Takto šéf úřadu práce mluví o vzdělaných lidech bez zaměstnání

14.04.2012 9:09

Na začátku roku zavládl mezi nezaměstnanými manažery chaos. Obávali se, že budou muset vzít smeták a přiložit také ruku k dílu. Od nového roku totiž platí, že dlouhodobě nezaměstnané může úřad práce poslat vykonávat veřejnou službu. Panika byla prý zbytečná.

Takto šéf úřadu práce mluví o vzdělaných lidech bez zaměstnání
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Na úřadech práce mají napilno

Nikdo nikoho nikam neposílá, protože se obce a úřady práce nemohou dohodnout, kdo zaplatí pracovní pomůcky, tedy smetáky a lopatičky.

Ředitel úřadu práce: Docenty se smetáky do ulic nevyháníme

Podle Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) je veřejné služba způsobem, jak pomoci nezaměstnaným: “Veřejná služba je jednou z možností zachování, popř. rozvíjení pracovních schopností a dovedností osob, které dlouhodobě nemají trvalé zaměstnání a mají objektivní či subjektivní problémy s nalezením vhodného zaměstnání. Má i důležitý sociální rozměr, podporuje sociální začleňování osob, zvyšuje podíl lidí na životu obce či komunity,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz zástupkyně tiskové mluvčí MPSV Táňa Švrčková.

Jiný pohled má paní Věra, která je od ledna bez práce: “Mám vysokou školu a není mi příjemná myšlenka, že bych musela jít zametat chodníky a ještě zadarmo,“ stěžuje si pro ParlamentníListy.cz.

Švrčková z MPSV jí ale oponuje: “Veřejná služba zdaleka neznamená pouze zametání chodníku, jak je mnohdy vnímáno. Mezi veřejnou službu může patřit celá řada dalších činností, počínaje pomocí v obecní knihovně, řízení dopravy na přechodu pro chodce před školami, až po pomoc při pořádání kulturních akcí v obci.“ Zároveň ale uznává, že nezaměstnaní tuto práci vykonávají zdarma: “Veřejná služba je vykonávána osobami v evidenci uchazeče o zaměstnání, nebo osobami v hmotné nouzi. Za výkon veřejné služby nenáleží odměna,“ doplnila Švrčková.

Ředitel jihomoravského úřadu práce Jan Marek pro ParlamentníListy.cz dodává: “Práce je vykonávána zdarma, hodnoceni jsou realizátory veřejné služby například obce, neziskové organizace, charity a další.“ Zároveň potvrzuje, že zákon platí pro všechny: “Veřejná služba může být udělena všem dlouhodobě nezaměstnaným, bez rozdílu vzdělání nebo předchozí praxe. To znamená, mohou ji vykonávat manažeři nebo i učitelé, zkrátka všichni.“ Připouští však určitou benevolenci: “Docenty do ulic se smetákem nevyháníme, ale pokud se shodneme - a oni projeví o veřejnou službu zájem - jsme schopni i pro ně najít pozice. Dal bych to na úroveň třeba dobrovolnictví. Negativní reakce od tohoto segmentu uchazečů o zaměstnání jsou minimální. Nicméně: pokud by byly, přistupujeme ke všem stejně.“

Nejsou peníze na ochranné pomůcky

V Jihomoravském kraji je v současné době 20 tisíc nezaměstnaných, kteří splňují podmínky a mohli by vykonávat veřejnou službu. Využiti jsou však jen minimálně: “Zatím dlouhodobě nezaměstnané k veřejným službám nevyužíváme. Není totiž uzavřena smlouva mezi námi a krajským úřadem práce,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Karel Burdík, vedoucí sociálního odboru Městského úřadu ve Znojmě. Burdík by pomoc nezaměstnaných přivítal: “Zájem o ně určitě máme. Nyní o tom probíhá jednání. Spor je v tom, kdo zaplatí pracovní a ochranné pomůcky těmto nezaměstnaným. Nejedná se o malou částku. Podle zákona 108/2006 Sb. o sociálních službách má tuto povinnost krajský úřad práce, pokud se strany nedohodnou jinak. Svaz měst a obcí dokonce nabídl, že je ochoten platit náklad z poloviny. Teď čekáme, jak jednání dopadnou,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Burdík. Bez ochranných pomůcek smlouvu rozhodně neuzavřou: “Bez ochranných pomůcek nemohou pracovat, to je v rozporu se zákonem. Pokud by se jim něco stalo, pojišťovna by jim ani neproplatila pojistku,“ upozorňuje dále Burdík. Podle něj je míč na straně krajských úřadů práce: “Teď to nestojí na městech,“ uzavírá Burdík.

Podle Ireny Matonohové (TOP 09) se záležitost s ochrannými pomůckami příliš táhne a měla by se neodkladně řešit: “To, že se obce nemohou dohodnout na pracovních a ochranných pomůckách, je velmi nepříjemné. Mělo by se to urychleně řešit. Druhou otázkou však je, jestli je ze strany uchazečů o veřejné práce vůbec dostatečný zájem. Mám dojem, že u nás hrdost a vlastenectví není zrovna populární. Nemám ten pocit, že by se lidé chtěli nějak výrazně a zdarma podílet na vzhledu svého města nebo vesnice - a to je velká škoda.“

Zákon, který platí od nového roku, zůstává prozatím i nadále paralyzován. Dokud se neshodnou, kdo nezaměstnaným zaplatí ochranné pomůcky, pracovat se zkrátka nebude.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Irena Ševelová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …