Šokující nahrávka Kočí: Odpálím Bártu. Kalousek mi dal hodně dobrou nabídku

29.03.2012 13:20

AKTUALIZOVÁNO Týden.cz upozornil, že by měla údajně existovat nahrávka, která potvrzuje, že ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský byl angažován v puči Kristýny Kočí ve Věcech veřejných. IDnes.cz pak odpoledne zveřejnil onu nahrávku.

Šokující nahrávka Kočí: Odpálím Bártu. Kalousek mi dal hodně dobrou nabídku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pokračoval soud s Vítem Bártou. Vypovídala i Kristýna Kočí

U soudu s Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou by měl údajně zaznít záznam důvěrného rozhovoru mezi tehdejší předsedkyní poslaneckého klubu VV Kristýnou Kočí a Kamilem Jankovským. V něm má Kočí  popisovat, jak chystala Bártovu diskreditaci.

Josef Dobeš vyzval Jankovského k rezignaci: "Jankovský by měl rezignovat, jde proti VV," uvedl pro ParlamentníListy.cz Dobeš.

Nahrávka ZDE

Kočí: Odpálím Bártu a Kalousek mi dal velkorysou nabídku

Ve čtvrtek odpoledne pak iDnes.cz zveřejnil onu nahrávku, kde se Kočí baví s Jankovským v autě. Zde říká, že odpálí Víta Bártu. Také hovoří o tom, že jí dal ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 opravdu velkorysou nabídku. "Jako opravdu hodně velkorysou, kterou já jsem teda odmítla. Ale jenom proto, že jsem si řekla, jaká je realita," říká na nahrávce Kočí. Kalousek jakýkoliv hovor s Kristýnou Kočí ve svém vyjádření rezolutně popřel. (PROHLÁŠENÍ ZDE)

"Slova paní poslankyně Kočí, že jsem s ní o čemkoliv jako s osobou jednal a že jsem jí cokoliv nabízel, jsou totální nesmysl. Nebudu spekulovat, zda příčinou je provokace nebo bájná lhavost. K žádným takovým rozhovorům nikdy nedošlo," reagoval ve svém prohlášení Kalousek.

ParlamentníListy.cz se dotazovaly členů poslaneckého klubu Věcí veřejných, zda by měl ministr Jankovský v případě, že by nahrávka potvrdila, že se angažoval v pokusu o rozložení VV, rezignovat na post ministra, či by ho měly VV odvolat z vlády, potažmo vyloučit ze strany. Reakce členů klubu byly různé, některé vyhýbavé.

Pokud je to pravda, ať odejde

„Pro mě by to byla dost překvapivá, neuvěřitelná a absurdní informace. Jestli ta nahrávka existuje, nebo neexistuje, nevím. Zatím jsme ji neslyšeli, tak si počkejme. Pokud by taková nahrávka existovala a pokud by jednoznačně prokazovala, že Kamil Jankovský se nějakým způsobem podílel na pokusu o rozklad Věcí veřejných, nebo o tom dokonce jenom věděl, tak bych ho těžko mohl vidět nadále působit ve Věcech veřejných nebo ve vládě za Věci veřejné. Pokud by se to opravdu prokázalo, a nejedná se jenom o Kamila, tak takový člověk nemá v této straně co dělat,“ řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda poslaneckého klubu VV Otto Chaloupka.

„Napsal jsem loni, že mi vadí, že Kamil Jankovský organizátorům puče nevadí. Teď se ukazuje, že jsem měl pravdu,“ uvedl člen poslaneckého klubu VV Josef Novotný.

"V této zemi si nahrává každý každého. Nikdy nevíte, zda ta nahrávka je pravdivá, nebo zda ji někdo zfalšoval, protože dnes jsou takové prostředky, že to můžete poskládat i z hlásek. Prostě já nevěřím nahrávkám. Když nahrávkám nevěřím, nemohu je ani komentovat," řekl redakci poslanec Miroslav Petráň.

Svině, co vynáší

„O charakteru Kristýny Kočí si myslím svoje, ale dokud nebudu mít bližší informace, nebudu se vyjadřovat. Takové nahrávky odsuzuji. Každopádně Kočí považuji za bezcharakterního člověka. Když byly v tisku publikovány ty úniky ze zasedání poslaneckého klubu VV, tak jsem Vítu Bártovi říkal, že máme na klubu buď štěnici, nebo nějakou, s odpuštěním, svini, která to vynáší. On říkal, že nikdo nevynáší, a všichni teď vidíme, jak to bylo. Je faktem, že VV měly být zlikvidovány a ty pokusy pokračují. Po proběhnutí soudu se vyjádřím a možná velmi zajímavě,“ řekl redakci člen poslaneckého klubu VV Jiří Štětina.

Místopředsedkyně strany a poslankyně Dagmar Navrátilová je ve svém hodnocení opatrná. „Soudů bez řádného prošetření a pak krutých následků jsme si zažili v minulosti za vlády KSČ mnoho. Nejsem ani vyšetřovatel, ani soudce a pokud se řádně neseznámím s relevantními podklady o celé záležitosti, nebudu se k tomu vyjadřovat. Jen bych ráda celému politickému spektru doporučila: věnujme se práci, pro kterou nám dali naši občané důvěru, a ne politickému intrikaření,“ uvedla Navrátilová.

Mimořádné jednání ve Zlíně

„K této velmi vážné situaci dnes svolávám mimořádnou Krajskou radu VV ve Zlíně na 16 hodin. Poté vydáme tiskovou zprávu,“ informoval ParlamentníListy.cz poslanec a předseda Krajské rady VV Zlín Martin Vacek.

„Neznám obsah případné nahrávky, nevím, jak se měl údajně na puči podílet, proto se k celé záležitosti nebudu vyjadřovat,“ reagoval poslanec Jiří Rusnok.

Poslankyně Lenka Andrýsová je s Jankovským jako ministrem relativně spokojená. „Nevím, co Kamil Jankovský řekl Kristýně Kočí. Jakási míra opozice ve straně je zdravá. Je ministrem za VV a naši stranu zastupuje i poté, co Kristýna Kočí ze strany odešla. Jsem relativně spokojená s prací, kterou vykonává na MMR. Vypracoval zákon o veřejných zakázkách, koncepci bydlení a pracuje na stavebním zákoně,“ vysvětlila Andrýsová.

Na dotaz redakce ale vůbec nereagovali například předseda strany Radek John,  či šéf poslaneckého klubu Vít Bárta. "Další údajná sebenahrávka Kristýny Kočí pouze potvrzuje, že to byla účelová hra na likvidaci nováčka ve vládě. Všem možným zprávám o nahrávkách odmítám naslouchat. Je to ztráta času," uvedla místopředsedkyně strany Karolína Peake.

Kamil se posral. Bárta Jankovskému nevěří

ParlamentníListy.cz již o pochybnostech o loajalitě Kamila Jankovského ve Věcech veřejných informovaly. „Není ale tajemstvím, že se ministr dopravy Pavel Dobeš vymknul Věcem veřejným a Kamil Jankovský je považován za člověka Miroslava Kalouska a Vít Bárta mu už nevěří,“ řekl ParlamentnímListům.cz  vysoce postavený člen Věcí veřejných. 

V dubnu loňského roku byla zveřejněna nahrávka, na níž Kočí hovoří o puči ve Věcech veřejných. Mluví na ni zřejmě i právě o Kamilu Jankovském: „Kamil se taky posral. No, oni se všichni v nějakou chvíli posrali, protože se prostě jako... ...Kamil se asi hrozně bál toho, že když odstoupí jenom Bárta, tak to bude ještě horší, protože jim bude řídit ty ministerstva a bude je tam řídit a kasírovat. To on teďka dělá, ale nedělá to ve 100 procentech.“

Soud příští týden

Jankovský v reakci na novou nahrávku uvedl, že neví, o co se jedná, a až to zjistí, vydá případně tiskové prohlášení. „Ona to byla předsedkyně klubu. Samozřejmě jsem s ní telefonoval z tohoto titulu. Ale stoprocentně jsem neschvaloval Kristýně Kočí, že vystoupila s nějakou obálkovou záležitostí proti panu Bártovi. My jsme spolu následně prakticky nemluvili. Co nastaly ty dubnové věci, tak od té doby jsme se prakticky neviděli. Netelefonujeme si,“ dodal.

Kočí uvedla, že o žádné nahrávce mezi ní a Jankovským nic neví a do soudu se nebude k ničemu vyjadřovat. Jednání u Obvodního soudu pro Prahu 5 bude pokračovat příští týden a rozsudek se očekává velmi brzy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…