Protirestituční spisovatelka v ráži: I nepřítel je člověk, ale Marek Benda...

30.05.2013 21:40

Rozhodnutí Ústavního soudu ČR odložit verdikt o takzvaných církevních restitucích do 3. června vyvolalo vesměs nespokojené reakce. Ale zatímco Karel Steigerwald nazval naši zemi v MfD zcela vlastenecky „Republikou buranů“, Lenka Procházková, spisovatelka a tvrdá bojovnice proti církevním restitucím, se opírá o českou historii a svou úctu vůči českým občanům.

Protirestituční spisovatelka v ráži: I nepřítel je člověk, ale Marek Benda...
Foto: Archiv LP
Popisek: Lenka Procházková

"Restituční problém v podstatě není složitý: Komunisti ukradli církvím majetek, hodnostáře vraždili, mučili, zavírali nebo korumpovali," píše Steigerwald. Podle něj se projevy u Ústavního soudu podobaly politickým výkladům ve sněmovně. S tím ale Lenka Procházková naprosto nesouhlasí.

„Neslyšela jsem úplně všechna vystoupení, ale projevy doktora Hrádely, místopředsedy sněmovny Zaorálka a paní poslankyně Bebarové-Rujbrové (KSČM) se mi líbily,“ říká pro ParlamentníListy.cz Lenka Procházková. Jak dodala, zatímco muži mluvili spatra a k historii, komunistická poslankyně svůj projev četla, a podle stylu i „právničtější“ podoby textu se obracela spíše k soudcům, zatímco Hrádela a Zaorálek k historii.

Hrádela i Zaorálek připomněli soudcům českou historii i Masaryka

„Ti dva chlapi mluvili spatra, což působilo velmi autenticky,“ míní spisovatelka. Podle ní je znát, že to nebyly žádné naučené fráze, nacvičené s mediálním poradcem, ale že Hrádela i Zaorálek mluvili z vlastních znalostí a přesvědčení. "A v těch slovech byla veliká síla,“ dodává.

„Doktor Hrádela vztáhnul svůj projev k T. G. Masarykovi a je pravda, že jestliže ten zákon Ústavní soud nechá tak, jak je, tak je to popření principů, na nichž byla naše republika postavena,“ říká Procházková. Právě u projevu doktora Hrádely si prý Lenka Procházková uvědomila, jak malý krok jsme od popření Masarykových a Benešových principů. „Pořád doufám, že se to nestane, ale obavy mám opravdu velké,“ říká spisovatelka. Jak dodala, Lubomír Zaorálek se pustil ještě hlouběji do historie, kde poukazoval na historické souvislosti a okolnosti, jak církev přicházela k majetku.

Zástupci Věcí veřejných ani další účastníci před ÚS nevypovídali

„Čemu vůbec nerozumím v konání Ústavního soudu je fakt, že odmítl připustit jak výpovědi připravené Věcmi veřejnými, stejně jako výpovědi dalších osob k dalším návrhům (KSČM a ČSSD),“ kroutí hlavou Procházková. Připomněla, co říkal Lubomír Zaorálek večer v televizi, že nikdo vlastně neví, jak k tomu výslednému číslu došla společná komise církví a státu, připravující tento zákon.

Místopředseda sněmovny potvrdil nepřímo slova Michala Babáka (VV), který se účastnil práce zmíněné komise, než Věci veřejné odešly z koalice. „Zaměřovaly se a hodnotily budovy a pozemky přes satelit a peníze se počítaly takzvaně na koleně,“ konstatoval tehdy pro ParlamentníListy.cz finanční expert VV Michal Babák.

Benda by chtěl vydávat církvím majetek z pobělohorské doby

„A pak jsou na světě takoví lidé, jako je Marek Benda. Co je to za politika, když je schopen říct, že je pro něj důležitější zákon než lidi,“ zlobí se spisovatelka. ParlamentnímListům.cz připomněla svou debatu s Markem Bendou (ODS), velkým zastáncem církevních restitucí, kdy se ho ptala, kam až zpět by to chtěl vrátit. „Vždyť on by to chtěl vrátit do pobělohorské doby,“ říká stále nevěřícně Lenka Procházková. „S tím člověkem zkrátka nelze diskutovat, on má prostě úplně jinak uspořádané hodnoty,“ zlobí se.

Navíc, jak dodává, Marek Benda rozhodně podle ní není demokrat. „On prostě ty demokratické hodnoty postrádá,“ konstatuje dramatička. A na takové lidi prý narážíme ve všech režimech a v každé době. „A to je konec, to neprorazíte,“ dodává. Prý takovou „figuru“ nemá dokonce ani v jedné ze svých knih. „I nepřítel je člověk, ale toto, to je něco naprosto nepřijatelného."

O Masarykovi nám tu nemluvte, usekl Benda spisovatelku

Marek Benda jí připadá spíše jako naprogramovaná postava. „Ten člověk prostě nemá logiku, ani náznak logického myšlení,“ srovnává spisovatelka Bendu s postavami, které se v jejích knihách kdy objevily. „A to byl předseda sněmovního ústavně právního výboru,“ zoufá si Procházková. Podělila se o svůj zážitek, kdy před druhým čtením jí bylo dovoleno vystoupit. „Varovala jsem je před doporučením tohoto zákona a končila jsem svůj monolog připomínkou Masaryka. „O Masarykovi tady nemluvte,“ ozval se podle Procházkové Benda. „A kde bych jinde měla mluvit o Masarykovi, než na půdě Parlamentu České republiky,“ odpověděla mu prý tehdy Procházková. „Vždyť oni ho prostě chtějí škrtnout,“ rozčiluje se spisovatelka.

„Situace je vypjatá skutečně do maxima,“ říká pro ParlamentníListy.cz dramatička. Jak dodala, v takové chvíli nelze „sedět na zadku a čekat“. „Musím pro tu věc něco dělat, takže jsme se spojili s dalšími iniciativami (například Ne základnám!, Hnutí za přímou demokracii apod.). Nejsme vojáci, nejdeme bojovat, ale sejdeme se v pondělí v Brně, abychom se k tomu také vyjádřili a aby soudci věděli, že tam jsme, a že nám to určitě není jedno,“ podělila se s ParlamentnímiListy.cz o své plány pro nejbližší budoucnost Lenka Procházková. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …