Říkal to v hospodě Láďa, který poslouchá bigbít. „Poprava“, po které touží Andrej Babiš, se možná rychle blíží

12.03.2018 13:32

Ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů Michal Murín čelí mimořádnému tlaku. Premiér v demisi Andrej Babiš chce nějaký čas jeho hlavu. Nadcházející čtvrteční jednání bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny nejspíš rozhodne o tom, jestli ostře sledovaný muž zůstane ve své funkci. Přitížila mu zpráva České televize a článek Babišových Lidových novin.

Říkal to v hospodě Láďa, který poslouchá bigbít. „Poprava“, po které touží Andrej Babiš, se možná rychle blíží
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Andrej Babiš v pořadu Otázky Václava Moravce

Tak napjatá situace v českých bezpečnostních složkách už dlouhou dobu nebyla. Šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michal Murín je krůček od konce ve své funkci. Parlamentní opozice dělá všechno pro to, aby GIBS nebyla destabilizována na politickou objednávku přicházející z vládních kruhů.

Anketa

Babiš navrhl udělit důchodcům a studentům 75% slevu na jízdné ve vlaku a autobusu. Podporujete to?

hlasovalo: 10734 lidí

Murínovi výrazně přitěžují informace státního zastupitelství, měl se totiž dozvědět informace o utajeném vyšetřování uvnitř inspekce a žalobcům odmítl prozradit svůj zdroj. Vyšetřování se týkalo možného závadového jednání bývalého náměsta policejního prezidenta Zdeňka Laubeho při kontroverzní reorganizaci elitních policejních útvarů z léta předloňského roku.

Lidové noviny nyní přispěchaly s informací, že Murín má problém s Národním bezpečnostním úřadem, respektive se svojí bezpečnostní prověrkou. I v tomto případě se nitky sbíhají u Andreje Babiše. Podle zákona o ochraně utajovaných skutečností je totiž ředitel Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) odpovědný předsedovi vlády nebo pověřenému členovi kabinetu. Ředitele NBÚ jmenuje a odvolává vláda po projednání ve výboru Poslanecké sněmovny příslušném ve věcech bezpečnosti – česky tedy v bezpečnostním výboru, který bude ve čtvrtek řešit i Murínovu kauzu.

Výbor se už podruhé kvůli Murínovi sejde ve čtvrtek a mohli by na něm promluvit i státní zástupci, kteří se vůči šéfovi GIBS a popisované příhodě kolem náměstka policejního prezidenta pokusili vloni na jaře vyvolat kárné řízení. Návrh však neprošel u tehdejšího premiéra za ČSSD Bohuslava Sobotky.

Od výslechu k výslechu

V pátek už popsala údajný průběh Murínovy kauzy ohledně policisty Laubeho – na základě dokumentů ze státního zastupitelství, které doputovaly na půdu Poslanecké sněmovny – Česká televize. V pondělí pak vyšly Lidové noviny s tvrzením, že NBÚ se o Murína na konci ledna zajímal, neboť ředitel GIBS ze zákona je ve své funkci držitelem prověrky minimálně na stupeň „tajné“. Podle několika na sobě nezávislých zdrojů Lidových novin z bezpečnostní komunity může právě NBÚ Murínovi „zatopit“. Pokud by Murín, který odmítl rezignovat, přišel o prověrku, funkci ředitele by opustit musel. Murín na otázky deníku nereagoval, stejně jako NBÚ, který však o jednotlivých řízeních širokou veřejnost v zásadě neinformuje.

Jádro stížnosti olomouckých státních žalobců se týká skutečnosti, že Murín v roce 2016 odmítl odhalit totožnost člověka, který mu prozradil, že jeden z nejvýše postavených policejních důstojníků v zemi, tehdejší náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube, je odposloucháván a sledován. Tuto zprávu už v pátek odvysílal reportér České televize Jiří Hynek, známý svými úzkými kontakty s policisty a státními zástupci.

Laube byl podle Hynkových informací podezřelý, že tlačí na podřízené, aby od nich získal informace ze živých kauz. „Za normálních okolností by na informovanosti Murína nebylo nic zvláštního. Šéf inspekce, která vyšetřuje zločince v uniformách, má přístup k hodně citlivým údajům. V tomto případě však platí minimálně dvě ‚ale‘,“ vypátraly pak Lidové noviny.

Žalobci se při prověřování Laubeho obávali, že informace ze skrytého prověřování náměstka Laubeho uniknou. Přijali proto přísná opatření a o akci měli vědět jen tři lidé v GIBS. Speciální opatření přijali na státním zastupitelství, v útvaru, který má na starosti odposlechy, i na soudu, jenž některé kroky žalobců povoloval.

„Přes všechna tato opatření se 5. září 2016 dozvěděl náměstek vrchní pražské žalobkyně Lenky Bradáčové, že o prověřování náměstka Laubeho ví i šéf inspekce Murín. Ten ovšem do okruhu ‚zasvěcených‘ vyšetřovatelů nepatřil a o informacích ze spisu se dozvědět neměl. Bylo jasné, že někdo cenné informace vyzradil a ohrozil celé prověřování,“ napsaly Lidové noviny.

Murína ještě týž den vyslechl Bradáčové náměstek Adam Bašný. Murín mu ale odmít sdělit, od koho se o prověřování Laubeho dozvěděl. „Murín uvedl, že sdělení jména té osoby by pro něj znamenalo veliký problém, že se jedná o osobu, která je z okruhu poradců a lobbistů,“ citovala v pátek Česká televize z dokumentů, které k případu získala. Podle ní tím šéfinspektor, který má vyšetřovat zločince v bezpečnostních sborech, paradoxně postupu detektivů a žalobců bránil. Televize i Lidové noviny se ovšem tím samy vystavily riziku, že se o ně bude zajímat policie a státní zastupitelství. Získávají totiž citlivé informace zevnitř bezpečnostního systému, které jsou jednoznančně namířené proti Murínovi, který nemá možnost vysvětlovat a hájit se.

Skutečnost, že šéf GIBS nechtěl prozradit svého informátora, žalobce nenechala klidnými. Šéfa inspekce proto opakovaně kvůli původu úniku informace z citlivého spisu vyslýchali. Ten povolil a nakonec sdělil svoji verzi příběhu.

Podle ní Murín měl v létě potkat v pražské restauraci U Pinkasů svého známého, zveřejnily Lidové noviny informaci evidentně pocházející z materiálů státního zastupitelství. Později spolu měli vyrazit i do dalšího podniku v centru. Právě tam se prý přichomýtl k rozhovoru další člověk. V hloučku lidí, které Murín neznal, měl vyslechnout, že liberecká pobočka GIBS prověřuje Laubeho a případ dozoruje pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Z dalších vyjádření vyplynulo, že Murín zná jen křestní jméno prostředníka, s nímž na inkriminované setkání vyrazil, jakéhosi Láďu. Dotyčný má být podle všeho podnikatel. Murín podle Lidových novin ví, že je spojuje zájem o bigbeat. Právě na jednom z hudebních podniků se asi před pěti lety setkali poprvé.

Přestože byl případ náměstka policejního prezidenta Laubeho, o němž se měl Murín dozvědět informace, žalobci odložen a nikdo nebyl obviněn, dodnes podle Lidových novin není jasné, kdo z ní vynášel informace. „Michal Murín přinejmenším bránil tomu, aby prověřování této věci bylo provedeno urychleně a bez zbytečných průtahů,“ citovala z dokumentů ČT. Murín k případu mlčí, ostatně váže ho mlčenlivost. „Nebude veřejně vystupovat ani komentovat další služební záležitosti. Nadále tak setrvává na názoru, že podstatné informace nejdříve sdělí členům kontrolních orgánů,“ uvedl Ivo Mitáček, mluvčí GIBS.

  • dlouhodobě sledujeme kauzu VIDKUN

Murínova kauza není prvním případem, kdy státní zástupci odstřihli ředitele GIBS od vyšetřovaných případů. Poprvé se něco podobného odehrálo v kauze Vidkun z podzimu 2015, kde čelí podezření z manipulace s trestním řízením dva olomoučtí policisté, exhejtman a vlivný podnikatel, kvůli této kauze byl zatčen i exministr vnitra Ivan Langer.

Tlak na Murínovo odstoupení je mediálně spojován s vyšetřováním premiéra v demisi Andreje Babiše v případu dotačního podvodu při výstavbě farmy Čapí hnízdo. To ale Babiš odmítá s tím, že Murín prý ztratil jeho důvěru. O policistu Pavla Nevtípila, který případ Čapího hnízda vyšetřuje, se státní zástupci zajímali už v roce 2014, jak napsal v sobotu server Česká justice. Přestože měl být Nevtípil odposloucháván i sledován, jak napsal web, případ byl nakonec odložen.

Čtvrteční výbor bude velice napínavý, za šéfa GIBS se totiž staví kompletní demokratická parlamentní opozice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …