Sekta, Antikrist a miliardářova dceruška v kostele. Slovensko volí prezidenta, teče při tom špína

18.03.2014 15:01

Slovenský premiér Fico vytáhl na svého protikandidáta v prezidentské volbě, milionáře Andreje Kisku, těžký kalibr. V rozhodování o tom, kdo bude slovenským prezidentem, se teď diskutuje hlavně otázka, zda má Kiska vztah k scientologické církvi. Po prvním kole hlasování zatím vítězí Robert Fico, ale rozdíl není příliš přesvědčivý.

Sekta, Antikrist a miliardářova dceruška v kostele. Slovensko volí prezidenta, teče při tom špína
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico

Asi nejpikantnějším důvodem rozbrojů mezi kandidáty na slovenského prezidenta je obvinění premiéra Roberta Fica, který tvrdí, že milionář Adrej Kiska má blízko k scientologii. Tato informace plní už několik dní první stránky nejčtenějších slovenských deníků. Osočení staví Fico podle deníku SME na tom, že Kiskovi v roce 2013 vyšla ve vydavatelství Alert kniha Vezmi život do svých rukou a jeho majitel Ladislav Pavlík je ředitelem Školy managementu Rona Hubbarda, zakladatele scientologické sekty v USA. Na přímou otázku deníku SME, zda si myslí, že je Kiska scientolog, Fico ale přímo neodpověděl. Opakoval jen obvinění, že lže a má blízko k sektě, a že jde o přímé nebezpečí. „Scientologická sekta má mocenské ambice, je to vymývání mozků,“ dodal Fico pro SME.

Kiska: Nejsem scientolog, tečka

Scientologové mají asi milión členů na celém světě, některé odhady hovoří o statisících, církev sama o devíti miliónech. Mezi veřejnými představiteli byl například Tom Cruise, který ovšem církev opustil, protože mu prý kazila image. Andrej Kiska napojení na scientologickou sektu odmítá. „Fico založil svou politiku na urážení lidí, dnes pokračuje v urážkách, protože se bojí prohry,“ vysvětlil pro deník SME a pak také uvedl: „Nejsem scientolog, tečka,“ řekl Kiska. „Je to typická hra premiéra. Bezpečnostním rizikem naší země je právě premiér,“ dodal.  Kiska v médiích vysvětluje útoky současného slovenského premiéra tím, že se podle něj bojí přiznat, že jeho vláda prý při řešení problémů neuspěla. Kiska vztah k scientologům ještě před prvním kolem odmítl jako blud. Bránil se, že jeho dcera jde na první svaté přijímání. To uvedl list Pravda.

Fico přidává další útoky, Kiska podává trestní oznámení

Jenže vztah k scientologické církvi není jediným ožehavým tématem, které slovenská média propírají. Že Kiska odstartoval druhou část kampaně trestním oznámením na Fica za to, že ho premiér v televizních debatách označil za lichváře, to píší na serveru slovenské Pravdy. Fico podle tohoto listu poukázal na to, že Kiska zneužil charitu na svou kampaň a vyzval k mobilizaci všech „normálních lidí“ s tím, že Kisku označil za zahraničněpolitického dobrodruha. Podle Pravdy se ale pravicové opoziční strany shodli na další podpoře Kisky. Podle Fica jde ze strany pravice o hazard ohledem na chybějící zahraničněpolitické zkušenosti jeho protikandidáta. „Kdyby do druhého kola postoupil Antikrist, tak podpoří pravice tohoto člověka. Je jim to úplně jedno,“ řekl pro Pravdu Fico.

Hospodárské noviny citují Andreje Kiska, který opět vysvětluje, proč na něj Fico tak útočí. „Chci mu vzkázat, že ať si osobní útoky nechává do volebních diskusí. Bohužel Fico je politik, který svou kariéru založil na rozdělování lidí a útoky na protivníky. A svou neschopnost prokazuje tak, že útočí. Protože se bojí prohry,“ konstatoval pro Hospodárské noviny Kiska.

Náboženské téma znejistí příznivce soupeře, tvrdí politolog

První kolo prezidentských voleb vyhrál současný slovenský premiér Fico se ziskem 28 procent hlasů, Kiska získal 24 procent. „Téma, které nastolil Robert Fico, tedy náboženskou otázku, může zvednout účast v druhém kole voleb. On potřebuje momentálně přivést více voličů k hlasování, než bylo v prvním kole a naopak znejistit soupeře. Je to klasická ukázka negativní kampaně, jejímž cílem je zmobilizovat vlastní či váhavé voliče,“ uvedl politolog Jan Kubáček.

„Určitě na Slovensku téma náboženství stále rezonuje, je zásadní a hlavně zdůrazňuje zejména nejistotu o minulosti a profilu pana Kisky jako kandidáta. Hlavním cílem je zdůrazňovat, že kandidát je méně známý, nevyzpytatelný, není jasné jeho provázání se skupinami v rámci státu. Začnou se objevovat názory, že se najednou může dostat prezidentský palác nejen do područí scientologické církve, ale také zahraničních kruhů. Tato církev podobně jako mormoni funguje hodně samostatně a uzavřeně. Myslím, že se ale ještě čeká na pověstného třetího názorového lídra nebo představitele nějaké společenské organizace, který z toho udělá klíčové téma a Robert Fico si to ponechá jen na mediální duely,“ dodal.

Kiska se prý zatím drží

I když Kiska svůj vztah ke scientologické církvi popírá, přesto bude podle politologa Kubáčka pošpiněn a jeho voliče tvrzení znejistí. „Fico Kisku nedokáže převálcovat penězi, je to bohatý kandidát, proto se bude orientovat na nejistotu, neprověřenou minulost svého protikandidáta a náboženskou otázku,“ upozornil Kubáček. Kiska se snaží naopak situaci znepřehlednit podáním trestního oznámení a upozorňováním na další kauzy. „Zatím se drží. Snaží se distancovat od tématu scientologické církve, protože si uvědomuje, že je velmi emocionální. Je to totiž i otázka odpovědnosti. Vůči komu bude odpovědný pan Kiska? Vůči Slovenské republice, prezidentskému úřadu nebo nějaké náboženské skupině?“ podotkl Kubáček.

Ostrá kampaň? U nás byla horší

Předvolební prezidentská kampaň ale není prý tak vyhrocení jako u nás. „Vzpomeňme na kampaň, jaká byla v České republice a to si myslím, že takového rozměru ještě kampaň na Slovensku nedosahuje. Zatím je pozitivní, že média nejsou tak angažovaná, jako byla u nás. U nás stála drtivě na straně Karla Schwarzenberga. To se na Slovensku neděje. Určitá neutralita vůči oběma kandidátům je tam zřetelná. Zatím si myslím, že je to standardní negativní kampaň, kterou vidíme v mnoha zemích okolo a je stále teprve na cestě k velmi vyostřené, negativní tvrdé a pomlouvačné kampaně, která byla v případě prezidentských voleb u nás,“ dodal Kubáček. Druhé kolo slovenských prezidentských voleb se bude konat v sobotu 29. března.

Scientologie je náboženský systém založený na myšlenkách Američana L. R. Hubbarda. Scientologové označují své hnutí za církev (mají vlastní nauku o nesmrtelné povaze ducha, víru ve vyšší moc a církevní ceremonie). Studiem scientologie má člověk získat vlastní nesmrtelnost a přetnout koloběh zrození a smrti. Tato filozofie dále tvrdí, že je možné lokalizovat aberované (neoptimalní) jednání člověka a s pomocí speciálních technik odstranit takovou aberaci, která komplikuje jinak skryté možnosti člověka (duše). Tyto techniky se označují jako dianetika. (zdroj: wikipedie)

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …