Šílenost. To bychom si museli střežit české hranice. Andrej Babiš nám řekl, jaké ošklivé věci dělají občanům uprchlíci...

18.07.2017 13:35

MF Dnes informovala, že italská vláda kvůli tomu, že má přeplněná centra pro migranty, zvažuje, že by vydala dočasná víza platná v celé EU 200 tisícům migrantů v Itálii, na jejichž základě by tito migranti měli až na dva roky právo bydlet, pracovat a pohybovat se v zemích Schengenu.

Šílenost. To bychom si museli střežit české hranice. Andrej Babiš nám řekl, jaké ošklivé věci dělají občanům uprchlíci...
Foto: David Hora
Popisek: Andrej Babiš

Pro ParlamentníListy.cz se k věci obsáhle vyjádřil předseda hnutí ANO Andrej Babiš. „To je úplně šílený nápad. Nedávno jsem mluvil s přáteli z Itálie a ti migranti tam skutečně postávají na nádražích v Miláně, obtěžují italské občany, údajně jim berou hodinky. Když chtějí Italové k doktorovi, tak je tam prý plno migrantů, takže to zásadně negativně ovlivňuje jejich život. Tento šílený nápad jenom přispěje k tomu, že schengenský prostor se totálně rozpadne. Jediné řešení je zabránit této ilegální migraci a řešit to v zemích vzniku té migrace, to znamená v Sýrii, Libyi a dalších afrických zemích. NATO a Evropa nejsou schopny být akční a řešit to. Tady se roky bavíme o nesmyslných kvótách. Pokud by tedy italská vláda udělala tuto věc, tak by to bylo absolutně nepřijatelné a my bychom si potom museli hlídat i naší vlastní hranici. Protože kdyby přišlo 200 tisíc lidí s vízy, tak to by bylo úplně neuvěřitelné,“ řekl ParlamentnímListům.cz Andrej Babiš.

„Výzvy Itálie k ostatním státům, aby otevřely své přístavy, jsou úplná pitomost. My musíme už konečně zastavit tu migraci, uzavřít vnější kontinentální hranici a vyřešit ty problémy v místě, kde vznikají. Pokud prezidentu Trumpovi trvalo setkat se s Putinem déle než půl roku po nástupu do funkce... Hlavní zájem by měla mít Evropa. Ale ta stále o tom mluví, ale žádné opatření se neděje, a když v médiích čteme, že za tři dny přišlo do Itálie deset tisíc migrantů, tak se současně dočteme, že NATO posiluje v Afghánistánu. Místo toho, aby bojovalo proti pašerákům. Ti pašeráci ty lidi obelhávají a lákají za lepším životem a kasírují obrovské peníze. Je třeba rozbít tyto gangy a říct těm lidem, aby do Evropy nechodili, protože tady jednoduše nejsme schopni se o všechny postarat,“ dodal Babiš.

Anketa

Už nějakou dobu platí zákaz kouření v restauracích. Osvědčil se?

32%
68%
hlasovalo: 4323 lidí

Balkánská direktiva

Zmíněná takzvaná balkánská direktiva EU znamená, že běženci by měli právo bydlet, pracovat a pohybovat se po celém schengenském prostoru Evropské unie, a to až na dva roky. Vznikla v roce 2001 v závěru balkánských válek, tehdy však uplatněna nebyla. 

Kromě balkánské direktivy by však Italové také mohli uplatnit zákon Bossi-Fini, píše deník. Díky němu dostaly v roce 2011 „humanitární“ víza tisíce Tunisanů. 

„Podle pozorovatelů by italská ‚válka víz‘ především tvrdě dopadla na fungování schengenského prostoru. Dá se čekat, že by jako první byly zablokovány hranice Itálie s Francií a Rakouskem. Tam ostatně už dnes panují daleko přísnější kontroly než před migrační krizí,“ píše MF Dnes. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …