Šéf spolku seniorů: Pořád řešíte peníze, kvalitu péče. Ale ptá se někdo, zda mají staří důvod vůbec žít?

10.09.2014 18:52

Řešíme, s odpuštěním, blbosti. Co je ekologičtější či jestli nemají být ženy mužnější a muži ženštější. Ale měli bychom se zabývat hlavně tím, PRO CO tu jsme. A je jedno, zda uvažujeme, jestli na světě pro něco jsme, ve 40 nebo 80 letech. Takto promluvil šéf společnosti Život90 Jan Lorman. A mimo jiné odtajnil čísla i důvody toho, proč řada seniorů dobrovolně odchází ze světa.

Šéf spolku seniorů: Pořád řešíte peníze, kvalitu péče. Ale ptá se někdo, zda mají staří důvod vůbec žít?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Seniorka na sluníčku

„Když nemáme pro co žít, je jedno, jaká je úroveň medicíny i péče. To si mnozí neuvědomují, i když se pořád hlavně mluví právě o tom, jakou úroveň péče o seniory nastavit a kolik to bude stát. Jenomže někomu je i ta nejlepší péče pro kočku, protože mu chybí vůle žít a smysl další existence. Lidé nemají motivaci se uzdravit ani bojovat za to, aby své podmínky zlepšili, když se stále sami sebe ptají, zda mají ještě jako člověk pro někoho význam. Zda má vůbec dnes stáří smysl? Tyto faktory zůstávají stranou, přitom jsou velmi důležité. I když se samozřejmě musí dodat, že někdy má pocit, že je zbytečný a nemá pro co žít, i člověk, který má k seniorovi dost daleko,“ předeslal pro ParlamentníListy.cz Jan Lorman, ředitel spolku Život90.

Hořké pilulky seniorů - řeči o důchodech, vina za minulé režimy atd...

Upozornil pak mimo jiné například na to, jak hořkou pilulku mnohdy denně musí zkousnout senioři, když slyší z médií věty o důchodech, kolik ty důchody stojí a kolik odebírají z rozpočtu budoucím generacím. „To je velice sráží. Když k tomu přičteme fakt, že jim ještě někdo často servíruje hlášky typu: ,No ta vaše generace nám to zavařila a my abychom to opravovali', je to ještě trpčí. Vždyť je přece otázkou určitých historických období, do kterých se každý – tedy každá generace bez rozdílu - narodí a žije v nich, prožívá též omyly, chyby i zvraty a vybrat si nemůže. Tak jako jsou nyní osočováni naši senioři, tak si neuvědomují ti mladší, že jim též bude zřejmě vyčítáno něco, co se nepovedlo za jejich života. Je to opravdu zbytečné, ale bohužel se tento jev stále objevuje,“ pokračoval Lorman.

Podle něj je důležité se nevzdávat, nerezignovat – i když je to velmi těžké. Jako příklad uvedl bývalou českou gymnastku, olympioničku Věru Čáslavskou, která se stala patronkou mimořádného představení pro seniory v Národním divadle.

Čáslavská dostala samurajský meč za odvahu zvednout se. Stále je to nutné

 „Věra Čáslavská v roce 1964 na Olympijských hrách v Tokiu měla předvést ve své gymnastické sestavě na kladině v té době mimořádně náročný a ojedinělý cvik – nazýval se ‚ultra C‘. Všichni to s napětím očekávali. Jenomže ona z té kladiny spadla. Znamenalo to, že by končila, poněvadž nic z toho, co předtím zacvičila až do okamžiku pádu, by neplatilo. Měla pouhý zlomek vteřiny na rozhodnutí, i když pád byl jistě bolestivý. Přesto se vyhoupla na tu kladinu znovu a sestavu zacvičila bez jediné chyby znovu a celou. Porota ji odměnila zlatou medailí. A muž jednoho váženého rodu jí za tu statečnost věnoval rodinný samurajský meč ze 17. století. Nepadnout a zcela nerezignovat se jí podařilo i v době, kdy jsme ji my Češi, opět se nezlobte za ten výraz, nakopli za to, jak nás reprezentovala ve světě, do zadku a musela uklízet dlouhé roky na sídlišti,“ popsal část života Čáslavské Lorman s tím, že by měl být motivací i pro mnohé další seniory. Přesto, jak dodal, ne u každého je to možné. Zvlášť, když někteří navíc ještě trpí týráním od svých blízkých.

I proto Život90 začal provozovat jako jediná společnost u nás tísňovou linku právě na pomoc seniorům, kteří se cítí v ohrožení. Jde o jedinou nonstop fungující bezplatnou linku důvěry (Senior telefon: číslo: 800 157 157).

Násilí na seniorech i jejich chmury přibývají

O 100 víc než v roce 2012, o 200 víc než v roce 2011. Tak roste číslo, které označuje počet hovorů na výše uvedené Senior lince, které se týkaly násilí na seniorech nebo jejich týrání. Tato krizová telefonní linka, kterou provozuje občanské sdružení Život90, evidovala jen v prvních měsících letošního roku 164 případů týrání a 124 domácího násilí. Celkově se na linku Senior telefonu za posledních 10 let dovolalo 136 388 seniorů v problematických životních situacích.

„Počet hovorů v oblasti domácího násilí a týrání má tendenci narůstat. Hovory s touto tématikou často doprovázejí i sebevražedné myšlenky. Ze statistik vyplývá, že za poslední rok stoupl počet hovorů, které se sebevraždou souvisely, o dalších 60,“ říká Dana Kroupová, která v Životě90 krizovou telefonní linku Senior telefon vede.

V roce 2013 volalo z rozličných důvodů na Senior telefon celkem 12 423 klientů. Z tohoto počtu se pak vyklubalo týrání ve 450 případech, domácí násilí ve 246 případech a 315 hovorů řešilo sebevražedné tendence seniorů. Nejčastějším tématem hovorů na Senior telefonu však dál zůstává samota, pocit opuštěnosti a deprese ze ztráty blízkých lidí nebo sociálního kontaktu.

Je to totiž tak, že s přibývajícím věkem ubývá  fyzických sil, přátel i sociálních kontaktů. A stoupá zdravotní omezení. Také se mění rozložení sil ve vztazích k druhým lidem. Dochází k posunu z pozice více, či méně samostatné nezávislé osoby do postavení osoby více, či méně nebo dočasně závislé na ostatních lidech. Tato nerovnováha ve vzájemném postavení se může v podmínkách sociální izolace a při nerespektování lidské důstojnosti prohlubovat až do podoby nadvlády jedné stany nad druhou.

Muži odcházejí ze světa dobrovolně podstatně častěji než ženy

Pravdou je, že v posledních letech je patrné zvyšování počtu sebevražd se stoupajícím věkem. Jak dnes, tedy ve středu, uvedl Život90 (čísla jsou podložena údaji z ÚZIS- Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR), u mužů a žen dochází k vrcholu počtů sebevražd po 50. roku života. V letech 1996 až 2000 jich ve věkovém rozpětí mezi 50 a 54 lety spáchalo sebevraždu celkem 843. V dalších pěti letech to již bylo téměř tisíc (989).

Několikanásobně převládají sebevraždy u mužů (a to ve všech věkových kategoriích, nejen seniorské).

Pozvánka pro seniory do Národního divadla jako poděkování

U příležitosti Mezinárodního dne seniorů, který připadá na 1. října, pořádá Národní divadlo benefiční představení Dvořákovy opery Jakobín. Výtěžek z tohoto večera věnuje první česká scéna spolku Život90.

„Benefiční představení u příležitosti Mezinárodního dne seniorů je již tradicí, za kterou jsme Národnímu divadlu vděční. Tento večer je ale výjimečný tím, že letos vedení Národního divadla zvýšilo šance pro účast seniorů v hledišti. Pro dvě třetiny hlediště tak nabízí slevy divákům starším 60 let a jejich doprovodu. Ti budou moci získat vstupenky za poloviční ceny (ve všech běžných předprodejních místech vstupenek),“ vysvětlil Lorman.

Představení se zúčastní nejen výše uvedená Věra Čáslavská, ale účast přislíbil například ministr financí Andrej Babiš, místopředseda Poslanecké sněmovny Pavel Bělobrádek, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, šéfka spravedlnosti Helena Válková či ombudsmanka Anna Šabatová.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…