Šmucler pacientům o IZIPu: V USA zadarmo, v Čechách za miliardu

13.10.2011 6:32

Majitel zdravotnických zařízení Roman Šmucler nechápe, proč VZP utrácí „miliardy" za systém elektronických zdravotních knížek IZIP, když podobný systém nabízí známá internetová firma Google zadarmo. Šéfka plzeňské fakultní nemocnice Jaroslava Kunová by IZIP nepohřbívala.

Šmucler pacientům o IZIPu: V USA zadarmo, v Čechách za miliardu
Foto: top09.cz
Popisek: Roman Šmucler

V posledních dnech se ve zdravotnictví rozhořela Kauza společnosti IZIP, která je provozovatelem elektronických zdravotních knížek. Systém, který stál VZP miliardu korun, má od samého začátku řadu kritiků. Šok přišel, když vyšlo najevo, že zakladatelé systému europoslanci ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký převedli své akcie společnosti IZIP na tajemnou švýcarskou firmu eHi eHealth International (51 procent akcií vlastní VZP).

Čtěte tak:

Google to poskytuje zdarma

Ouzký sice v pondělním pořadu České televize neřekl, kdo za švýcarskou firmou stojí, ale vstup zahraničního investora do projektu elektronických zdravotních knížek má podle společnosti IZIP, která systém provozuje pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu, zajistit další úspěšný rozvoj projektu.

Nejnovověji:
VZP zveřejnila jména vlastníků akcií IZIP
Snad mě jednou za IZIP pochválí, doufá Cabrnoch

Sledujeme kauzu IZIP

„Pokud jde o IZIP, myslím si, že je to velmi jednoduché, protože podobný systém nabízí v Americe Google zadarmo. Čili si myslím, že systém IZIP vyřešíme, kdy přejdeme na systém firmy Google zadarmo. Prostě ti, kdo jsou ochotni dát svoje data na internet, ti co se toho nebojí, tak existuje systém Google, který se používá na klinikách v USA, kde pracuji," reagoval pro ParlamentníListy.cz Roman Šmucler.

Horší je to s financováním zdravotnictví

Ten podotkl, že samotná myšlenka elektronické dokumentace je dobrá. „Ale protože u Google je to zadarmo, tak já být VZP, tak projekt IZIP zapřu a přejdu na Google," dodal Šmucler. Podle něj samotná kauza nicméně nemá vliv na samotné klienty VZP.

Co na ně ale vliv má, je financování zdravotnictví jako takového. „Je třeba si přiznat, že ve financování zdravotnictví sliby neodpovídají realitě. A buď nebude na navyšování platů zdravotníků, nebo se bude muset nějakým způsobem omezit poskytování zdravotní péče, což zase není tak strašlivý problém. Při troše dobré vůle se dá péče soustředit do pár center, aby se neplýtvalo," míní Šmucler.

Psali jsme:
Proč lžete, že nemáme peníze. VZP uklidňuje vyděšené pacienty
Sledujeme téma VZP

Ušetřit se dá třeba soustředěním péče

„Třeba za velmi dobrý nápad považuji omezení počtu porodnic a podobně. Druhou záležitostí pak je, podívat se na to, aby se péče poskytovala opravdu co nejlaciněji. Čili problém financování je řešitelný, ale bude to bolet a pro spoustu lidí v medicíně to bude nepříjemné. Nepříjemné to bude i pro pacienty, ale víc peněz prostě v dohledné době nebude a my se musíme naučit žít za to, na co je," dodal Roman Šmucler.

Ani podle šéfky Fakultní nemocnice v Plzni Jaroslavy Kunové informace, které teď přinášela média o VZP a IZIPu, nemají zatím pro pacienty žádný hmatatelný negativní důsledek. „Jediné co platí pořád, že peněz je čím dál tím méně," potvrdila slova Šmuclera Kunová. Podle ní ale zatím ubývající finance péči o pacienty neovlivňují.

Systém IZIPu je dobrá věc

„To, že pojišťovna opozdí o nějaký čas platby, nemluvím za soukromníky, to si myslím, že nemá nějaký zásadní vliv," řekla Kunová redakci. Pokud jde o IZIP, nelámala by šéfka nemocnice nad ním hůl. „Ta miliarda už je prostě vydaná, ta už se nám nevrátí. Obecně si myslím, že IZIP by byla dobrá věc pro pacienty. To, že proti tomu jsou různé lobby, to je věc druhá," konstatovala Kunová.

Podle ní je špatné, že negativní kampaň kolem IZIPU překrývá fakt, že systém elektronických zdravotních knížek by byl pro pacienty přínosem. Připustila nicméně, že po té, co 49 procent akcií získala společnost, o které nikdo nic neví, je namístě ze strany pacientů obava, dávat svá data někam, kam k nim bude mít přístup společnost, o které není jasné, zda je nějak nezneužije. „Takže by bylo potřeba, aby se IZIP dostal celý do rukou VZP a nestálo to další miliardu, ale nějaké skutečně malé peníze," dodala Jaroslava Kunová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …