Podnikatel Okamura k prezidentské volbě: Nemůžu prohrát

05.11.2012 19:40

Nejen do Senátu. Podnikatel Tomio Okamura míří i na Pražský hrad. Souběh funkcí senátora a prezidenta je však dle Ústavy v České republice nemožný.

Podnikatel Okamura k prezidentské volbě: Nemůžu prohrát
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Volební vůz Tomia Okamury

Podnikatel Tomio Okamura získal v říjnových volbách post senátora. Ten mu ale nestačí, míří výše. Respektive nejvýše. V pondělí oznámil, že nasbíral 58 tisíc podpisů, které jej opravňují ke kandidatuře na post prezidenta republiky. To vše bez jediného billboardu či reklamy.

"Oki" to zkouší?

Podle politologa Rudolfa Kučery však Okamura valné šance na úspěch nemá. "Okamura to zkouší, zjistil, že se mu podařilo stát senátorem, a to ho povzbudilo. Šance ale nemá, celostátně úspěšný nebude," řekl ParlamentnímListům.cz politolog.

Ekonom, prognostik a čestný předseda ČSSD Valtr Komárek přidává svou zkušenost s novopečeným senátorem. "Vzdáleně ho znám z různých sešlostí, párkrát jsme spolu hovořili. Působil přátelsky, nemám vůči němu žádné zaujetí," uvedl pro redakci čestný člen sociální demokracie. Dodal ale, že co se týče šancí na prezidentský úspěch, příliš jich Okamurovi nedává.

Na Zemana nemá

"Na vrchol to nedotáhne. Třeba na Miloše Zemana stačit nebude, je to pro něj jen jakási zajímavá zkouška," popsal Komárek. Ten vysvětluje i Okamurův odvážný krok - po zisku senátorského křesla touhu obsadit i Hrad.

Byznysmen to zkouší. Na maximum

"Jako správný byznysmen to zkouší na maximum, pokusí se o to několikrát," předjímá Komárek s tím, že pro "Okiho" by jistě byla atraktivnější pozice pána Hradu, než senátora.

Senátor i prezident? Ústava říká NE

Právník Kolja Kubíček ale v této souvislosti upozorňuje na zajímavou skutečnost. "Podle článku 22, paragrafu jedna a dva Ústavy České republiky je slučitelnost funkcí senátora a prezidenta nemožná. Pokud by se senátor při výkonu své funkce stal prezidentem, jeho senátorský mandát by automaticky zanikl," uvedl pro ParlamentníListy.cz advokát.

A co na to Tomio Okamura? Ke své kandidatuře pro redakci uvedl: "Ve stručnosti jde o to, že kampaní na prezidenta sice prodělám ještě nějaký milion navíc ale - a to je zásadní - nemůžu prohrát. A i když nebudu zvolen, tak prostě skutečně zmapuju terén a všichni uvidíme kolik občanů za mnou  - za senátorem Okamurou v republice stojí. I kdyby to bylo jen 15 procent - tak je to víc než mají leckeré parlamentní strany. V takovém případě mám daleko silnější mandát než prostý senátor a daleko lépe budu také prosazovat svůj program."

Sám Okamura totiž voličům slíbil, že nebude anonymní senátor s nulovou pravomocí, ale silná osobnost, která bude mít sílu a potenciál program prosadit. Kandidatourou na prezidenta proto jen prý začíná naplňovat svůj volební program. 

Na post prezidenta republiky kromě Okamury kandiduje třeba někdejší šéf ČSSD a expředseda vlády Miloš Zeman, bývalý šéf úřednické vlády Jan Fischer nebo hudební skladatel a výtvarník Vladimír Franz. Ten měl v pondělí nasbíráno už přes osmdesát tisíc podpisů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …