Šampaňské, piva, krevety, panáky, drahá vína, maso na gril… To vše si nechávají proplácet tito pražští politici. A ještě k tomu dostávají stravenky

08.08.2018 11:12

O tom, jak bývalá místostarostka Prahy 4 Ivana Staňková nakoupila v roce 2014 velké množství alkoholu za peníze městské části, jsme informovali koncem minulého týdne. Jen pro připomenutí: šlo o 50 lahví vína, tři lahve vodky, pět sektů, 62 piv a mnoho dalšího alkoholu – vesměs tvrdého. Ale Ivana Staňková rozhodně nebyla jediná, která nakoupila alkohol z reprefondu.

Šampaňské, piva, krevety, panáky, drahá vína, maso na gril… To vše si nechávají proplácet tito pražští politici. A ještě k tomu dostávají stravenky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Štěpánek

Připomeňme si, k čemu by měl reprefond sloužit. „Hradí se z něj drobné pohoštění pro návštěvníky (zpravidla veřejnost, případně členové zastupitelstva, předsedové politických klubů, komisí rady a výborů zastupitelstva), konkrétně čaj, káva, nealkoholické nápoje, ovoce a sušenky, popřípadě pracovní snídaně s občany, pracovní obědy, drobné dárky, například květiny nebo knihy, jednorázové kelímky a voda na akce organizované MČ Praha 4,“ sdělila nám oficiálně městská část.

Při listování účtenkami, které nám Praha 4 poskytla, jsme ovšem narazili na velké množství alkoholu, a to téměř u každého člena Rady již od roku 2014.

Vedení městské části v tuto chvíli představuje starosta za Zelené Petr Štěpánek, místostarosta Zicha (na radnici se dostal jen díky hnutí ANO v roce 2014, posléze Babišovo hnutí opustil), dále Zdeněk Kovářík, Alžběta Rejchrtová, Zdeněk Pokorný, Jaroslav Míth či Ondřej Růžička. Rada městské části je jedenáctičlenná.

Anketa

Chcete, aby Jiří Paroubek zasedl v Senátu?

44%
56%
hlasovalo: 8795 lidí

A nyní detailnější pohled na sladký život lokálních politiků pod kuratelou předsedy Zelených Štěpánka.

Tak například místostarostka Iva Kotvová letos nakoupila víno za 290 korun, luxusní šampaňské Oudinot Brut za 1048, radní Zdeněk Pokorný koupil v Bille 5 lahví sektu v hodnotě 500 korun. Také místostarosta Zicha koupil červené víno (opět v Bille) za 120 korun, další moravská vína za 200 nebo pivní box za 2333 korun.

„Městská část běžně nekupuje alkohol, a pokud byl nějaký alkoholický nápoj z reprefondu zakoupen, byl určen pro dárek,“ řekl redakci Jiří Bigas, tiskový mluvčí.

Ani v minulém roce nebyla Praha 4 bez alkoholu. Radní Ondřej Růžička si vyúčtoval 20 piv Kozel z Kauflandu, které koupil v půl desáté večer nebo 5 lahví sektu v akci v Albertu za 495 korun. Další radní Zdeněk Pokorný pořídil rum Zacapa centenario v Bille, který stál městkou část tisíce korun.

Radní Zdeněk Kovařík také nezůstal pozadu. Ze svého reprefondu nakoupil vína a sekty v hodnotě 1048 korun. Další radní Jaroslav Míth si nechal proplatit účet z restaurace Na Staré Sokolovně v hodnotě 3209 korun. Lístek platil ve 22:30 a mimo jiné obsahoval 45 velkých piv Pilsner Urquell, deset malých, jeden grog, 4 velká piva Gambrinus a jeden panák Jagermeistera. O čem se debatovalo a kdo byl této akce účasten, můžeme pouze hádat. Rozhodně se ale nejednalo o pracovní oběd, který může být z reprefondu hrazen.

V podobném výčtu alkoholu, který hradila radnice Prahy 4, bychom mohli pokračovat v mnoha dalších textech. Jen namátkou zmíníme rok 2016, kdy si nechala Iva Kotková 13. prosince proplatit 19 lahví sektu, Lukáš Zicha 19. prosince 5 lahví sektu či Zdeněk Pokorný dalších 6 lahví sektu. Asi zásoby na blížící se konec roku.

Další zajímavostí, na kterou jsme během listování tisícovkami účtenek narazili, je proplácení zjevně soukromých obědů politiků.

Vždy se jedná o chod pro jednoho, který je ve velkém množství případů zabalen s sebou a vždy placen mezi polednem a druhou hodinou odpolední. Radní Prahy 4 si nechávají obědy proplatit i přesto, že pobírají stravenky, jak nám Praha 4 ostatně potvrdila. Nějaký ten oběd bychom našli u každého, ale naprostým vítězem se stala uvolněná členka Rady Alžběta Rejchrtová z klubu Trojkoalice (kam patří i starosta Štěpánek). Mezi její oblíbená jídla na účet Prahy 4 patří krevety. Smažené rýžové nudle s krevetami nebo krevety se zeleninou. Jídlo, za které městská část zaplatí mezi 112 a 165 korunami, si Rejchrtová nechává proplácet několikrát do měsíce.

Opět jen namátkou, již zmíněné smažené nudle s krevetami z restaurace Sushi time si Alžběta Rejchrtová nechala proplatit 5., 15. a 18. ledna, 5., 9. a 12. února nebo také 1. března. Mezi tím si 19., 23. března a 9. a 16. dubna dala krevety se zeleninou. Zálibu v krevetách měla již v minulém roce, oblíbené smažené rýžové nudle jsme našli 28. srpna, 9., 13., 16., 23. a 27. listopadu. Mezitím opět nějaké krevety se zeleninou a mnoho dalších obědů. 

Dalším paradoxem je shora zmíněný politik Zicha, současný místostarosta. Ten v rámci svého reprefondu v září 2016 předložil paragony kupříkladu i na stavební silikon z Bauhausu. Jestli si s přítelem či přítelkyní staví domek a narychlo potřeboval izolaci od vlhka, nevíme. Zicha ovšem svůj nákup uskutečnil v pracovní době, jednou v úterý, poté ve čtvrtek, vždy kolem poledního. Během zmíněného září si nechal proplatit čtvrt kila rajčat, švestky, čaje, airwicky, melouny, grepy, chipsy, chlebíčky, ořechové směsi, okurky a mnoho dalšího.

„Kontrolu, zda někdo ze zaměstnanců není na pracovišti pod vlivem alkoholu, provádějí společně vedoucí personálně mzdového odboru a vedoucí oddělení krizového řízení a bezpečnosti na pokyn tajemníka, popřípadě vedoucích odborů, a na základě podezření z požití alkoholu. Žádný takový případ jsme však nezaznamenali ani jako podezření.“ Mluvčí MČ Prahy 4 pro ParlamentníListy.cz

Krásný příklad bohatýrského přístupu k reprefondu má rovněž starosta „čtyřky“ Štěpánek. Vyberme si třeba květen 2017. Tehdy si Štěpánek nechal nakoupit a proplatit plátky vepřové krkovice, kilo vepřové panenky, plátky masa, dále hovězí zadní nebo řízky. Koho syrovým masem hostil nebo jestli to bylo přímo pro jeho zahradní gril, rovněž nevíme. U konzumace se ale možná ušpinil, proto si nechal na účet Prahy 4 zaplatit i čištění svých sak… Tentýž měsíc si Štěpánek nechal zaplatit také lahůdkové cibule, maliny, borůvky, mrkve, zázvor, banány, nektarinky a mnohé další. To vše za 4297 korun. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …