těch lidí prostě záleží na tom, aby se tu neděla ta svinstva, nepřejí tomu. Proto mají zájem to shodit, a proto někdo z nich prostě ty nahrávky pustil. Vždyť je to šílené, celá ta naše doba,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz Ringo Čech.   

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …