Polčák: Vládní mise Bessera je vážně ohrožena. Na jeho místě bych odešel

05.12.2011 23:03

Ještě neutekl ani celý měsíc, co vládu opustil ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS). Týden sice odolával, nakonec však přiznal odklon milionového majetku. Teď je v podobné situaci další ministr - tentokrát kultury - Jiří Besser (STAN). Na první pohled však jsou oba případy v něčem základním rozdílné. A to v tom, že Kocourek zatajil peníze před exmanželkou, což znamená, že majetkové přiznání tehdy podávat nemusel. U Bessera to vypadá na zatajení před všemi daňovými poplatníky.

Polčák: Vládní mise Bessera je vážně ohrožena. Na jeho místě bych odešel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

Podle informací, s kterými jako první přišel v minulém týdnu internetový deník Insider, si ministr kultury Besser přes účelově založenou firmu pořídil byt v domě u golfového hřiště na Floridě. K jeho smůle je jeho společníkem prý muž, odsouzený za korupci vysoké státní úřednice. A navíc v majetkovém přiznání ministr tento majetek zatajil.

V tuto chvíli se věci odvíjejí následovně. Jiří Besser (STAN) tvrdí, že se účastí ve firmě spoluvlastněné odsouzeným podnikatelem Pavlem Hráchem nedopustil korupčního chování. A ohlásil, že pokud přece jen někdo předloží důkazy o opaku, je ochoten odstoupit po předložení zákona o vyrovnání s církvemi.

SLEDUJEME téma: Miliardy pro církve


Čtěte také:


Za to, že se k vlastnictví nepřihlásil v majetkovém přiznání, je připraven nést důsledky. Záležitost bude muset ještě vysvětlovat vedení STAN a zřejmě i premiérovi Petru Nečasovi (ODS). 

Polčák: Já být na místě Bessera, odešel bych z vlády 

Za předsednictvo hnutí Starostové a nezávislí (STAN) vystoupil v pondělí večer v České televizi 1. místopředseda Stanislav Polčák. Ten uvedl, že pokud se v případu ministra kultury jednalo "pouze" o neúplné majetkové přiznání, byla by to samozřejmě chyba, ale ne tak pádný důvod k rezignaci Bessera. Vyčetl mu spíše společné podníkání s Hráchem v jedné firmě. "Tento pán byl odsouzen pro korupci, což na to společné podnikání vrhá stín. Není to pro ministra české vlády vhodné, aby spolupracoval na takto veřejně dohledatelné záležitosti s takovým člověkem," uvedl Polčák.

Další problém vidí v tom, že ministr Besser si dal s vyjádřením a vysvětlováním své kauzy na čas. Podle Polčáka měl v řádu hodin donutit svého společníka Hrácha k tomu, aby uvedl na pravou míru okolnosti koupě bytu na Floridě.

"Uvedl jsem tři okolnosti, které v této souhře nebudí dobré světlo. A ten postupující čas panu ministrovi nevylepšuje pozici, a to je špatně," dodal 1. místopředseda STAN. Jako nepřímou odpověď na to, zda by měl ministr kultury Besser odstoupit, připomněl případ odvolaného ředitele Národního technického muzea Horymíra Kubíčka. „Já bych chtěl být spravedlivý a v okamžiku, kdy - byť člen TOP 09 - bývalý ředitel Národního technického muzea postupoval podle pana ministra Bessera nezákonně, tak ho bez ohledu na to, že byl člen spřátelené strany, odvolal. A v tomto příběhu ta spravedlnost politická neexistuje, proto já se obávám, že ten postupující čas jde proti panu ministrovi."

Dodal, že čeká na vyjádření samotného Hrácha, který by podlě něho mohl vnést do případu jasno, zda byly finanční prostředky použité na nákup bytu na Floridě v pořádku. I přesto mu ale budou vadit stále dvě věci, že se Besser prohřešil proti zákonu svým neúplným majetkovým přiznáním a především pak také podnikáním s korupčníkem Hráchem. „Jeho mise ve vládě je vážně ohrožena," uvedl Polčák s tím, že stejného názoru je i premiér Petr Nečas. Na úplný závěr pak zmínil vlastní názor, že by na místě ministra Bessera volil odchod z vládní funkce.

Láska z Transparency International: Možná zakrývá podstatnější

Bývalý elitní policista a vyšetřovatel závažných hospodářských deliktů Václav Láska, který v současné době pracuje pro Transparency International, se obává toho, že by celý příběh mohl být podstatně složitější, než jak se nyní Besser snaží vysvětlovat.

"Dá se říci, pokud mám vycházet pouze z otevřených zdrojů, že to zatím ministr řeší chytře. Na výzvy k vysvětlení reagoval zatím tak, že vysvětluje nepodstatné a tím odvádí pozornost od podstatných věcí. Každopádně má vše řadu otazníků, které by bylo dobré vysvětlit," řekl pro ParlamentníListy.cz Láska. Na dotaz, zda by měl Besser odstoupit, reagovat nechtěl - právě s ohledem na celou řadu nevysvětlených otazníků a také toho, že může vše posuzovat jen na základě kusých zpráv z médií.

Čtěte také:


"Netroufnu si ani říci, že vše skončí tak, jak u Martina Kocourka. Naopak velkou podobnost vidím s případem expremiéra Stanislava Grosse," připomněl jinou kauzu politika, která končila rezignací dotyčného, Václav Láska.

Zde je na místě připomenout, že Stanislav Gross odešel z funkce premiéra 25. dubna 2005 po tříměsíční vládní krizi způsobené aférou kolem jeho financí. O pár měsíců později opustil pak vysokou politiku úplně. Vše odstartovala na konci ledna 2005 MfD, když zkritizovala Grosse za nejasný zdroj financování jeho bytu v Praze za 4,2 mil. korun. Za svá následná vysvětlení o údajné půjčce přes nemajetného příbuzného byl všeobecně kritizován médii, českou pobočkou Transparency International a interpelován i ODS v parlamentu. Ve stejném období navíc  týdeník Respekt upozornil na to, že firma vlastněná Šárkou Grossovou koupila dům za 5,9 mil. korun; což i ona vysvětlila blíže nespecifikovaným úvěrem. Podobnost s Besserem pak spočívá v tom, že po čase vyplynul na veřejnost fakt, že rodina vlastní navíc také byt na Floridě.

Rozdílná vystoupení a prohlášení. Hlavně se nenechat nachytat novináři

V tuto chvíli jde v každém případě o první vážnou ministerskou aféru v řadách TOP 09 a Starostů, vynecháme-li Kalouskovy mystifikace a jiné eskapády.  

A jelikož se situace nachýlila do okamžiku, kdy bylo neúnosné nijak nereagovat, v pondělí, ráno před odletem do Vatikánu, vydal ministr kultury krátké tiskové prohlášení. A v něm, jak už bylo uvedeno, nabídl svůj post, pokud by mu byla korupce prokázána. Prostor k otázkám novinářů neposkytl. Po nedávné rezignaci a trapasu na tiskové konferenci Martina Kocourka, to mohl být důsledek prevence toho, aby nedošlo k podobným horkým chvilkám.

Čtěte také:


"Oceňuji, že nabídl svou funkci k dispozici. Nabídka bude zvážena," uvedl Besserův stranický šéf Petr Gazdík (TOP 09 a STAN) s tím, že případ bude probírat za týden širší vedení strany.

Besser se přitom hájí, že ze společnosti Comoros Group, prostřednictvím které koupil za přibližně čtyři miliony korun byt na Floridě, v minulých dnech, okamžitě poté, co věc vyšla najevo, vystoupil. Ohradil se tak proti tomu, že je celá záležitost vnímaná jako "korupční kauza Besser".

"Nedopustil jsem se ničeho, co by se dalo označit nejen jako korupce či napomáhání korupci, ale nedopustil jsem se ani ničeho nečestného," řekl Besser. Dodal, že se nijak neobohatil a nikdy firmu nepoužil k žádným svým podnikatelským aktivitám. Uznal to, že chyboval, když svou účast ve společnosti nezapsal do majetkového přiznání. "Za toto pochybení se omlouvám. Jsem připraven nést důsledky, které z toho pro mne případně vyplynou z přestupkového řízení," uvedl.

Více k ministru Jiřímu Besserovi ČTĚTE ZDE


Je to poprvé...

Zatímco STAN a TOP 09 zažívá podobnou kauzu poprvé, ODS s tím má již své zkušenosti.

A kauza Martina Kocourka rozhodně neskončila. Jeho bývalá manželka, kvůli které nedávno opustil kabinet Petra Nečase kvůli "odklonu" 16 milionů korun, chce totiž nyní polovinu z této sumy. A vyrovnání společného jmění Kocourkových bude řešit soud. Nespokojená ministrova žena podala žalobu na neplatnost smlouvy, kterou s manželem v rámci rozvodu uzavřela.  

Související kauza: Zbohatnutí Kocourkovy matky

Čtěte také:


Jeho "ulitím milionů" se v současné době zabývá navíc i protikorupční policie, která již hlavního aktéra "odklonu" peněz vyslechla. Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality na případu intenzivně pracuje. Kromě možné korupce se spekuluje též o údajné trestné činnosti (podvodu) páchané ve vztahu k manželce.

Kterému případu (zda Kocourkovu či Grossovu) bude tak ten Besserův více podobný, ukážou zřejmě až následující dny a týdny.

Čtěte také:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …