Prasečina jako Kubiceho zpráva, říká advokát ke stíhání Babiše a bojí se...

16.08.2017 8:41

ROZHOVOR. Pokud nebude mít policie dostatek důkazů v kauze Čapí hnízdo a Andrej Babiš bude zproštěn obvinění, budou padat hlavy, předpovídá advokát a bývalý poslanec Jaroslav Ortman. Kritizuje načasování trestního stíhání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. „Ale upozorňuji, že pokud ANO vyhraje volby, tak první, co bude chtít obsadit, je post ministra vnitra. Z postu ministra vnitra se dají přezkoumat všechny kroky předchůdce, tedy pana Chovance, a nedej Bože policejního prezidenta. A dají se dělat různé věci, třeba prověřovat OKD,“ řekl advokát v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Prasečina jako Kubiceho zpráva, říká advokát ke stíhání Babiše a bojí se...
Foto: David Hora
Popisek: Andrej Babiš na setkání v Českých Budějovicích

Policie požádala sněmovnu o vydání dvou čelných představitelů hnutí ANO – Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka kvůli podezření ze dvou trestných činů v kauze farmy Čapí hnízdo. Je podle vás dobře, že se podezření z dotačního podvodu začíná prošetřovat?

Policie měla dost času, aby kauzu šetřila, ale když zahájí dva měsíce před volbami na základě žádosti o vydání dvou poslanců – Faltýnka a Babiše - jejich trestní stíhání, považuji to za hrubou politickou chybu. Jsem přesvědčen o tom, že to veřejnostnespolkne. To jednání je tak účelové. Pokud by v případu byly trestně právní důsledky, mohli trestní stíhání zahájit před rokem a půl, před rokem, ale nestalo se tak. Ale zahájit to těsně před volbami je něco neuvěřitelně hloupého. Domnívám se, že s čím kdo zachází, tím také schází.

Nedá se předpokládat, že policie a státní zástupci nechtěli udělat stejnou chybu jako v roce 2013, kdy vpadli na Úřad vlády a do bytů a kanceláři různých úředníků a podnikatelů, zabavili nějaké peníze a zlato, a dodnes není v případu žádný pravomocný rozsudek? Možná se tedy teď snažili, aby obvinění bylo neprůstřelné, když jde o tak významného politika, jako je šéf hnutí ANO, proto vyšetřování trvalodéle. A jak by stíhání mohlo být účelové, vždyť státní zástupci spadají pod ministerstvo, které řídí ministr za hnutí ANO?

Anketa

Půjde Babiš do kriminálu?

11%
89%
hlasovalo: 3736 lidí

Ano, ale trestní stíhání nezahajuje státní zástupce, trestní stíhání zahajuje policie, která má svého policejního ředitele, a toho řídí ministr za ČSSD Chovanec. Vadí mi to načasování. Ten, kdo tuto věc spustil, věděl, že to musí udělat teď, ne později. Teď měli poslední termín, kdyby to totiž udělali později, žádné stíhání by nezačalo, protože by to už spadlo do doby po volbách. A to by měl mandátový a imunitní výbor jiné složení a bůhví, jak by rozhodl.

Ale státní zástupce musel žádost o vydání poslanců k trestnímu řízení policiiposvětit, ne?

Samozřejmě, ale já jsem zažil mnoho státních zástupců, kteří byli ochotni do něčehotakového jít. Já jen považuji tu časovou souslednost za nelogickou, je to provokující, vede to k odůvodněným obavám, že když to takhle vypadá před volbami, jak to bude vypadat po volbách, když by je sociální demokracie vyhrála. Já se toho musím obávat. Buď měli zahájit trestní řízení dřív, ale zahájit to těsně před volbami zavání účelovostí. A výzvy předsedy ODS Petra Fialy, aby se Babiš a Faltýnek vzdali funkcí, jsou k smíchu. Kde byl Fiala, když stíhali Nečase, proč ho nevyzýval k rezignaci? Kde jsou poslanci, kteří jsou stíháni v kauze ROP Severozápad, a nikdo je nevyzývá k rezignaci. Pan Rath byl ve vězení a také ho nevyzývali k rezignaci.

Sociální demokraté Davida Ratha vyzývali ke složení poslaneckého mandátu, ale marně. A pokud si pamatuji, Petr Nečas rezignoval na post premiéra dávno před tím, než byl stíhán, a to když se objevilo podezření, že jeho ředitelka kanceláře Jana Nagyová nechala sledovat jeho manželku Vojenskou zpravodajskou službou.

Já se obávám, že si to takhle vyloží veřejnost. Jedna věc je právní, pokud jsou tu důvody, ať jsou pánové Babiš a Faltýnek odstíháni, ale druhá věc je politická. A tam vidím problém v načasování.

Ale má zajímat policii, že člověk, který je podezřelý ze spáchání trestného činu, kandiduje v nějakých volbách? A má se tím řídit? To by znamenalo, že politici jsou nějaká zvláštní a chráněná kasta, kdyby měli být hájeni půl roku před volbami. A kdyby to odložili na dobu po volbách, dovedete si představit, že by policie vyšetřovala podezření z dotačního podvodu premiéra, kdyby ANO ve volbách zvítězilo?

Neví se, jestli bude premiérem. Já jen říkám, že jedna rovina je právní, ať si vezme policie na sebe tu odpovědnost, ale běda jí, pokud se ukáže, že to trestní stíhání zastaví nebo žebude Babiš zproštěn. To je pak na rezignaci celého policejního sboru včetně policejního prezidenta. Druhá věc je politická, když po všech honičkách, které zažil Babiš ve sněmovně, kdy ho opustil koaliční partner a hlasuje zcela účelově s opozicí proti němu, přijde tohle obvinění, musím se ptát, jaký to má smysl. V druhohorách žili veleještěři, kteří se jmenovali allosauři a lovili ve smečkách. Vrhli se na větší brontosaury a brachiosaury a každý si urval kus masa. A ti allosauři běhají po sněmovně jednou v oranžových tričkách, jednou v modrých tričkách, jednou v tričkách s nápisem TOP 09 a myslí si, že voliči jsou tak pitomí a přeběhnou k nim, když toho brontosaura roztrhají. Tvrdím, že to povede ke znechucení národa nad volbami, nad používanými praktikami a že volební účast bude nízká, nebo to naopak to pomůže Babišovi tak, že je všechny překlepne.

A co si tedy myslíte o těch Babišových kauzách? Sám přece ve sněmovně přiznal, že lhal, pokud jde o vlastnictví Čapího hnízda. Není to skutečně podezřelé, když nejdřív farma Čapí hnízdo patřila do holdingu Agrofert, potom – když čerpala dotaci padesát milionů z EU – patřila někomu jinému, kdo měl anonymní akcie, podle Andreje Babiše jeho příbuzným, a dnes je opět zpátky v Agrofertu. Není z toho patrné, že převod se uskutečnil kvůli získání dotace, protože velká firma jako Agrofert by dotaci určenou malým a středním firmám nedostala?

Určitě. Já se obávám, že tady je pochybení na straně pana Babiše. Ale když jsem to říkal před rokem, divil jsem se, že se neděje vůbec nic. Zaráží mě, že se něco děje v této chvíli. To je stejné, jako když se před startem kosmické rakety stane nějaká nehoda a někdo mi bude tvrdit, že to byla náhoda. Prostě se blíží volby. Já se obávám jen jednoho jediného, trestní stíhání teď z pohledu laika vypadá jako politicky motivované, aby znemožnilo Babišovi vyhrát volby, nebo kdyby je vyhrál, aby nemohl být premiérem, protože trestně stíhaný premiér nemůže být premiérem. Takže by to vedlo ke kolapsu ANO. Ale upozorňuji na to, že pokud ANO vyhraje volby, tak první, co bude chtít obsadit, je post ministra vnitra. Z postu ministra vnitra se dají přezkoumat všechny kroky předchůdce, tedy pana Chovance, a nedej Bože policejního prezidenta. A dají se dělat různé věci, třeba prověřovat OKD. Ale říkám, kdo s čím zachází, tím také schází, každá akce vyvolává reakce. Obávám se, že to povede jen k otrávení lidí, protože tohle není politika, to je rvaní malých kluků na hřišti, když se perou o kost. Kdyby se ukázalo, že je to liché, kdyby Babiš nebo Faltýnek byli zproštěni obžaloby, stačí jeden z nich, tak je to na pád hlav. Tohle nemůže nikdo ustát. Dodnes se divím, že nepadl Ištván. Po tom průšvihu, co provedli s kabelkami, a kvůli tomu padla vláda, se divím, za co odvádím státu peníze,když odvádějí takovou práci. Dlouhodobě mám nedůvěru v celý ten bezpečnostní systém,v systém státních zástupců, kteří žalují politické kauzy, viz Parkanová nebo Nečas. Nebo Rath, který dodnes nebyl pravomocně odsouzený. To jsou hrozné věci. Veřejnost se musí ptát, na co dáváme peníze, když tyto složky odvádějí tak nekvalitní práci. Když normální člověk v zaměstnání udělá něco špatně, třeba upeče špatný chleba nebo spálí rohlíky, čekáho postih. Ale tady se neděje nic. Tady vám jen řeknou, buďte rád, že jste se očistil. S tím nemohu souhlasit.

Proč podle vás třeba za kauzu pádu Nečasovy vlády žádné hlavy nepadaly?

Nepadaly, protože se k moci dostala ČSSD. Ta neměla zájem na padání hlav, když jí to pomohlo k moci. Nakonec Šlachta padl jako šéf významného útvaru České republiky a odvolávali ho současný policejní prezident a ministr vnitra, protože dostali strach.

Ale Šlachta přece sám rezignoval, protože nesouhlasil s připravovanou reformou policie.

Já jen varuji před tím, aby se policie nestala nástrojem politiků, aby se tak zmocňovali politické moci. A tohle k tomu povede. Ale to jsme někde v dobách Fouchého ve francouzské revoluci. (Joseph Fouché – ministr policie za Napoleonova císařství, kterému se říkalo Kat z Lyonu- pozn.red.). Pokud je to náhoda, dobře. Ale pokud je to cíl, tak mě to děsí. Vyvolává podezření, když policie spadající pod ministra za ČSSD zahájí trestní stíhání dvou koaličních partnerů, možných vítězů voleb, aby jim sebrali hlasy. Ale uvidíme, co bude. Prezident má právo zastavit trestní stíhání.

Myslíte, že by to udělal, když chce také kandidovat v prezidentských volbách?

To nevím, jen říkám, že tady ta možnost je. A říkám, že to volební kampaň činí nerovnou, protože někdo je z něčeho obviněn, ještě nebyl ani vydán, a už je tady vláčen. Jestli tohle bude precedent, bojím se příští volební kampaně. Jestli ČSSD prohraje, tak nemá šanci, tyhle metody bude zavádět dál. Tyhle metody jsou pro veřejnost naprosto nepřijatelné. Chodíme do práce, pracujeme, nepodrážíme si nohy, sportovci si podávají ruce, a jak sepolitici chovají, to je hrůza. Nechci, abychom se vraceli do dob Kubicových zpráv, abypolicie rozhodovala o tom, kdo koho bude volit. Kubicova zpráva byla – pardon za ten výraz - stejná prasečina jako tohle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …