Profesorka Dvořáková chápe těžké dilema ČSSD. A vysvětluje strach ze Zemana

13.01.2013 12:50

Stejně jako byla sociální demokracie rozpolcena před prvním kolem prezidentské volby, tak je rozdělena před druhým kolem. Její kandidát – Jiří Dienstbier – získal nečekaně vysokou podporu, ale neprošel, i kvůli tomu, že někteří jeho straničtí kolegové veřejně podpořili kandidáta jiné partaje – Strany práv občanů, bývalého premiéra a exšéfa ČSSD Miloše Zemana.

Profesorka Dvořáková chápe těžké dilema ČSSD. A vysvětluje strach ze Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politoložka Vladimíra Dvořáková při rozhovoru

Anketa

Takže tedy... Kdo má být prezidentem?

70%
hlasovalo: 149891 lidí

Teď má ale značná část sociálních demokratů a jejich voličů problém podpořit člověka, který po svém odchodu straně už jen škodil. A podle politoložky je strach sociálních demokratů z Miloše Zemana na Hradě oprávněný.

Mezi dvěma mlýnskými kameny

Problém sociální demokracie naznačila už slova Jiřího Dienstbiera těsně po zveřejnění výsledků volby, že ve druhém kole se o Pražský hrad utkají Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg. „Je to složité rozhodování pro mě ale i pro všechny sociálně orientované voliče, protože jsou tu dva pravicoví kandidáti. Bude to pro ně volba menšího zla,“ prohlásil neúspěšný prezidentský kandidát. Potvrdil, že nepodpoří žádného z kandidátů. „Já bych Zemana rozhodně nikdy nepodpořil, je to člověk, který s levicovou a slušnou politikou nemá nic společného. Pomohl s ustavením jak Topolánkovy, pak Nečasovy vlády, a je napojen přes šéfa SPOZ Vratislava Mynáře a přes Miroslava Šloufa na okruhy pražské mafie a má militaristické postoje v zahraniční politice,“ řekl ParlamentnímListům.cz. Dodal, že od Miloše Zemana a lidí kolem něj je možné se nadít jakékoli špíny. „Měl by už konečně odejít do politického důchodu,“ vyjádřil své přání Dienstbier.

SLEDUJEME téma: PŘÍMÁ VOLBA PREZIDENTA

Vedení ČSSD Zemana nepřímo podpořilo

Vedení sociální demokracie po poradě v sobotu večer nakonec nepřímo podpořilo do druhého kola prezidentských voleb Miloše Zemana. „Žádáme občany, aby v druhém kole volby zvážili podporu Miloše Zemana jako kandidáta, který není spojen se současnou pravicovou vládní koalicí," prohlásil předseda strany Bohuslav Sobotka.

Ale podle informací ParlamentníchListů.cz bude víc sociálních demokratů, kteří Miloše Zemana nebudou volit. V médiích se objevily informace, že mezi nimi bude i někdejší Zemanův nástupce, bývalý premiér a pozdější eurokomisař Vladimír Špidla. Ten však v tuto chvíli spíše mlží.

„Zatím si ponechám pro sebe, jak se rozhodnu,“ řekl na dotaz redakce někdejší předseda ČSSD. Dodal, že cílem sociální demokracie musí být vítězství v parlamentních volbách. „Tímto hlediskem musíme nahlížet na všechno. Prezidentské volby o tom nerozhodnou, nezáleží na tom, kdo bude prezident,“ uvedl Vladimír Špidla. Připustil, že Zeman mnohokrát ČSSD poškodil, ale sociální demokracie svým doporučením dala podle něj najevo, že se nezabývá politikařením, že jí jde o to dosáhnout změny.

Foldyna: ČSSD neměla na vybranou

Podle dlouholetého Zemanova příznivce, poslance Jaroslava Foldyny neměla ČSSD na vybranou, když se měla rozhodnout mezi podporou Zemana a Schwarzenberga, současného vládního symbolu Kalouskovy politické strany, která prosadila asociální zákony, církevní restituce. Odsoudil vystoupení Jiřího Dienstbiera po volbě a prohlásil, že i když ve volbách obstál, už nikdy se za něj kvůli tomu nepostaví. Pak přece jen svá slova zmírnil. „Ale bude-li tak vystupovat dál, tak bych ho nevolil. Má velkou budoucnost, když se bude dívat dál než na špičku svého nosu,“ dodal. I když i velký Zemanův zastánce současně připustil, že má k Miloši Zemanovi řadu výhrad. „Udělal mnoho chyb, ale neměli bychom se k tomu vracet, musíme se dívat dopředu, vyslat k němu svého zástupce a podpořit ho, v sázce je víc než Miloš Zeman,“ je přesvědčen Foldyna.

ČSSD byla a zase bude nejednotná

Politoložka Vladimíra Dvořáková míní, že ČSSD byla před volbou rozdělena mezi Miloše Zemana a Jiřího Dienstbiera. „Zemanovi se podařilo oslovit určitou skupinu v sociální demokracii, ať už osobně nebo politicky,“ řekla ParlamentnímListům.cz. Někteří s ním měli dlouhodobé osobní vazby, jiní byli napojeni na stejné klientelistické sítě. Fakt, že se nejednotnost sociální demokracie v prezidentské volbě projevila, potvrdil nejen Jiří Dienstbier, ale i šéf strany Sobotka. Šlo mnohdy o vlivné členy strany, místopředsedkyni ČSSD Marii Benešovou nebo senátora Jaroslava Palase.

Se Zemanem na Hradě by se opakoval stejný scénář jako s Klausem a ODS

Sociální demokracie se podle profesorky Dvořákové dostala do problému, nemůže podpořit Karla Schwarzenberga jako součást vlády, o jejíž nedůvěře chce v Poslanecké sněmovně hlasovat, a z Miloše Zemana má velké, a podle politoložky oprávněné, obavy. „Má vážné obavy, že kdyby se stal prezidentem Miloš Zeman, bude se opakovat scénář jako u ODS s bývalým předsedou a pozdějším prezidentem Václavem Klausem,“ vysvětlila zdrženlivý postoj sociálních demokratů Dvořáková.

Zeman jako prezident by byl pro ČSSD nebezpečnější než Schwarzenberg

Pokud se Zeman stane prezidentem, jen posílí vnitřní rozpory uvnitř ČSSD. „Stane se jedním z aktérů. Rozhodně by Karel Schwarzenberg byl jako hlava státu pro sociální demokracii méně nebezpečný, protože nemá vazby dovnitř sociální demokracie,“ konstatovala politoložka.

Podle profesorky Dvořákové není vůbec jasné, jak zareagují voliči Jiřího Dienstbiera. „Je otázka, jestli podpoří automaticky Miloše Zemana,“ dodává. Ale dodává, že komunisté, pokud v prvním kole dali hlas Dienstbierovi, ve druhém kole určitě nepůjdou volit Schwarzenberga, propojeného s Miroslavem Kalouskem. „Je otázka, jestli levicoví voliči modernějšího typu podpoří Schwarzenberga, nebo nepůjdou k volbám. Bude záležet na tom, jakou metodu volební týmy zvolí, zda budou vyhrožovat, že hrozí ta či ona diktatura, nebo jak budou kandidáti vstřícní a posunou se víc do středu. Klíčový bude také počet voličů ve druhém kole,“ upozornila profesorka Dvořáková. Ale oba kandidáti, kteří mají šance stát se hlavou státu, více společnost rozdělují než spojují. „Oba jsou výrazně polarizovaní, oba jsou nepřijatelní pro relativně vysokou část voličů,“ konstatovala. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …