Ruce pryč od Sýrie, lháři, krvavá bába Clintonová, znělo před českou ambasádou USA

03.09.2013 8:03

REPORTÁŽ „Chceme mír, nechceme válku! USA je agresor, Obama je agresor!“ Taková a podobná hesla v pondělí večer mohutně duněla pražskou ulicí Tržiště, kde sídlí americká ambasáda. Na manifestaci proti americké agresi vůči Sýrii vystoupila řada známých lidí, demonstrantů se syrskými vlajkami a portréty prezidenta Bašára Asada se sešlo okolo stovky.

Ruce pryč od Sýrie, lháři, krvavá bába Clintonová, znělo před českou ambasádou USA
Foto: Radim Panenka
Popisek: Demonstrace proti údajné americké agresi vůči Sýrii před ambasádou USA v Praze

Napětí kolem chystaného amerického útoku na Sýrii vrcholí. Lidé nesouhlasící s tímto plánem, ochotni svůj názor veřejně vyjádřit, se našli i v Praze. V pražské ulici Tržiště, přímo před velvyslanectvím Spojených států amerických, se během pondělního večera sešla asi stovka lidí.

Na akci, kterou svolalo České mírové hnutí, promluvilo několik zástupců syrské komunity, včetně šéfa svazu studentů v České republice. Výrazný nesouhlas s americkou politikou vůči Sýrii vyjádřila i spisovatelka Lenka Procházková, dokumentarista Václav Dvořák či politolog Daniel Solis.

Obama je agresor, ruce pryč od Sýrie

„Chceme mír, nechceme válku! Chceme život pro naše děti, ruce pryč od našich dětí! USA jsou agresor, Obama je agresor. Ruce pryč od Sýrie, ať žije Sýrie!“ provolával zástupce syrské menšiny v Čechách Nizar Trabulsi v úvodu demonstrace a stovka účastníků hesla hřmotným hlasem opakovala.

Syřan Nizar Trabulsi chystanou vojenskou akci USA proti své zemi důrazně odmítl. „Pořád slyšíme něco o tom, jak chtějí Američané našim lidem poslat demokracii. My ale takovou demokracii nechceme, nechte si ji. Oni neposílají žádnou demokracii, ale všechny teroristy ve světě, aby naši zemi zničili. Nepřejeme Západu, aby ochutnal to, co vnutil ochutnat nám,“ obracel se k demonstrantům Trabulsi.

Představitel Světové rady míru v Česku Milan Krajča upozornil, že nejvíce zbraní hromadného ničení na světě vlastní právě Spojené státy. „Tyto zbraně v minulosti Američané opakovaně použili. Ať už při bombardování Hirošimy a Nagasaki, užíváním chemických zbraní ve vietnamské válce. Podobné záminky USA použily i během útoku na Jugoslávii, Afghánistán, Irák či Libyi,“ zmínil Krajča.

Ať si američtí cowboyové střílí u sebe doma

„V Sýrii není občanská válka, jak se ukazuje tady v novinách a televizi, Sýrii se snaží rozbít bojovníci z jiných zemí, kteří jsou vyzbrojováni jinými zeměmi. V Sýrii vedle sebe žili muslimové, křesťané i židé a žádné konflikty mezi nimi nebyly. Nás bude někdo učit, co je to demokracie? Ať se do toho Američané nepletou. Jestli chtějí přijít jako cowboyové a střílet, to si mohou dělat u sebe. Nemají žádné důkazy a vyhrožují nám útokem,“ zdůraznil dosud nepotvrzené zprávy o použití chemických zbraní šéf Národního svazu syrských studentů v ČR Ahmed Khaddour.

Podle dokumentaristy Václava Dvořáka vyrobila americká administrativa za posledních padesát let mnoho falešných událostí, na základě kterých následně zahájila vojenské útoky a bombardování. Dvořák zmínil třeba zinscenované popravy v Račaku na Kosovu. Tam byla velkolepě nalezena mrtvá těla vydávaná za postřílené albánské civilisty. To bylo posledním argumentem USA k bombardování Jugoslávie. Později se ale ukázalo, že celý incident byl zinscenován a těla byla převléknuta do civilního oblečení.

„Šéf NATO bezostyšně lže, bez ohledu na mezinárodní právo a vlastní chartu NATO požaduje agresi proti Sýrii, členu OSN. Sýrie není agresorem, sama se stala obětí. Ti, kteří v Sýrii bojují proti vládě, byli vycvičeni v Turecku na základnách NATO a mají odtud logistickou podporu. Jsme svědky dalšího hnusného imperialistického výboje, který je doprovázen lží a manipulací. Nenechme si to líbit,“ vyzýval Václav Dvořák.

Nevěřte lhářům z České televize a čarodějnici Albrightové

„Ukazujme lidem, jaká je skutečnost. Ať se nenechají zblbnout různými lháři z České televize, Mladé fronty či Lidových novin. Většina světa je rozumnější než americká administrativa. Věřím tomu, že se americký lid jednou zbaví těch čarodějnic jako je Albrightová či Clintonová, které štvou své vlády proti jiným zemím. Jsou to krvavé báby,“ uzavřel nekompromisně Dvořák s připomenutím, že prezident USA Barack Obama je nositelem Nobelovy ceny míru.

Spisovatelka Lenka Procházková konstatovala, že se Amerika staví do role žalobce, soudce i vykonavatele verdiktu. „Přesvědčují nás o tom, že střely s plochou dráhou doletu jsou vhodným způsobem pro plošné šíření míru. Svět přestává být pod kontrolou spravedlnosti a světová politika je dnes jen bojem o terén,“ uvedla Procházková.

Semelová: USA a NATO jsou masoví vrazi

„Z úst prezidenta Obamy zaznělo něco nehorázného. Jak může reprezentant civilizované země vyslovit hrozbu jiné zemi, použití síly. Žijeme ve společenství, kde by měla být dodržována pravidla, která jsou nazývána mezinárodním právem. To je kodifikováno zejména, pokud jde o použití síly. Charta OSN jasně hovoří o tom, že členové nemají ani vyhrožovat ani použít síly vůči jiným. Jak je možné, že Obama zcela nepokrytě vyhrožuje použitím síly proti Sýrii?“ ptal se politolog Daniel Solis.

Demonstraci drsnými slovy zakončila bývalá poslankyně KSČM Marta Semelová. „Připojujeme se proti všem protestujícím po celém světě, kteří nesouhlasí s plánovaným útokem na Sýrii. Kam vstoupila noha amerického vojáka, tam byla krev a zabíjení civilistů. USA a NATO jsou masoví vrazi, za nimiž jsou tisíce a tisíce nevinných obětí!“ křičela bez servítků exposlankyně Semelová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …