Rozčilený primátor Ostravy: S RUD se nesmíříme. Jde o zlovůli TOP 09

28.05.2012 10:39

Primátor Ostravy Petr Kajnar (ČSSD) důrazně odmítá novelu rozpočtového určení daní, kterou ve středu vládě předložil ministr financí Miroslav Kalousek. Podle této novely má Ostrava přijít o 158 milionů korun.

Rozčilený primátor Ostravy: S RUD se nesmíříme. Jde o zlovůli TOP 09
Foto: i-region.eu
Popisek: Bývalý primátor Ostravy Petr Kajnar


Kajnar to však považuje za účelové rozhodnutí a zlovůli politické strany TOP 09. „Chtěli nám původně vzít 900 milionů, protože prý je máme navíc. Když jsme se bránili, postupně z toho byla polovina, dneska je to 160 milionů. Chci poukázat na to, že tento návrh nemá žádnou logiku, která by byla podložena tím, co skutečně potřebujeme financovat a co financujeme za kraj,“ uvedl Kajnar pro PalramentniListy.cz a poukázal na to, že Ostrava doplácí na to, že nikdy v minulosti neměla dvojkolejné financování jako například okresy, kde byl vedle sebe rozpočet jak města, tak okresu. 


Musíme platit domovy důchodců, kojenecký ústav a divadlo


„My máme třeba domovy důchodců, které ostatní obce nemají, máme čtyř souborové divadlo, máme jako jediné město v republice kojenecký ústav. A to nikdo nezohledňuje. Takže myslím si, že to jenom voluntaristické rozhodnutí, které není podloženo skutečným počty tak, aby všechny obce a kraje dostávali spravedlivé peníze. V minulosti to nebylo rozdělováno dobře, to je bezesporu. Ale tento návrh to také neřeší,“ sdělil Kajnar a dodal: „Já samozřejmě souhlasím s tím, aby malé obce dostaly přidáno, zejména ty co mají kolem tisíci obyvatel, protože tam je skutečně propad ve financování.“
S tím, aby bylo Ostravě ubráno z rozpočtového určení daní 158 milionů korun, nesouhlasí ani náměstek primátora Dalibor Madej (ODS). „To rozhodně není systémové řešení. Také bych si uměl představit, že se odstěhuji někam do hor za Ostravu, kde budu dýchat čisté ovzduší. Občas si zajedu do Ostravy po pěkné cestě, která bude uklizena, nakoupit nebo si zajedu za kulturou. Také nejsem proto, aby se ubíralo malým obcím, ale tento návrh považuji za absolutní nesmysl,“ prohlásil Madej.


S úbytkem peněz se nesmíříme


Podle primátora Kajnara se město ve svém tlaku na změnu tohoto návrhu nevzdá. „My samozřejmě ještě i v této chvíli vyvíjíme veškerou aktivitu, aby to parlament v této podobě neschválil. Chceme, aby byl návrh upraven tak, abychom o nic nepřišli.  Ale pokud k tomu skutečně dojde a my o nějaké peníze přijdeme, tak se budeme všemi prostředky jak právními tak politickými snažit, aby byly ty peníze pro Ostravu vráceny. To není stav, se kterým bychom se trvale mohli smířit,“ uvedl Kajnar.


Ostravský primátor se však nemíní vzdát ani v případě, že parlament návrh novely v současné podobě schválí. „Třeba dopravní obslužnost, to je záležitost, na kterou kraj dostává asi miliardu korun, ale Ostravě nedává ani korunu, i když ve městě žije čtvrtina obyvatel celého regionu. Pokud se nám tedy současný stav zvrátit nepodaří, budeme určitě žádat kraj, ať začne rozdělovat peníze na dopravní obslužnost i pro město Ostravu. A pokud tomu kraj vyhoví, tak bychom si asi nahradili těch chybějících 160 milionů. Znamenalo by to ovšem, že ty obce, které dostanou přidáno, budou platit za dopravu více. A potom by to bylo v pořídku,“ řekl pro ParlamentniListy.cz Kajnar.


Budeme diferencovat, kdo je a kdo není z Ostravy


Ostravský primátor však má připravenou variantu i pro možnost, že žádost o příspěvek na dopravní obslužnost zastupitelstvo Moravskoslezského kraje neschválí. „ V tom případě budeme muset začít diferencovat, odkud občané jsou, zdali jsou z okolí Ostravy nebo jsou to Ostraváci, protože považuji za nespravedlivé, aby Ostraváci nesli náklady za obyvatele ostatních obcí,“ uzavřel Kajnar. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…