Poučí Romy, zpřísní „nenávist“. Z vlády řekli, co bude ve věci Ukrajinců

24.08.2023 16:35

Vzniká expertní tým, jehož úkolem je pracovat na zmírňování napětí mezi Romy a Ukrajinci, případně jinými skupinami. Po vlně ostrých romských protestů na základě červnové vraždy romského občana v Brně a dalších událostech na plánu pracují dvě vládní zmocněnkyně. Pro lidská práva a pro záležitosti romské menšiny. ParlamentníListy.cz se ptaly na podrobnosti včetně hodnocení úspěšnosti projektu, financování a složení expertní skupiny.

Poučí Romy, zpřísní „nenávist“. Z vlády řekli, co bude ve věci Ukrajinců
Foto: Hana Brožková
Popisek: Romská demonstrace za zajištění vyšší bezpečnosti v ČR před úřadem vlády

V první půlce léta se poprvé v médiích objevil záměr institucionálního boje či omezení snahy ovlivňovat romskou populaci v Česku dezinformacemi a produkcí ruské propagandy.

Jak už ParlamentníListy.cz upozorňovaly zhruba před měsícem, začalo docházet ke stupňování střetů mezi Romy a Ukrajinci. Napětí vzrostlo poté, co se na veřejnost dostaly informace, že podezřelým z ubodání mladého Roma v Brně je občan Ukrajiny. Následovaly velké romské demonstrace nejenom v moravské metropoli, ale i na dalších místech země s početnou romskou komunitou. 

Od té doby se situace ještě zhoršila, když vyplulo na povrch, že pachateli brutálních znásilnění jsou rovněž Ukrajinci. Rozhořčení a narůstajícímu vzteku Romů nepomohla ani vládní upozornění, že nelze kvůli několika málo případům uplatňovat na všechny občany Ukrajiny princip kolektivní viny.

Následně se v médiích objevila slova vládní zmocněnkyně pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové, která oznámila, že stát postaví tým expertů, který bude mít za úkol prevenci předsudečného násilí a zmírnění případného napětí. Sdělila, že součástí týmu budou lidé s několika resortů i neziskového sektoru. 

Anketa

Vnímáte Alexandra Dubčeka jako kladnou postavu našich dějin?

54%
41%
hlasovalo: 10690 lidí
Naše redakce se už na přelomu července a srpna pokusila zjistit podrobnosti. Konkrétně jsme položili následující otázky: Jaká ministerstva, orgány státní správy a neziskové organizace se budou na složení týmu podílet? Jaký je stanoven rozpočet a kdo se bude na financování tohoto projektu podílet? Jací experti a odkud budou členy tohoto týmu? Kdo je bude vybírat a na základě jakých předpokladů? Podle čeho se bude měřit úspěšnost práce tohoto týmu expertů? A podle jakých kritérií se zhodnotí, zda byl projekt úspěšný nebo selhal? 

Na otázky nyní reagovala Anna Kociánová z Úřadu vlády, PR specialistka Vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fukové a zprostředkovala podrobnější informace ze strany vládních zmocněnkyň. 

„Tým vzniká z iniciativy a pod záštitou zmocněnkyně pro lidská práva Kláry Laurenčíkové Šimáčkové, a to jako reakce na současnou eskalaci napětí mezi částí romské a ukrajinské komunity, ale také jako součást dlouhodobějšího plánu ustavit skupinu pro prevenci předsudečného násilí a násilné radikalizace. Nebude to tým zaměřený na „boj proti šíření protiukrajinských dezinformací mezi Romy“, byť téma šíření poplašných zpráv a podněcování k násilí bude patřit mezi jednu z agend tohoto týmu. Hlavním cílem skupiny bude nicméně prevence a včasná reakce pro případy eskalace napětí mezi jakýmikoli skupinami (nejen Romy a Ukrajinci) - dnes i v budoucnu,“ konstatuje Kociánová.

Součástí týmu budou podle jejích slov zástupci všech relevantních resortů. „Zejména tedy Ministerstva vnitra, Ministerstva pro místní rozvoj, Úřadu vlády, zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny, postupně budou přibývat také zástupci dalších relevantních ministerstev. Neboť se jedná o téma, které zasahuje do řady gescí. Dále pak také zástupci nevládního sektoru, zranitelných skupin, měst a obcí. Složení skupiny zatím není finální, bude se proměňovat také dle konkrétních situací a potřeb,“ uvádí.

Členové skupiny prý budou vybírání zmocněnkyní pro lidská práva a dále též na základě nominace členů pracovní skupiny dle aktuální situace a potřeby. „Mezi pozvanými experty za nevládní sektor budou např. organizace typu In IUSTITIA, která se dlouhodobě a systematicky věnuje tematice předsudečného násilí, hate crime, hate speech a aktivně pomáhá obětem. Dále zástupci státní správy relevantních resortů a další partneři např. i z akademického sektoru. Jako téma bude určitě také mapování situace. Vedle pomoci lokálním aktérům se budeme věnovat i prevenci násilí, vzdělávání, osvětě, dále tématu potřebných legislativních změn v oblasti ochrany zejména zranitelných skupin obyvatel před předsudečným násilím,“ konstatuje PR specialistka vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny.

Státní rozpočet by přitom tato aktivita neměla stát žádné peníze navíc. „Pro tuto aktivitu není stanoven specifický rozpočet, členové skupiny se budou na její činnosti podílet v rámci svých stávajících úvazků a pracovních agend,“ tvrdí Anna Kociánová pro ParlamentníListy.cz.

Reagovala též na otázku měření úspěšnosti celého projektu. „Ideálním kritériem pro měření úspěšnosti je omezení či prevence konkrétních incidentů předsudečného násilí, násilné eskalace, podněcování k násilí a nenávisti. Bohužel však nebude možné zmapovat a změřit činy, které se nestaly. Úspěšnost tedy hodláme měřit podle realisticky měřitelných kritérií a indikátorů: 1. Ustavení skupiny a její aktivní činnost. 2. Konkrétní výstupy v podobě doporučení pro aktéry, zvláště na místní úrovni. 3. Schopnost skupiny včasně reagovat na eskalované situace. 4. Hodnocení práce skupiny vedoucími odpovídajících resortů a dalšími aktéry, kteří budou recipienty jejích výstupů, doporučení a podpory,“ sdělila naší redakci.

„Pod vedením vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fukové pak vzniká Platforma pro participaci Romů a spolupráci na lokální úrovni. V některých krajích, kde je aktuálně situace nejnapjatější (Moravskoslezský, Jihomoravský, Ústecký a Karlovarský), už začínají pracovat tzv. ambasadoři, kteří jsou prodlouženou rukou romské zmocněnkyně. Zároveň jsou nezávislým mezičlánkem mezi lidmi např. z vyloučené lokality a obcí, krajem a vládní zmocněnkyní,“ prozrazuje dále Kociánová.

Specifickou reakci si podle ní vyžádala nedávná vražda v Brně. „Za přispění Lucie Fukové vzniká a v Brně po tragické červnové události městská romská rada a tento model se s ohledem na specifika jednotlivých měst pokusíme přenést dále. Propojení romských lídrů s policií, obcí, krajem, neziskovkami a jejich pravidelná komunikace přispívají k vzájemné důvěře a zklidnění atmosféry. Participace Romů na všech úrovních je klíčová pro naplňování Strategie romské integrace a je to i priorita zmocněnkyně Fukové,“ dodala Anna Kociánová z Úřadu vlády.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Neschopná vláda., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetr Novák , 24.08.2023 17:17:22
Založí týmy dobře placených lidí, kteří napětí mezi uprchlíky a místními obyvateli stejně nevyřeší. Bude to stát další miliony, které stát nemá. Zřejmě zase okradou důchodce. Neuvěřitelné.

|  17 |  1

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…