To je státní převrat, říká zděšený advokát o zatčení Nagyové a spol.

14.06.2013 10:10

Nejde o nic jiného než o politický puč, prohlásil rezolutně o policejní akci na Úřadu vlády, pražském magistrátu, Ministerstvu obrany a na řadě dalších míst advokát Kolja Kubíček.

To je státní převrat, říká zděšený advokát o zatčení Nagyové a spol.
Foto: hns
Popisek: Kolja Kubíček, koláž

Je přesvědčen, že pokud policejní složky zasáhnou najednou na mnoha místech včetně Úřadu vlády, vrhnou se na nejbližší spolupracovnici a zřejmě i partnerku premiéra Petra Nečase Janu Nagyovou, je to přímý útok na samotného premiéra.

„Je neoddiskutovatelné, že jde o pokus převzít moc jinou politickou skupinou. Je po povodních, ODS, která byla v depresi, teď zabrzdila svůj pád, začala po povodních sbírat plusové body, takže byla poslední příležitost se na ni vrhnout,“ řekl známý advokát ParlamentnímLisůtm.cz.

Vlivní lobbisté se policii smějí ze zahraničí

Právník je přesvědčen, že policie nevyšetřuje jeden velký případ, ale několik menších, na sobě nezávislých případů.

„Když se má v jednom případě jednat o Ministerstvo obrany, v jiném o pražský magistrát nebo Lesy České republiky, jde sice o věci, kde určitá podezření existují už dlouho, ale jsou to věci různé, v kterých mohli vyšetřovatelé postupovat jednotlivě,“ upozornil. Na námitku, že se v médiích objevila spekulace, že možným spojovacím článkem jsou takzvaní kmotři, lobbisté Roman Janoušek a Ivo Rittig, Kolja Kubíček logicky odpověděl, že tyto vlivné podnikatele policisté stejně nemají, protože jsou v zahraničí. Pokud by oni byli těmi hlavními osobami v případu, policie by je neměla nechat odcestovat, ale zadržet včas. Místo toho v jejich síti uvízla šéfka kanceláře premiéra Petra Nečase, vedoucí Úřadu vlády, bývalí poslanci Petr Tluchoř a Ivan Fuksa, někdejší šéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník a další vysocí státní úředníci.

Jde o státní převrat pomocí policejních složek

„Je jedno, jestli to je Tluchoř nebo někdo jiný, všechno to jde proti ODS, takže je to jasný pokus o zvrat, o odstranění této politické skupiny z vlády a o převzetí vlády jinou politickou skupinou,“ trvá na svém advokát Kubíček. A když se k tomu použijí bezpečnostní složky nebo jejich část – policie, a to hromadně jako v tomto případě, pak se podle něj jedná o státní převrat pomocí policejních složek. „Všimněte si, že tohle se nikde na 'Západě' ve vyspělých zemích neděje. Aby se shromáždily stovky policajtů a vrhly se na předsedu vlády a jeho spolupracovníky, to se děje jen v policejních státech nebo při revolucích,“ ujišťuje, že policejní razie na Úřadu vlády i neschopnost policie okamžitě akci zdůvodnit politikům i veřejnosti je věc v civilizovaném světě naprosto mimořádná a alarmující.

Je to jasný tlak na premiéra, aby rezignoval

Advokát argumentuje především tím, že policie nemusela dělat razie na všech místech najednou, ale postupně. „Když se vrhla na všechna místa najednou a udělala takovou šou, je to jasná likvidace. Je to tlak na premiéra, aby zítra prohlásil, že rezignuje, a tlak na ostatní partaje ve vládě, aby řekly, že odstupují od koaliční smlouvy, odcházejí z vlády a že se musí vypsat nové volby. Používá se k tomu trestního stíhání a tohoto zvláštního policejního útvaru pro státní převrat, pro převzetí moci jinou politickou skupinou. Je to naprosto jasné, není vůbec o čem pochybovat,“ má jasno o motivech policejní razie Kolja Kubíček. A dodává, že pokus o převrat bude úspěšný, pokud TOPka nejsilnější vládní stranu a premiéra nepodpoří.

Dohodli se kmotři z TOP 09 s kmotry z ČSSD

Právník ovšem netuší, odkud útok proti vládnoucí skupině může jít, protože v Poslanecké sněmovně to ve čtvrtek vypadalo, že jsou všichni politici zaskočeni. „Těžko říci. Ale kdo z toho bude profitovat, pokud ODS padne? ČSSD a TOP 09, které by mohly po předčasných sněmovních volbách vytvořit koalici,“ spekuluje Kubíček. Ale nemyslí si, že by to byl přímý útok třeba politiků sociální demokracie. „Spíš bych to viděl jako útok některých kmotrů z TOP 09, kteří se domlouvají s kmotry z ČSSD. Ti mají největší zájem na změně. Nakonec mocenský převrat v Praze už se jim povedl, hlavní město přece byla poslední bašta ODS. Teď už je to útok na celek,“ míní advokát, že si obě strany už puč v menším měřítku úspěšně vyzkoušely.

Kmotři si v budoucnu možná dají větší pozor, nebudou rozkrádat stát tak okatě

Advokát podotkl, že už si i policie vyzkoušela v minulosti podobně masové razie. „Už se na to cvičili, když se zaměřili na pravicové extremisty. To bylo podobné, vrhli se na všechny beze všeho, bez důkazů. A nic z toho nebylo, úplně to vyšumělo,“ připomněl Kubíček.

Podobně může skončit i vyšetřování případů politiků a státních úředníků, na které se vrhla policie nyní. „Ale tím nechci tvrdit, že všechno, co na tyto lidi policie má, není pravda. Může tam být důvodné podezření, ale je otázka, jestli se to podaří kdy došetřit, jestli se to nerozmělní,“ konstatoval. Jenže mezitím už může dostat ODS smrtelnou ránu, a o to možná jde především. Změní se podle advokáta Kolji Kubíčka zásadně jednání politiků a lobbistů, když k moci přijdou jiné politické strany? „Myslím, že ne. Jen si možná někteří kmotři dají větší pozor, nebudou stát rozkrádat tak okatě,“ prohlásil.

reklama

autor: Libuše Frantová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …