Pozor na "zhoubné" Okamury a Babiše. Exministr Svoboda hřímal na sjezdu

08.06.2013 17:10

Exministr pro místní rozvoj, lidovec Cyril Svoboda nepopírá to, že KDU – ČSL přivedl k neúspěchu ve volbách v roce 2010. Omluvil se za to i v sobotu na sjezdu v Olomouci. V současné době se dívá ovšem kriticky i na stav současné společnosti. Upozornil na to, že existuje šest dluhů, s kterými je potřeba bojovat.

Pozor na "zhoubné" Okamury a Babiše. Exministr Svoboda hřímal na sjezdu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cyril Svoboda

Zatímco většina řečníků se spíš spoléhala na běžný tón řeči, Svoboda přitvrdil a hřímal v sále. „První je dluh právního státu. Arogantní amnestie je ukázka toho, jak nemá vypadat právní stát. Není možné volit strany, které se proti amnestii nepostavily, které ji nezabránily a neodškodnily dopady. Mám obavu, že kdybychom volili tyto strany, volíme dopředu ty, kteří by se jen napakovali a spravedlnosti bychom se nedočkali,“ uvedl Svoboda s tím, že druhý dluh je podle něj dluh solidární společnosti.

Ten je podle Svobody založen na tom, že práva a povinnosti musí být rozdělené rovnoměrně. A to se v současné době neděje. „Třetí dluh, který vidím jako vážný, je dluh naší národní budoucnosti. Vymíráme, jsme staří. Dovolím si říct provokativní myšlenku: nechci, abychom do budoucna spoléhali na pracovité Ukrajince a Vietnamce. Naše povinnost je postavit rodinu do centra našeho zájmu. Je to podstatné. Proto prosazuji rodinné zdanění manželů,“ vysvětlil Svoboda.

Sociální protekce musí skončit

Svoboda se rozohnil také v souvislosti s tématikou podnikatelského prostředí v republice. „Největší problém je v tom, že celá ta neoliberální koncepce, která se realizuje, je vedle jak ta jedle. Nefunguje. Když se ptám podnikatelů, co potřebují, říkají: konečně neměňte pravidla ze dne na den,“ upozornil Svoboda. „Je tu i velký dluh sociální spravedlnosti ve smyslu sociální protekce. My nemůžeme nechat stranou hendikepované, rozvedené, samoživitelky. My nemůžeme nechat stranou ty, kterým většinová společnost netleská. Svět je bohatší, než je svět bohatých,“ doplnil vzletně. 

Varoval před novotvary

Ve svém proslovu na sjezdu v Olomouci Svoboda vyslovil i obavy ze vzniku nových hnutí. „Vznikají tady novotvary. Z medicíny víme, že novotvary jsou zhoubné. Budou říkat: Pryč s politickými stranami. Bude jich tady hodně a dejte si pozor, aby nesmetly i nás. Nejde jen o hnutí pana Babiše, Janečka nebo Okamury. Připravte se na to, že vznikne velký tah proti politickým stranám,“ varoval Svoboda a pak se rozloučil se slovy: Chci, abychom se zdravili Zdař Bůh a ne čest práci.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …