Pražští sociální demokraté chtějí zvýšit daň z nemovitosti. Masivně

14.05.2015 17:24

EXKLUZIVNĚ Praha chystá razantní zvýšení daně z nemovitosti. Finální dohoda sice ještě není uzavřena, vyjednávání ale provází ostré spory a hádky. Proti většině z hnutí ANO se prý za zvýšení daně po boku ČSSD a Trojkoalice zasazuje primátorka Adriana Krnáčová. Podle zdrojů ParlamentníListů.cz se sociální demokraté snažili prosadit až pětinásobné zvýšení, což by někteří vlastníci bytů mohli jen těžko utáhnout.

Pražští sociální demokraté chtějí zvýšit daň z nemovitosti. Masivně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu

Dva politické subjekty z pražské koaliční vlády, Trojkoalice a ČSSD, usilovaly o zvýšení daně z nemovitosti. Šokující je na tom ale něco jiného. Na stranu těchto dvou se údajně přidala i primátorka Adriana Krnáčová z hnutí ANO, přestože většina lidí z ANO ve vedení města to odmítá.

Podle důvěryhodného zdroje ParlamentníchListů.cz se na zvýšení daně z nemovitosti Krnáčová dohodla na soukromém jednání s exministrem a pražským zastupitelem Karlem Březinou (ČSSD) a poslední dobou jí někteří členové pražského ANO předhazují, že se chová jako členka sociální demokracie a dělá to, co po ní ČSSD chce. „Členy rady ze sociální demokracie Krnáčová oslovuje jako mazlíčky, zatímco své stranické partnery označuje suchým pojmenováním kolega,“ uvedl náš zdroj z Trojkoalice.

„Ostatní z hnutí ANO byli proti zvýšení daně, dokonce se kvůli tomu strhla bouřlivá hádka na výjezdním zasedání v Pyšelích za Prahou,“ upřesňuje zdroj redakce s tím, že finálně nejspíš dojde k dvojnásobnému zvýšení daně z nemovitosti. To je ostatně kompromis, s nímž souhlasí i většina starostů české metropole.

Padl prý i návrh až pětinásobného zvýšení daně z nemovitosti

Sociální demokraté prý po vzájemném osočování prosazovali, aby v rámci kompromisu došlo ke ztrojnásobení. „Nejvíc za to nepochopitelně bojovala Krnáčová a Březina. Proti byla radní za ANO Eva Kislingerová a šéfka hnutí ANO v Praze Radmila Kleslová. ČSSD původně prosazovala až pětinásobné zvýšení daně a při hádkách dokonce padala slova o tom, že takto získané peníze bude chtít sociální demokracie rozkrást, nebo jinak zneužít,“ dodává zdroj ParlamentníchListů.cz, který si z pochopitelných důvodů přál zůstat v anonymitě.

Při ostrých vyjednáváních, o nichž je naše redakce důkladně informována, totiž padl závazek, že se o této věci nikdo nebude žádným způsobem zmiňovat veřejně a dávat informace médiím.

Na kauze jsou nepochopitelné dvě věci. Jednak proč ČSSD požaduje zvýšení daně z nemovitosti až pětinásobně, když jako sociálně orientovaná strana by si měla uvědomit, jakou zátěž to může přinést nemalému množství pražských obyvatel nebo rodin s dětmi.

Druhá podivná věc je přístup primátorky Adriany Krnáčové, která na základě získaných informací až příliš stojí na straně sociálních demokratů, zejména pak Karla Březiny, jenž není ani členem rady, a to přesto, že většina zastupitelů a radních z hnutí ANO má zcela opačný názor.

To potvrzuje předsedkyně pražské organizace hnutí ANO a starostka Prahy 10 Radmila Kleslová. „Hnutí ANO je zásadně proti. Domnívám se, že v rozpočtu hlavního města Prahy je dostatek prostředků, jen se s nimi musí hospodárně a účelně nakládat,“ sdělila Kleslová pro ParlamentníListy.cz.

Jiného názoru ovšem je radní Jan Wolf z Trojkoalice (KDU-ČSL, Zelení, Starostové). Podle Wolfa je požadavek sociální demokracie na pětinásobné zvýšení daně z nemovitosti taktikou k dalšímu vyjednávání. „Myslím, že rozumné východisko pro všechny bude trojnásobek,“ uvedl Wolf ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz.

Primátorka Adrinana Krnáčová (ANO) či náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) na otázku ParlamentníListů.cz do okamžiku vydání článku nereagovali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…