Rozhořčený Bok pálí do Zemana: Vytvořil z Česka absurdistán, o němž psal Kafka

26.07.2013 18:00

Je to prý jako v Kafkových knihách. Tak by popsal situaci kolem požadavku prezidenta Miloše Zemana na notářsky ověřené podpisy poslanců a návštěvy vrchního státního zástupce Ivo Ištvana na Pražském hradě někdejší disident a šéf Spolku Šalamoun John Bok. Dokonce hovoří i o duševní poruše Zemana a neskutečném absurdistánu.

Rozhořčený Bok pálí do Zemana: Vytvořil z Česka absurdistán, o němž psal Kafka
Foto: Hans Štembera
Popisek: John Bok

Zatímco si politici v těchto horkých dnech dopřávají pauzu, jinak je tomu u komentátorů politického dění. „Jedu nyní vlakem, bohužel na pohřeb své kamarádky,“ sdělil v pátek před polednem ParlamentnímListům.cz bývalý disident John Bok. Jeho cesta ale prý neznamená, že by se nepodělil o své rozhořčení nad tím, co se v politice děje. Nejvíc odsudků má pak vůči hlavě státu.

Prezident Miloš Zeman totiž tento týden uvedl, že při nedávných schůzkách s lídry klubů ODS a TOP 09 Markem Bendou a Petrem Gazdíkem pravicové politiky požádal, aby mu v případě, že druhý pokus o jmenování vlády bude nutností, opětovně předložili seznam s podpisy 101 poslanců. „Dokonce jsem je zdvořile požádal, aby byly notářsky ověřeny," řekl tuto středu Zeman.

To ale Boka, který v listopadu a v prosinci 1989 vedl ochranku Václava Havla a po roce 1989 tři roky pracoval v Úřadu pro ochranu ústavy a demokracie a FBIS, velmi rozběsnilo.

„Aby prezident žádal na poslancích, kteří jsou zvoleni voliči, aby přinesli na podnosu podpisy politiků a ještě od notáře potvrzené, tak to už se rovná duševní poruše,“ zmínil Bok ostře pro ParlamentníListy.cz.

Politické dějství jako z románu

Miloš Zeman podle něj velmi čile zatápí na jakýsi absurdistán. „Já bych to rovnou přirovnal k zemi, o níž psali dva význační spisovatelé, kteří reflektovali absurditu našeho života. Jde o Franze Kafku a Jaroslava Haška. To, co se nyní děje, tak by se hodilo do kteréhokoliv literárního díla těchto dvou velikánů,“ řekl Bok.

Podle něj prý není možné se k poslancům chovat jako k poskokům. „A je jedno, jestli byl prezident přímo volen. Poslanci přece byli také přímo volení občany! On, tedy ten Zeman, se tak najednou jako jedinec povyšuje?“ otázal se.

„Ono se také říká, že ho volila více než polovina občanů, ale to není pravda. Volilo ho de facto dvacet procent voličů, protože bohužel skoro padesát procent lidí nešlo k volbám. Já bych dokonce řekl, že u toho Zemana – ani se mi nechce říkat, že to je prezident – dochází k jakési atrofii mozku,“ podotkl dále rozhořčený Bok.

„Já jsem ale předvídal, když Zeman vyhrál, že se něco takového, co předvádí, dít v různých modifikacích bude. Včetně toho jeho ožralectví, které bylo velmi tristní už nad klenoty. Tohle je ale pokračování. Ono je skoro jedno, jestli je střízlivý nebo ožralý, vyjde to nastejno. Na druhou stranu musím říci, že za to mohou i politické strany a hlavně ODS, která se chová arogantně a ignorantsky k tomu, co se v této zemi děje,“ pronesl Bok.

Jestliže prý Zeman chce vládnout i nadále způsobem, jak to doteď ukazoval, a bude zneužívat i svého postavení, které má, tak je podle Boka jisté, že pokud bude pokračovat politická krize, tak i na ní bude mít svůj otisk.

Ištvan se měl zdržet. Je služebníkem státu!

Boka ale velmi rozlítila ještě jiná věc - návštěva vrchního státního zástupce Ivo Ištvana u prezidenta Zemana přímo na Pražském hradě. Ištvan je totiž za své jednání v rámci trestních řízení proti politikům v poslední době kritizován, prezident mu ale vyjádřil svou podporu.

„Je služebníkem státu, nikoliv prezidenta!“ rozlítil se ale nad jednáním samotného Ištvana Bok.

„K tomu, že byl Ištvan na Hradě, bych jen řekl, že to už je absolutně nemravné. Ištvan by tak měl okamžitě rezignovat. Že si ho pozval pan prezident, je fajn, ale jen to dokazuje to, kam Zeman směřuje. Jeho totiž nikdy právo nezajímalo. Pokud je Ištvan právník a státní zástupce, tak se měl zdržet jakýchkoliv podobných kontaktů v době, kdy probíhá vyšetřování, nota bene ještě mezi špičkami politiků. To by se měl setsakramentsky vyvarovat jakýchkoliv kontaktů s panem prezidentem! Musím proto zopakovat větu, že je služebníkem státu, nikoliv prezidenta,“ dodal k tomu Bok.

Nejvyšší státní zástupce stíhání exposlanců zrušil

Připomeňme, že Ištvan stojí spolu s kolegou z olomouckého vrchního státního zastupitelství Rostislavem Bajgerem za ostře sledovanou kauzou spojenou se třemi bývalými poslanci ODS a blízkou spolupracovnicí a partnerkou expremiéra Petra Nečase (ODS) Janou Nagyovou. Nečasova vláda pak kvůli kauze padla.

Tři exposlance ODS Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksu viní orgány činné v trestním řízení z korupčního jednání, když podle policie odešli ze sněmovny výměnou za pozice ve vedení státních firem. Poté, co Nejvyšší soud (NS) rozhodl, že na poslance se v této věci vztahuje imunita, byli tito lidé propuštěni z vazby.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman navíc v pátek stíhání exposlanců zrušil a jejich spisy vrátil k novému rozhodnutí Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci. Stíhání bývalé vrchní ředitelky kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové a exnáměstka ministra zemědělství Romana Bočka může ovšem pokračovat, stejně jako stíhání aktérů údajného zneužití Vojenského zpravodajství, řekl Zeman s tím, že stíhání exposlanců ale lze za určitých okolností obnovit.

„Bude-li chtít dozorový státní zástupce dále pokračovat v případném trestním stíhání, bude se muset pokusit vymezit skutek tak, aby dovodil, že část skutku neprobíhala na půdě Poslanecké sněmovny," upřesnil k tomu v pátek nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …