Rozhodnuto. Skála je kandidátem KSČM na prezidenta

02.02.2022 10:21

VÍME PRVNÍ Prezidentská volba hlásí nového zájemce. KSČM dle informací ParlamentníchListů.cz navrhne na hlavu státu svého někdejšího místopředsedu Josefa Skálu. Dlouholetý rival bývalého předsedy Vojtěcha Filipa se tak od současného vedení Kateřiny Konečné dočkal určité satisfakce.

Rozhodnuto. Skála je kandidátem KSČM na prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Skála

„Je to nápad Kateřiny Konečné a já jsem souhlasil. Nehodlám to pojmout jako sektářskou akci, rád bych se rozkročil do šíře a pojal to jako projekt širokého vlasteneckého bloku,“ uvedl Josef Skála k vlastní kandidatuře. O kandidaturu měl mít zájem i bývalý předseda strany Vojtěch Filip, kterého prý vyzývali straníci z regionů.

Josef Skála se přitom opakovaně ucházel o post předsedy Komunistické strany Čech a Moravy právě proti Vojtěchu Filipovi, který si ale volby na sjezdech vždy pohlídal. Skála upozorňoval na zákulisní manipulace, kterým od vedení strany musel při volbách čelit.

Po nedávné Skálově schůzce s novou předsedkyní strany Kateřinou Konečnou se objevily spekulace, zda jejich schůzka nesouvisela právě s prezidentskou volbou. Nyní se potvrdily.

Nejvyšší stranický orgán KSČM jeho kandidaturu schválil 46 hlasy oproti 24 pro expředsedu Filipa. 10 členů bylo proti oběma, 8 se dle informací ParlamentníchListů.cz zdrželo.

Osmašedesátiletý Josef Skála působil v mezinárodním studentském hnutí, po roce 1989 se věnoval podnikání a politice, a to jak v KSČM (dvě období byl jejím místopředsedou), tak v jiných levicových sdruženích, třeba v platformě Restart. V říjnu loňského roku spoluzakládal sdružení pro obnovu národní suverenity „Kudy z krize“.

V roce 2018 založil spolek Paměť a svědomí, který má bojovat s přepisováním dějin a vytvářet protiváhu neziskovým organizacím, financovaným Georgem Sorosem.

V KSČM dvakrát kandidoval proti Vojtěchu Filipovi na předsedu, v obou případech neuspěl. Sám tyto porážky přičítal zákulisním intrikám.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Do prezidentské volby se zatím oficiálně přihlásilo několik kandidátů. Nejvíce zaujal zájem miliardáře Karla Janečka a rovněž kandidatura Aleny Vitáskové.

Z dalších se hovoří o zájmu premiéra Andreje Babiše, bývalého ministra financí Miroslava Kalouska nebo generála Petra Pavla. Úvahy o prezidentské kandidatuře naznačili třeba i Miloš Vystrčil, šéf odborů Josef Středula nebo ekonomka Danuše Nerudová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …