Tajemství Rathova impéria: Čtyři názvy a skoro čtyři miliardy

18.05.2012 10:54

Bývalý středočeský hejtman David Rath dokázal stvořit dokonale uzavřený svět. V něm jen dvě firmy se čtyřmi různými názvy, navzájem mezi sebou propojené a ovládané Rathovými lidmi, rozhodovaly, kdo bude ve středních Čechách stavět nemocnice nebo opravovat silnice. Hospodářské noviny zjistily, že od roku 2008 měly tyto firmy vliv nejméně na 159 zakázek v hodnotě 3,45 miliardy korun.

Tajemství Rathova impéria: Čtyři názvy a skoro čtyři miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Nejen tendr na rekonstrukci zámku v Buštěhradě měla na starosti společnost ML Compet, která se přejmenovala z původní EPG. Společně s firmou Aveza (původně Erinyes) prakticky ovládla přidělování veřejných zakázek ve středních Čechách. Tyto navzájem propojené a Rathovými lidmi ovládané firmy měly podle Hospodářských novin vliv nejméně na 159 zakázek v hodnotě 3,45 miliard korun.

V tomto systému měl být klíčovým mužem Miroslav Lepil, který udělal závratnou kariéru v sociální demokracii. Vstoupil do strany v květnu 2009 a hned se stal předsedou buňky v Říčanech u Prahy, dnes je místopředsedou krajského výboru ČSSD. Hned po krajských volbách v roce 2008 koupil společnost Executive Project Group (EPG), která začala pro hejtmanství organizovat zakázky.

Stranická kometa ČSSD vládla ve firmách rozhodujících o tendrech

EPG původně patřila investičnímu náměstkovi krajských nemocnic Filipu Bušinovi, který byl obžalován ze stamilionových daňových podvodů. Proto také Lepil firmu se špatnou pověstí přejmenoval na ML Compet. Vedle toho ovládal i společnost Erinyes (později Avezal), kterou Středočeský kraj zásoboval zakázkami na přípravu výběrových řízení.

Lepil byl sice funkcionářem středočeské ČSSD a získával provize od hejtmana pro svou firmu, ale střet zájmů v tom neviděl. „Děláme výběrová řízení po celé republice. Zrovna tak pracujeme pro starosty z ODS nebo pro komunisty,“ připomínají Hospodářské noviny Lepilova slova, kterými obhajoval, že kraj svěřuje ML Compet ty největší tendry. Ředitelku firmy Lucii Novanskou už policie obvinila a vzala do vazby.

Většinu mnohamilionových zakázek rozhodovaly losovačky

Lepilův příběh je ilustrací toho, jak bývalý středočeský hejtman Rath dokázal rozmístit své lidi na různých místech, a to nejen když šlo přímo o zakázky. Lepil na podzim koupil polovinu firmy, která v Kolíně provozuje soukromou vysokou školu. A v Kolíně měl nakročeno k vítězství v nedávno vypsaném konkurzu na ředitele gymnázia, které spadá pod Středočeský kraj.

O patnácti z dvaceti největších středočeských zakázek, které tyto firmy řídily, se nerozhodovalo v otevřené soutěži, ale v takzvaných losovačkách, které byly nedávno zakázány. To platí především pro stamilionové zdravotnické zakázky často placených z evropských peněz, jako byla výstavba nemocničních budov v Kolíně nebo v Příbrami.

U Pancové a Kotta mohla klec spadnout už loni

Ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a její spolupracovník exposlanec Petr Kott, kteří podle kriminalistů vymysleli předražení rekonstrukce zámku Buštěhrad, se v hledáčku policie objevili už v minulém roce. Od informátorů šly zvěsti, že tendr na stamilionové investice v kolínské nemocnici nebude čistý. Policie ale nesehnala tak pádné důkazy, aby mohla spustit vyšetřování naplno.

I když ČSSD pozastavila právě dnes Pancové i Kottovi členství, zdrcující následky má pro stranu především Rathova účast v aféře s nakládáním s veřejnými prostředky ve středočeském kraji. „Samozřejmě, že to přineslo velkou škodu ČSSD. Ukazuje to na poměry v krajích i uvnitř ČSSD. Jde o problém financování politických stran, ale zdůrazňuji, že nejen ČSSD,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz senátor Vladimír Dryml.

Je nutné prověřit zadávání veřejných zakázek v kraji

„Ta aféra ČSSD samozřejmě poškozuje, jakkoli jsem přesvědčen, že se jedná o selhání jednotlivce. Náprava nebude jednoduchá. Kromě odchodu Davida Ratha ze všech funkcí včetně poslaneckého mandátu je třeba důkladně prověřit fungování Středočeského kraje, zejména zadávání veřejných zakázek,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Hamáček.

„Ta kauza je pro nás šokující. A je třeba její vyšetření dotáhnout do konce. Takto důsledně by orgány činné v trestním řízení měly postupovat ve všech případech. Jsem rád, že se ČSSD postavila k této věci čelem a situaci i na úrovni kraje rychle a razantně řeší. Jen tak lze znovu získat důvěru veřejnosti, kterou díky této aféře sociální demokracie může částečně začít ztrácet,“ uvedl  pro ParlamentníListy.cz předseda středočeské ČSSD a poslanec Richard Dolejš.

SLEDUJEME Rathovo zatčení

reklama

autor: jih

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …