Špinavé praktiky ODS ve středních Čechách? Ředitelem tamních silnic má být muž ze staré party

29.01.2021 13:21

Otevřené výběrové řízení na nového ředitele Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje (KSÚS) sice ještě běží, v zákulisí už se ale dávno skloňuje jméno vítěze Petra Žejdlíka. Do křesla šéfa krajských silnic jej tlačí část ODS. Žejdlíkovo spojení s touto stranou sahá na pražském magistrátu hluboko do minulosti spojené s mafiánskými metodami a kmotry.

Špinavé praktiky ODS ve středních Čechách?  Ředitelem tamních silnic má být muž ze staré party
Foto: Hans Štembera
Popisek: 29. kongres ODS. Post předsedy obhájil Petr Fiala

Anketa

Dostane se Robert Šlachta se svým hnutím Přísaha do Poslanecké sněmovny?

69%
31%
hlasovalo: 18486 lidí
Náměstek pro oblast dopravní infrastruktury Martin Kupka (ODS) již dříve avizoval, že Středočeský kraj hledá do vedení KSÚS člověka, který by byl schopný pro takto důležitou organizaci zajistit co nejlepší vedení, systémový a otevřený přístup. „Nový ředitel by se měl funkce ujmout od března,“ dodal náměstek Kupka.

Jenže už výběrové řízení zavání starými praktikami. Jméno budoucího ředitele koluje týdny dopředu, ParlamentníListy.cz o něm slyšely opakovaně.

Žejdlík je osvědčený kádr ODS, která ho už v minulosti (2012) dosadila do křesla vrchního manažera Pražské vodohospodářské společnosti. Tehdy Žejdlíka do funkce uváděl radní Radek Lohynský (ODS). V minulosti obžalovaný politik, který měl právě PVS na starosti.

Hlavní rolí Žejdlíka bylo dojednat odkup 49 procent akcií ve firmě Pražské vodovody a kanalizace od francouzské firmy Veolia. Ta totiž po privatizaci postavila PVK na nohy, tak ji město chtělo alespoň částečně zpět.

„Když Veolia přišla do společnosti Pražské vodovody a kanalizace, tak PVK měly 2140 zaměstnanců, ke konci loňského roku jsme jich měli 980, a to přitom během let došlo ještě k rozšíření zákaznických služeb,“ komentoval tehdy generální ředitel PVK Petr Mrkos.

Anketa

Měl by Milan Hnilička odejít z čela Národní sportovní agentury?

76%
24%
hlasovalo: 5406 lidí
Z pražské vodohospodářské Žejdlíka vymetla až magistrátní koalice STAN a Pirátů, která za to schytala pár ran.

„Pan Žejdlík nemůže unést, že jsme mu vyslovili nedůvěru jako předsedovi představenstva Pražské vodohospodářské společnosti, a opozice se snaží takovéto věci vyzobávat a posílat do médií,“ musel se bránit náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN).

Ještě předtím se v letech 2011–2012 Žejdlík ocitá v pozici ekonomického náměstka pražské Nemocnice na Bulovce. Ačkoliv do té doby neměl se zdravotnictvím nic společného. Nemocnice je dnes proslavená obžalovanou ředitelkou Vrbovskou s úzkými vazbami na Marka Šnajdra (ODS). Tento muž, obvykle zvaný „bakalář“, je ve zdravotnickém prostředí roky považován za šedou eminenci českého zdravotnictví. 

Petr Žejdlík, člověk s historií sahající k pražské kmotrovské ODS, by tak měl v budoucnu rozhodovat o miliardách na silnice. A to v případě, pokud se ODS podaří prosadit ho do křesla ředitele KSÚS. Očištění od špinavých praktik, které Občanská demokratická strana tak kritizovala za vlády ANO, by se konalo jen stěží.

ParlamentníListy.cz požádaly během pátku většinu zainteresovaných o vyjádření. Ta budeme postupně doplňovat.

Náměstek hejtmanky pro oblast silniční sítě Martin Kupka informace odmítá. „Odmítám zcela nepodložený útok. Výběrové řízení ještě není uzavřené a nemá dopředu známého vítěze. To byste shazovali celou výběrovou komisi, která má 11 členů. Jsou mezi nimi členové krajského zastupitelstva z různých politických stran i renomovaní odborníci,“ uvedl Kupka.

Vyjádření Petra Žejdlíka k uveřejněnému článku

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …