Senátoři si stěžují premiérovi. Šéf BIS je prý ignoruje

04.04.2012 18:56

Premiér Petr Nečas musí řešit absenci šéfa BIS Jiřího Langa před senátním bezpečnostním výborem. Vyzvali ho k tomu sami senátoři. O výzvě bezpečnostního výboru informovala ČTK. Podle poslance a bývalého šéfa Úřadu pro zahraniční styky a informace se však Lang jako šéf zpravodajců účastnit ve všech případech nemusí.

Senátoři si stěžují premiérovi. Šéf BIS je prý ignoruje
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu proběhla konference na téma aktivni stárnutí a mezigenerační solidarita v ČR

Senátoři se na schůzi výboru chtěli za přítomnosti šéfa BIS zabývat uniklými odposlechy hovorů mezi lobbistou Romanem Janouškem a exprimátorem Pavlem Bémem, které jeho agentura měla pořídit a které následně zřejmě unikly do bezpečnostní agentury ABL.

"Senátní výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost žádá předsedu vlády ČR Petra Nečase, aby se vážně zabýval postojem ředitele BIS Jiřího Langa, který opakovaně odmítl účast na schůzi senátního Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. Tímto postojem ředitel BIS vyjadřuje pohrdání ústavním orgánem pověřeným bezpečnostní problematikou," píše se v usnesení senátorů.

Bublan: Nevím, jestli musí Lang před senátory předstoupit

Podle poslance Františka Bublana však není úplně jisté, zda šéf rozvědky na pozvánku senátorů reagovat musí. "Tím si i jako bývalý šéf ÚZSI nejsem tak úplně jistý. Povinnost účastnit se jednání výboru má pouze v případě, že se senátoři nebo poslanci zabývají legislativou související se zpravodajskými službami. Stejně tak předstupuje před stálou sněmovní komisi pro kontrolu BIS," řekl ParlamentnímListům.cz Bublan.

"Tato situace úniků z BIS je velmi vážná z bezpečnostního hlediska," uvedl pro ČTK senátor Jaromír Štětina (TOP 09), podle něhož by měl premiér reagovat ihned. V senátním výboru se podle něj měly objevit i hlasy požadující Langovo odvolání.

Kromě senátorů si Langovo vysvětlení původu i úniku odposlechů Béma s Janouškem chtěli vyslechnout i poslanci ze sněmovní komise pro kontrolu BIS. Zde však jednání nezablokovala zpravodajcova absence, ale protest šéfa výboru Richarda Dolejše (ČSSD) proti účasti poslancee Davida kádnera z Věcí Veřejných. Kádner by podle Dolejše byl jako bývalý zaměstnanec ABL ve střetu zájmů. VV ale Dolejšovi oponují- jejich poslanec prý v bývalé Bártově firmě působil jako šéf ochranky v obchodním centru a ve vedení firmy nebyl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …