Přečtěte si, jak soudkyně rozcupovala Šlachtu s Ištvanem v kauze Nagyová

01.09.2015 16:25

Takový rozsudek šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta a šéf olomouckého Vrchního státního zastupitelství Ivo Ištvan nečekali. Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová oběma mužům, kteří se zapříčinili o konec vlády Petra Nečase, v případu Jany Nagyové (dnes Nečasové) a důstojníků Vojenského zpravodajství doslova vyprášila kožich.

Přečtěte si, jak soudkyně rozcupovala Šlachtu s Ištvanem v kauze Nagyová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

ParlamentníListy.cz získaly text odůvodnění rozsudku, který v celé míře uveřejňují.  Šlachta s Ištvanem si jej do svých „síní tradic a úspěchů“ určitě nevyvěsí.

V případu šlo o údajné sledování dnes už exmanželky bývalého premiéra Petra Nečase. Podle konstrukce ÚOOZ a žalobců si měla Nagyová objednat sledování Radky Nečasové kvůli žárlivosti a tlaku na Nečase, aby se rozvedl. Z vyšetřování policie nebo státního zastupitelství unikla řada pikanterií, na kterých si smlslo nejedno bulvární médium. Český národ se tak například mohl dozvědět, že je Nagyová dominantní typ ženy, a Nečas naopak submisivní, který jí podléhá.

Vyšetřovatelé tvrdili, že Nagyová zneužila Vojenské zpravodajství k osobním partikulárním cílům, tedy dosažení rozvodu Nečase a sledování dvou svých podřízených – řidiče Jiřího Pertla a podřízené a partnerky Pertla Aleny Hegrové. Spolu s ní čelili obžalobě také bývalí šéfové Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník a Milan Kovanda a šéf vojenských kontrarozvědčíků Jan Pohůnek. Policie dokládala, že Vojenské zpravodajství Radku Nečasovou sledovalo, posudkem policejních sledkařů. Vojáci naopak tvrdili, že Nečasovou chránili takzvaným kontrasledováním kvůli podezření, že se na ni pokoušejí nalepit závadoví lidé. Vyšetřovatelé argumentovali především tím, že k úkonům kolem Radky Nečasové nebyl vyžádán souhlas ministra obrany, a tudíž proto byl porušen zákon. Policejní posudek ale soudkyně Králová zcela smetla se stolu.

Kontrasledování?

„S tímto odborným vyjádřením se soud nemohl zcela ztotožnit, neboť má za to, že jsou v něm podstatné rozpory, zejména se to týká povolení ke kontrasledování, což si odporuje již v tom smyslu, že pojem kontrasledování není žádnou právní normou upraven a nikde v právní normě není uvedeno, že je nutný k této metodě souhlas či povolení. Dále za podstatné soud považuje rozpory ohledně obsahu takzvaných záznamů o sledování, kdy samotní příslušníci Vojenského zpravodajství, kteří je vyhotovili, se vyjádřili v tom smyslu, že se jedná pouze o jejich poznámky. Rovněž další svědci například svědek Pilc (přechodný šéf vojenských zpravodajců – pozn. red.) a obžalovaní potvrdili, že se nejedná o profesionální výstup Vojenského zpravodajství; a pokud se týká činnosti, kterou prováděli, že se jednalo o obranu proti sledování. Soud má za to, že je nutné vždy vycházet z obsahu listiny, ne z jejího názvu, přičemž pokud v odborném vyjádření jsou uvedena pochybení, jichž se měli příslušníci Vojenského zpravodajství dopustit při své činnosti, mělo by odborné vyjádření na to reagovat odborným posouzením, zda při výkonu této činnosti policejními orgány nedochází k odlišnostem oproti činnosti vykonávané zpravodajskými službami,“ konstatovala soudkyně Králová.

A pokračuje: „Vzhledem k těmto rozporům, které soud považuje za podstatné, soud toto odborné vyjádření hodnotí pouze jako sdělení ředitele útvaru, který je pod ním podepsán.“

Pro Šlachtovy a Ištvanovy muže byl právě zmiňovaný posudek Útvaru zvláštních činností klíčový. Bez něj by stěží mohli Nagyovou a armádní důstojníky pohnat před soud. Policejní zásah na Úřadu vlády, který v roce 2013 smetl kabinet Petra Nečase, budil rozpaky od počátku. V průběhu vyšetřování bylo zřejmé, že vyšetřovatelé lepí důkazy, jak mohou, aby alespoň část jimi označených trestných činů před soudem ustáli. Nepovedlo se. A to ani v případě údajného sledování podřízených Jany Nagyové. Na to si vojáci měli najmout privátní bezpečnostní agenturu. Dle jejich argumentace bylo vyzkoušení privátních agentur v náplni práce. Navíc, jak se ukázalo, neseděly i některé informace policie o pohybu obžalovaných, které měly být pro soud klíčové.

Radce Nečasové nebyla způsobena újma, rozhodl soud

„Soud na základě provedeného dokazování dospěl k závěru, že příčinná souvislost mezi jednáním obžalovaných Jany Nagyové (Nečasové), Ing. Páleníka, Ing. Kovandy a Ing. Pohůnka uvedeným ve výrokové části rozsudku a způsobeným následkem, to jest opatřením obžalované Janě Nečasové neoprávněný prospěch spočívající v získání osobních informací o Radce Nečasové a současně způsobit Radce Nečasové závažnou újmu spočívající v tom, že proti ní bude protiprávně použita zpravodajská technika a bude protiprávně sledována, u obžalovaných Jany Nečasové, Ing. Kovandy a  Ing. Pohůnka, to jest opatřením obžalované Janě Nečasové neoprávněný prospěch spočívající v získání osobních informací o Jiřím Pertlovi a Aleně Hegrové a současně jim způsobit jinou závažnou újmu spočívající v tom, že proti nim bude protiprávně použita zpravodajská technika a budou protiprávně sledováni, není naplněna,“ rozhodla soudkyně Králová.

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan ovšem verdikt soudu jako fiasko nevnímá. Podle Ištvana žalobce Rostislav Bajger, který u soudu olomoucké prokurátory zastupoval, podáním obžaloby nepochybil. „Důvody pro podání žaloby tam byly a předložené důkazy byly velmi silné,“ nechal se slyšet Ištvan. Vyjma odposlechů Ištvan zmínil i výpověď jednoho z obžalovaných, Milana Kovandy. „Nezapomínejme, že se přiznal k tomu, co mu bylo kladeno za vinu,“ uvedl Ištvan a připomněl, že Kovanda uznal škodu, kterou způsobil českému státu. Předtím přitom Kovandovu výpověď komentoval s tím, že se zachoval „jako voják, důstojník české armády a generál“. Ištvan je přesvědčen, že na základě předložených důkazů soud mohl vynést odsuzující rozsudky. Proto se žalobce odvolal k pražskému Městskému soudu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …