Podnikatel Jančura: Kalousek je zloděj, Rath také. A tohle jsou nosiči peněz

22.05.2012 13:02

Je to krásné, myslí si o zatčení Davida Ratha podnikatel v dopravě, majitel společnosti se žlutými autobusy Student Agency Radim Jančura. Politik podle něj doplatil na to, že na rozdíl od jiných si pro peníze neposílal poradce, tak jako třeba Michal Hašek (ČSSD), který prý na to má lidi hned dva. Jančura současně dál sbírá informace, aby mohl tvrdit, že ministr financí Miroslav Kalousek je velký zloděj.

Podnikatel Jančura: Kalousek je zloděj, Rath také. A tohle jsou nosiči peněz
Foto: rep
Popisek: Radim Jančura

„Je to doslova krásné,“ reagoval na dotaz, co říká zatčení Davida Ratha známý podnikatel a bojovník proti korupci Radim Jančura. „Pan Rath doplatil na to, že si ty kšefty dělal sám a sám si také ty peníze vybíral,“ mysli si.

Ostatní mají na výběr peněz poradce

„Samozřejmě tím strašně riskoval. Většina politiků na tuhle práci někoho má. Třeba Pavel Bém (ODS) na to měl Romana Janouška, Miroslav Kalousek (TOP 09) zase svého Hávu, hejtman Michal Hašek (ČSSD) pana Bělčíka nebo pana Dufka. Prostě spousta těch „opatrnějších“ politiků používá své takzvané poradce. Poradcům samozřejmě skončí za nehty těch peněz daleko víc, takže ten chudák politik dostane podstatně méně a to si myslím, že byl ten důvod, proč si to pan Rath inkasoval celé sám. Asi to souvisí i s tím, že lidé, se kterými spolupracoval, byli jeho blízcí známí," uvádí pro ParlamentníListy.cz Jančura.

Politikům určitě zatrnulo

„Podle mě je tahle kauza ukázkou toho, co se tady děje dennodenně. Na druhou stranu je strašně nepravděpodobné někoho takhle krásně chytit. Tohle se bohužel nedá čekat, že by se dělo každý týden," vyjádřil podnikatel mírnou pochybnost.

Přestože chycení Ratha považuje Jančura za výjimečné, věří, že se jedná o blýskání na lepší časy. „To určitě ano. Myslím si, že všem těm politikům hodně zatrnulo, že přišli o takovou tu iluzi, že se jim nemůže nic stát.

Teď vidí, že když se chce, můžou být politici odposloucháváni, může se udeřit a může stát něco podobného, co postihlo Davida Ratha. "To si myslím, že teď dají politici majzla všichni,“ říká Jančura s poukazem na to, že třeba z odposlechů Béma s Janouškem jasně plyne, že do teď politici prost strach neměli.

Názor, že Kalousek je zloděj obhájím

Připomeňme, že před nedávnem rozčeřil Radim Jančura vody po té, co bez skrupulí označil současného ministra financí za největšího zloděje ČR, který si podle něj nakradl miliardy. Kalousek ještě týž den, kdy svá slova Jančura vypustil do éteru, podal na podnikatele trestní oznámení za šíření pomluvy tiskem. To Jančura přivítal, prý bude moci svá tvrzení alespoň obhájit před soudem.

Trestním oznámením ale celá kauza dosud končí. „Policie zatím nic nečiní,“ řekl pro ParlamentníListy.cz podnikatel. Ten prozatím nepodával žádné vysvětlení. „Čekám, že mě policie kontaktuje a já jsem přesvědčený, že doložím svůj názor, že pan Kalousek je zloděj,“ dodal.

Kalousek je chytrý, stopy k sobě nepřivede

Radim Jančura v nedávném rozhovoru pro ParlamentníListy.cz mimo jiné prohlásil, že po zveřejnění mediální přestřelky s Miroslavem Kalouskem, se mu začali ozývat lidé s různými indíciemi na Kalouskovu trestnou činnost.

„Ano, obdržel jsem spoustu indícií zejména k hernímu průmyslu a loterijním zákonem,“ potvrdil dnes Jančura redakci. „Ovšem je nutné říci, že ten, kdo to dělá chytře, a pan Kalousek je chytrý, tak ten si stopy k sobě přímo nepřivede. On to dělá ob někoho, přes Drábka nebo třeba společnost Kapsch,“ dodal podnikatel.

Slyšel jsem, ale důkazy nemám

„Slyšel jsem třeba, ale nemám k tomu potřebné informace, že na Kalouska byly důkazy v souvislosti s kauzou padáky pro naši armádu, ale bylo to zastaveno. Myslím si, že když bude někdo chtít, tak ty důkazy se objeví. To ale není moje práce. Důkazy musí hledat policie. Mně stačí jenom sbírat informace a ty vyhodnotit, abych mohl říkat: Kalousek je prostě zloděj. A největší zloděj,“ uzavřel Jančura.

Připomeňme, že v roce 1994 uzavřelo ministerstvo obrany smlouvu s firmou Anex-Cirus Jiřího Andrlíka na dodávku 2.310 kusů padáků pro českou armádu. Jak prý se později během soudního řízení zjistilo, firma nebyla v době uzavření smlouvy ještě ani zapsána v obchodním rejstříku.

S padáky neměla Anex-Cirus podle tvrzení mnohých žádné zkušenosti, její padáky byly nekvalitní a při pokusných seskocích zahynuli vojáci. A z nákupu politikovi kritici vinili právě Kalouska, jenž měl mít nákup na starost. Vyšetřování ale žádné Kalouskovo pochybení nikdy neprokázalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …