Přímá volba prezidenta? Jen iluze a klam pro občana, děsí se dělník

16.03.2012 10:00

ROZHOVOR Předseda krajské organizace Dělnická strana sociální spravedlnosti Moravskoslezského kraje Václav Komárek vidí přednost svojí strany v tom, že jejich kandidáti mají v pořádku osobní život. V rozhovoru pro ParlamentniListy.cz neupřesnil, jak početně vypadá členská základna. Tvrdí však, že roste natolik, že dnes už se scházejí v sokolovně. Za výhodu považuje, že jejich strana není zapletena do žádné korupční aféry. Václav Komárek předpokládá, že prezidentskému kandidátovi DSSS budou natolik házeny klacky pod nohy, že půjde opět jen o klam pro běžného občana.

Přímá volba prezidenta? Jen iluze a klam pro občana, děsí se dělník
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

 


Pane předsedo, co považujete za největší přednost vaší strany?

Za přednost naší strany považuji to, že máme ve svých řadách bývalé republikány, kteří mají zkušenosti s prací  zastupitelstvu či parlamentu, nebo ve stranickém aparátu. Za další jsme se zbavili lidí, kteří se oháněli stranickou legitimací, ale nezbavili se názoru, který by stranu poškodil.

Ovšem jednou z největších našich předností je to, že oproti parlamentním stranám naše strana nebyla a není zapletená do korupčních afér. Naši kandidáti mají v pořádku svůj osobní život, lidé je znají jako sousedy či spolupracovníky, a prozatím se ke mně nedostalo – „co to tam máte za lidi“.


Jak vypadá vaše členská základna v Moravskoslezském kraji? Roste? Nebo klesá?


Úvodem bych chtěl říci, že naše aktivity nejsou nebezpečné pro naše občany, ale pro vládnoucí garnituru. Tím chci říci, že si to občan uvědomuje a naše základna postupně roste. Před několika lety jsme seděli u většího stolu, později jsme se scházeli v místnosti pro 70 lidí, dnes se scházíme v sokolovně.
Jako všude v politických stranách je to obdobné i u nás. Je zde tým, který pracuje dobře, a máme zde členy, kteří se pouze zúčastňují.


Co se vám za poslední rok podařilo udělat?


V minulém roce jsme začali vydávat noviny, které vycházejí každé 3 měsíce. Nyní je připraveno 4. číslo „Moravskoslezského dělníka“, o který je mezi lidmi značný zájem. Za velmi úspěšnou také považuji třídenní akci „Vrbno pod Pradědem“, kde jsme uskutečnili setkání s občany Krnova, Vrbna pod Pradědem či Karlovy Studánky. Tedy v lokalitách, kde je vysoká nezaměstnanost. I když nás doprovázelo větší množství policejních aut včetně vrtulníku, nedošlo k žádným výtržnostem a výše našich novin se rozdalo 1 550 kusů. Samotného výjezdního zasedání se zúčastnilo 50 členů DSSS.

Z čeho máte radost?


Za jednu z nejúspěšnějších akcí hodnotím setkání občanů v Opavě a především v Havířově, kde bylo plné náměstí. Přestože MF Dnes napsala, že tam bylo přítomno 550 lidí, my na tomto náměstí rozdali 1 200 kusů Moravskoslezského dělníka a Dělnických listů. Kromě toho probíhaly akce, kde byla průměrná účast 200 občanů. Poslední úspěšná akce se konala 18. února, a to první ples DSSS za přítomnosti pana předsedy Tomáše Vandase, kde sál byl plně obsazen hlavně členy a příznivci strany. Za další se značně zlepšila spolupráce s Dělnickou mládeží.


Co se vám naopak nepodařilo a proč?


Jeden z našich nejslabších okresů je Frýdek-Místek, kde jsme byli nuceni odvolat předsedu okresu pro pasivitu. V současnosti je tato funkce neobsazená, ostatní členové neměli zájem z pracovních a ekonomických důvodů, a v tomto okrese nemáme místní organizaci. Ale i to se postupně zlepší.


Blíží se krajské volby, máte své kandidáty?


Krajských voleb se zúčastníme s plnou kandidátní listinou. Na kandidátce budou členové DSSS a Dělnické mládeže s minimálním počtem nestraníků. Na kandidátce jsou převážně středoškoláci, v menšině vysokoškoláci vč. důchodců. Jsou to plně kvalifikované síly.


Jak se chcete prosadit?


Jelikož se nedostaneme do sdělovacích prostředků, jsme nuceni pořádat akce na náměstích či dobročinné akce, které organizuje Dělnická mládež.
Náš předseda Vandas navštíví všechny okresy. Budeme provádět roznos tiskovin a další informace sdělovat pomocí internetu, jak na krajských či celostátních stránkách DSSS.


Míníte nějak zasáhnout i do volby prezidenta? Máte svého kandidáta?


Krajský výbor DSSS předložil vedení strany typ na nestranického prezidentského kandidáta. Proto by tento dotaz měl být směřován na předsedu Vandase.
I když jsme pro přímou volbu prezidenta, bude tato volba diskriminační. Prozatím není k dispozici žádný prováděcí předpis na podpisovou listinu pro kandidáta, což se bude zřejmě protahovat do nejzazšího termínu. A tak v krátkém čase nelze zajistit požadovaných 50 000 podpisů. Taktéž lze předpokládat, že odpůrci tyto listiny podepíší s úmyslnou chybou, aby byl prokázán podvod, o kterém budou vědět jistě parlamentní strany a nikoliv občan, který bude podpisy zajišťovat. Tím pádem bude kandidát již předem odepsán. Je to opět jen iluze či klam pro občana.



Kdo je:
Mgr. Václav Komárek, předseda krajské organizace DSSS se narodil v roce 1943 v Ostravě. Je vyučený, absolvoval SPŠ-strojní Ostrava-Vítkovice a potom vystudoval pedagogickou fakultu v Ostravě.
Vojenskou službu  absolvoval vletech 1961-1963. Pracoval nejdřív jako zámečník, později mistr a od roku 1965 učil jako učitel odborných studijních předmětů na učilištích či ZŠ a sportovním gymnáziu Emila Zátopka.
V letech 1991až 92 pracoval jako vedoucí školského odboru ve Slezské Ostravě, poté od roku  1992 až 1999 byl ředitelem SOU. Do  roku 2006 učil, nyní je  v důchodu,
Nikdy nebyl členem ani kandidátem KSČ. Politicky se angažoval až roce 1992, kdy na deset let vstoupil  mezi republikány SPR-RSČ (RMS). V roce 2004 byl členem Národní strany, kde byl dva roky. Členem DSSS (DS) je od roku 2009.
Je podruhé ženatý a má dva syny. Mezi jeho zájmy patří šachy, četba, houbaření, politika.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …