Půl druhé ráno. Tajně pořízené fotky před noční Sněmovnou. Opuštěná ulice a údajný automobil asistentky poslanců ČSSD. Je toho ještě víc

07.03.2018 0:00

Naše redakce obdržela opakovaná upozornění na možné podivné praktiky uvnitř sociální demokracie. Dlouholetá členka sociální demokracie nám svěřila, jak se uvnitř partaje „přiživují“ asistenti poslanců. Konkrétně jde o asistentku Sylvu Čížkovou, která svým měsíčním platem údajně převyšuje leckteré zaměstnance sociálních demokratů.

Půl druhé ráno. Tajně pořízené fotky před noční Sněmovnou. Opuštěná ulice a údajný automobil asistentky poslanců ČSSD. Je toho ještě víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

„Asistentka Sylva Čížková vyniká neskutečnými příjmy, v minulém období byla asistentkou bezmála deseti poslanců a poslankyň s příjmy rovnajícími se, ale nejspíš převyšujícími příjmy poslanců. Asi se snažila nedostatečně, ani jedna z jejích oveček se následně ve volbách nedostala do Sněmovny. Přitom o platu 60 až 80 tisíc, který pobírala, o tom si mohly ženský na Liďáku a aparátu strany nechat jenom zdát. Asistentka Čížková ovšem nevynechala jediný večírek nebo oslavu, jen aby si pohlídala své příjmy, bohužel do poslaneckých hospod nemají normální členové a zaměstnanci přístup. Ti musí za 20 a méně tisíc makat, pod bičem Starce, Metelcové a Kuciána,“ řekla nám členka ČSSD.

Po volbách to netrvalo dlouhou dobu a Sylva Čížková si našla dva nové poslance, kterým dělá asistentku, konkrétně jde o exprimátora Romana Onderku a Tomáše Hanzela. Obou dvou jsme se samozřejmě zeptali, z jakého důvodu si vybrali jako svoji asistentku právě Sylvu Čížkovou.

„Paní Sylva Čížková má v působnosti veškeré problematiky v Poslanecké sněmovně, včetně organizačních, komunikačních a administrativních věcí, které se dotýkají i institucí mimo PSP ČR. Výběr paní Čížkové jsem uskutečnil s ohledem na její dlouholetou praxi v PSP ČR,“ řekl ParlamentnímListům.cz Roman Onderka. Tomáš Hanzel se vyjádřil velmi stručně. „Doporučení jsem dostal od kolegů z Prahy a sdílím paní asistentku s panem poslancem Onderkou,“ sdělil nám Hanzel. Žádnou kritiku na adresu neznámé, byť sněmovnou otrkané asistentky nepřidali.

Náš zdroj ano. A opakovaně.

Noční prostor u Poslanecké sněmovny. Komu vůz patří, nesmíme vědět, čí sněmovní kartička (evidenční číslo 8/035) mu umožňuje parkovat, také ne.

„Zarážející je, že paní Čížková běžně nocuje v kanceláři ve Sněmovně a parkuje své soukromé vozidlo v zóně vyhrazené pro poslance a návštěvy Poslanecké sněmovny. Pikantní je, že parkovací kartička, která je určena výhradně poslanci a je spojená s předložením poslaneckého průkazu, patří pravděpodobně pražskému poslanci a náměstkovi pro dopravu v Praze Dolínkovi. Zajímavé je, že Dolínkovi dělá přitom asistentku Marie Richterová, bývalá pravá ruka Marksové na MPSV. Paní Čížková tak zneužívá svou známost s kancléřem Morávkem, (Hamáček se spojil se zkompromitovanou, ale kvalitně intrikánskou pražskou ČSSD), který byl ještě před volbami dosazen ČSSD a Hamáčkem,“ uvádí náš zdroj, jehož identitu zachováme utajenou.

Informace, jež jsme obdrželi spolu s fotografiemi údajného vozidla asistentky, které skutečně parkuje na vyhrazeném stání, jsme se samozřejmě snažili ověřit na tiskovém oddělení Poslanecké sněmovny. Zajímalo nás, komu zaparkované auto patří a na koho je registrována parkovací karta, kterou má vůz za oknem.

„Informace o automobilech poslanců ani o parkovacích kartách nesdělujeme,“ řekla nám Martina Lustigová z tiskového oddělení. „Mohu Vám potvrdit, že karta patří konkrétnímu poslanci. Pokud jde o auto, majitele neznám,“ dodala později.

Také k tomu se náš dobře obeznámený zdroj vyjádřil.

„Paní Čížková zneužívá poslaneckou kartu, která jí vůbec nepřísluší, ledaže by zrovna o půlnoci čekala na pana poslance Dolínka, aby jej odvezla. Což je nesmysl. Paní Čížková je takto běžně ubytovaná a zaparkovaná na Malostranském náměstí. Zvláště v době zasedání Sněmovny. Minimálně od doby, kdy je Morávek kancléř. Taky není bez zajímavosti, že byla asistentkou nechvalně známého poslance Adámka, který je spojen s podezřením na mrtvé duše, taky spolupracuje s dalším manipulátorem, Klímou z pražské ČSSD. Přitom není vůbec jasné, kam jako údajná členka ČSSD patří a kdo za ni platí členské příspěvky,“ zpochybňuje osobu Čížkové náš zdroj.

Sylvu Čížkovou jsme se snažili kontaktovat s otázkami, zda je vůz její, zda má parkovací kartu od Petra Dolínka a z jakého důvodu parkuje auto před Sněmovnou i v noci, ale bohužel jsme se odpovědí ani po několika dnech nedočkali. 

Proti článku se dne 7.3. ohradil Roman Žamboch, ředitel tiskového odboru Poslanecké sněmovny. Níže přikládáme jeho vyjádření. 

Váš článek, v němž jste se rozhodla čtenářům  poněkud svérázně „objasnit“  situaci kolem paní Sylvy Čížkové, má několik zásadních vad. Text, který je založen na slovech a slovních spojeních:  „údajně, naše redakce obdržela upozornění, dobře obeznámený zdroj, zachováme utajenou identitu…“ nestojí za to, abych se jím hlouběji zabýval. Jsem však nucen se rozhodně ohradit proti tomu, jakým způsobem do celého Vašeho příběhu zapojujete vedoucího Kanceláře Poslanecké sněmovny Jana Morávka. Jeho jménem jsem zmocněn Vám sdělit, že všechny Vámi naznačené spekulace spojené s jeho osobou jsou naprosto smyšlené a nepravdivé. Oba věříme, že rychle pochopíte, jak moc jste se ve své snaze o rádoby dramatičnost svého vymyšleného příběhu spletla, že v takovéto „žurnalistice“ již nebudete pokračovat a že se Kancelář Poslanecké sněmovny od Vás dočká omluvy za Vaše neuvážené řádky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …