Temná minulost Ludmily Müllerové, Drábkovy nástupkyně

25.10.2012 16:20

Ludmila Müllerová zřejmě nahradí odstupujícího ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09). Jde o ženu s bohatou politickou minulostí. Částečně temnou. Ve čtvrtek ji na post ministryně práce a sociálních věcí navrhl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Temná minulost Ludmily Müllerové, Drábkovy nástupkyně
Foto: top09.cz
Popisek: Bývalá senátorka Ludmila Müllerová

Anketa

Co čekáte od Ludmily Müllerové, nástupkyně Drábka?

hlasovalo: 3675 lidí

Nástupkyní ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP O9), který ze své funkce odchází ke konci října kvůli korupci, z níž je podezřelý jeho exnáměstek Vladimír Šiška, se stane bývalá poslankyně a senátorka, Ludmila Müllerová (TOP 09).

Škromachova žena

Ta má kromě svého působení v Poslanecké sněmovně nebo Senátu poměrně zajímavou politickou minulost. V letech 2002 až 2004 pracovala jako náměstkyně tehdejšího ministra práce a sociálních věcí za ČSSD Zdeňka Škromacha. Od roku 2006 působí jako místostarostka Dolní Čermné,  do roku 2009 byla členkou KDU-ČSL. Poté přestoupila do TOP 09.

Trestní stíhání?

Otázky vzbuzuje nejen její působení na tehdy levicovém Škromachově ministerstvu, ale zejména její poslanecká minulost. Ve výkonu svého mandátu, který vykonávala od roku 1998, totiž vzbudila ve sněmovně pozdvižení. Kvůli podezření z krácení daně tehdy sněmovna hlasovala o jejím vydání k trestnímu stíhání. Müllerovou však nevydala.

Podle poslance Miroslava Opálky z KSČM je tato skutečnost pro budoucnost možné příští ministryně velmi zajímavá. Její politická minulost, zejména na MPSV, jí ale může přijít k duhu.

"Problematiku zná, může být vlídnější tváří TOP 09, ale nevím, zda by se jí na resortu podařilo dotáhnout všechny zahájené kroky," řekl ParlamentnímListům.cz.

Odbornost na jedničku

Také bývalý ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD), pod nímž Müllerová pracovala, vidí nominaci své někdejší podřízené jako pozitivum. "Z odborného hlediska je na tom dobře, mohla by hledat rozumná řešení," řekl Škromach redakci s tím, že na rozdíl od Drábka, který se zaměřoval zejména na IT stránku chodu celého resortu, má Müllerová dobrou i profesní výbavu.

Jak bude ale její působení v čele ministerstva vypadat, je ale otázka. "Ministři TOP 09 jsou omezováni, často jim práci určuje pan Kalousek," vysvětlil Škromach své obavy z toho, zda Müllerová bude moci konat tak, jak bude sama chtít.

V neposlední řadě je pak otázka, jak dlouho se nová ministryně v křesle udrží. "Ukáže to čas. Je otázka, jak dlouho bude vůbec existovat tato vláda," dodal s úsměvem Škromach.

Poslanci sociálního výboru sněmovny, Antonín Seďa (ČSSD) a Marta Semelová (KSČM), nechtěli, respektive nemohli Müllerovou coby Drábkovu nástupkyni ohodnotit. Prý ji neznají.

Ing. Ludmila Müllerová (58 let) je bývalá senátorka za obvod č. 46 - Ústí nad Orlicí v letech 2004-2010, místostarostka městyse Dolní Čermná a místopředsedkyně TOP 09.  V roce 1998 získala mandát členky Poslanecké sněmovny PČR za KDU-ČSL.[2] V letech 2002 až 2004 pracovala na Ministerstvu práce a sociálních věcí jako náměstkyně ministra zodpovědná za oblast sociální politiky. Od roku 2006 místostaroskou městyse Dolní Čermná.

V senátních volbách roku 2004 byla zvolena senátorkou za obvod Ústí nad Orlicí stále jako členka KDU-ČSL, když ji v prvním kole porazil občanský demokrat Jiří Čepelka 36,63 % ku 26,85 % hlasů. Ve druhém kole však ekonomka situaci zvrátila a vyhrála těsným rozdílem 50,15 % všech platných hlasů. V senátu zastávala funkci místopředsedkyně Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí a byla členkou Mandátového a imunitního výboru. 10. června 2009 ukončila své členství v KDU-ČSL, kde působila od roku 1991, a vstoupila do nové strany TOP 09.[4] Na sněmu byla zvolena místopředsedkyní strany. V senátních volbách roku 2010 svůj mandát senátorky neobhájila, když se ziskem 18,29 % hlasů obsadila v prvním kole 3. místo.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…