Přerované si ústa zakryli rouškami. Kvůli spalovně

17.04.2012 17:58

REPORTÁŽ Téměř stovka nespokojených Přerovanů dnes odpoledne protestovala proti případnému umístění zařízení pro energetické využití odpadu ve městě. I přes nepříjemný déšť se s rouškami na ústech, píšťalkami a transparenty protestující shromáždili na náměstí TGM, odkud se pak vydali s výzvou na uspořádání referenda na jednání zastupitelstva.Protestu se zúčastnilo také několik rodičů s malými dětmi a kočárky.

Přerované si ústa zakryli rouškami. Kvůli spalovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odborář s píšťalkou

Spalovnu, která by měla být schopná zpracovat až 150 tun komunálního odpadu, chce Olomoucký kraj vybudovat do pěti let. Právě Přerov je jedním z míst, kde by toto zařízení mohlo v budoucnu být. Jako nejvhodnější místo ve městě se jeví místní teplárna, kde by se po rekonstrukci mohl odpad spalovat a dále využívat jako energetický zdroj. S tímto záměrem však nesouhlasí řada Přerovanů. Vznikla proto občanská iniciativa Za naše děti proti spalovně, která dnes uspořádala demonstraci na náměstí TGM v Přerově.

Přerov nechce spalovnu

„Neztotožňujeme se s představou Přerova, jakožto spádové oblasti pro svoz zbytkového odpadu z kraje, potenciálně dvou krajů. Je to pro nás nepřípustné z hlediska dalšího zatížení dopravní infrastruktury, jelikož tím dojde k celoročnímu masivnímu znečištění ovzduší pro všechny Přerovany. Spalovna produkuje druhotný odpad, u kterého navíc není možno zcela vyloučit toxicitu, se kterým bude muset být nadále logisticky nakládáno, a který bude muset být dále bezpečně umístěn,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz mluvčí iniciativy Jiří Slezák.

Asi stovka demonstrujících se pak z náměstí TGM vydala směrem na nedaleké Horní náměstí, kde právě zasedalo zastupitelstvo města. Zde iniciátoři akce předali zastupitelům požadavek na uspořádání referenda o umístění spalovny ve městě.

Kulíšek: Neschválíme zhoršení ŽP

Zatím není jisté, jestli spalovna bude právě v Přerově. Na jednání přerovského zastupitelstva to potvrdil i náměstek primátora Josef Kulíšek (ODS), který zároveň ubezpečil, že město neschválí provoz, jenž by zhoršil životní prostředí.

Horák: Komora škodí dětem

Proti případnému umístění spalovny v Přerově se postavilo Okresní sdružení České lékařské komory v Přerově. Opírá se prý přitom i o názory alergologů, kteří situaci v Přerově dlouhodobě sledují. Tento postoj se však nelíbí náměstkovi hejtmana Pavlu Horákovi (KDU-ČSL), který má životní prostředí ve své kompetenci. „Oni o tom jako lékaři moc nevědí. Domnívají se, že dojde ke zhoršení ovzduší, což je pravý opak toho, co je podloženo faktograficky, že rekonstrukcí stávající teplárny v Přerově, která používá hnědé uhlí, dojde v řadě ukazatelů, ať už to je polétavý prach, oxidy uhlíku, oxidy dusíku a podobně, k několikanásobnému zlepšení ovzduší. Z tohoto pohledu, lékařská komora škodí budoucím dětem v Přerově,“ sdělil náměstek redakci s tím, že pokud nebude využita tato možnost pro Přerov, životní prostředí se zde nezlepší.

Kromě Přžerova  je ve hře o spalovnu i areál bývalé elektrárny v Mohelnici a další výrobní areály v kraji. Místo spalovny určí takzvaná studie proveditelnosti, na které odborníci v současné době pracují. Hotova by měla být do srpna letošního roku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…