To se nám to řežou… Přinášíme zákulisní informace o tom, co se děje v KSČM po jejím volebním debaklu a kdo bude kandidovat do jejího vedení

20.11.2017 11:32

EXKLUZIVNĚ ParlamentníListy.cz zjišťovaly, co se děje uvnitř KSČM po jejím volebním debaklu, co by mělo následovat a kdo se pravděpodobně utká o vedení strany.

To se nám to řežou… Přinášíme zákulisní informace o tom, co se děje v KSČM po jejím volebním debaklu a kdo bude kandidovat do jejího vedení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu KSČM bylo veselo

ParlamentníListy.cz již informovaly o tom, jaké bylo jednání ÚV KSČM v pátek 27. října, po němž předseda KSČM Vojtěch Filip oznámil, že dává svou funkci k dispozici a že již post předsedy nebude na mimořádném sjezdu obhajovat.

Anketa

Kdo by byl nejlepší předseda ČSSD?

18%
7%
3%
60%
3%
hlasovalo: 7596 lidí

Mimořádný jednodenní sjezd by se měl konat 21. dubna 2018 v Nymburce (řádný sjezd měl být v roce 2020). Tématem má být „analýza výsledku voleb a volba nového vedení“. Před tím by se měly od 15. prosince do ledna sejít okresní konference a od února do začátku března krajské konference, na nichž budou probíhat nominace a debata o směřování strany.

Proti Dolejšovi se staví i jeho domovská organizace

Není stoprocentně jisté, že Filip nebude obhajovat post předsedy. Prý ho stranící dle jeho slov přemlouvají, aby svou funkci obhajoval. To by záleželo na nominacích z krajů a okresů. Pokud by neobhajoval post předsedy, je otázkou, koho by podpořil. Filip i místopředseda KSČM Jiří Dolejš razí tezi, že by se vedení strany mělo „omladit“.

Dolejš je jedním z možných kandidátů na předsedu, které by mohl Filip podpořit, i když v minulosti jejich vztahy nebyly vždy nejlepší – například okolo Dolejšovy aféry kolem podpory hazardu.

Problémem pro Dolejše je, že jeho a Vojtěcha Filipa vyzvala Dolejšova domovská organizace na Praze 2 k rezignaci. Kandidatura bez podpory domovské organizace nevysílá zrovna dobrý signál.

Kritika byla navíc velmi ostrá. „Hlavní vina a odpovědnost padá na hlavy Vojtěcha Filipa a Jiřího Dolejše,“ zní usnesení OV KSČM Praha 2. „Místo čestného a důstojného přístupu a přiznání odpovědnosti za volební debakl sledujeme jen mlžení, výmluvy, vytáčky a svalování viny na jiné. Je to nefér a nepřijatelné,“ píše se tam dále. Politika současného vedení je prý bezzubá a bezbarvá.

Jak je důležité míti Filipa

Jako o „Filipovu koni“ se hovoří též o předsedovi OV KŠCM Vyškov Filipu Zachariašovi, který splňuje kritérium „mladosti“. To by též splňovala Filipovi blízká Kateřina Konečná, ale dle našich informací se nebude patrně chtít vzdát křesla europoslance a funkci předsedy strany i europoslance zároveň zvládat příliš nelze, navíc ve stavu hluboké krize, ve které se strana nachází.

Proti Filipovi bude s největší pravděpodobností kandidovat jeho nejviditelnější kritik Josef Skála, který se s ním o post předsedy utkal na posledním řádném sjezdu strany. Jemu hraje do karet, že jmenovitě přímo jeho na posledním ÚV nikdo nevyzval k rezignaci. Tam padaly výzvy buď jmenovitě Filipovi a Dolejšovi nebo celému vedení.   

Řežba o post předsedy poslanců

Zdá se, že vysoké ambice má i poslanec KSČM Zdeněk Ondráček. Ten kandidoval na předsedu poslaneckého klubu proti Pavlu Kováčikovi. Hlasování bylo nerozhodné. „To se nám to řežou. Poté, co Ondráčka na VV dořvali, byl nakonec těsně zvolen Kováčik,“ řekl redakci zdroj. Otázkou je, zda dojde k dohodě mezi Ondráčkem a Skálou, že by Skála kandidoval na předsedu a Ondráček s ním na místopředsedu.

Jistá dáma a NATO

Šíří se i zvěsti o tom, že někteří straníci jsou zadluženi kvůli PR službám a článkům u „jisté dámy“. Dle různých „drbů“ vlastní „dlužní úpisy“, pohledávky vůči různým politikům za tyto služby až ve výši 90 milionů korun. To je ovšem informace, která koluje a kterou lze jen těžko ověřit.

Důležitou otázkou je i podpora menšinové vlády Andreje Babiše. Zatímco lidé kolem Vojtěcha Filipa dle našich informací jdou Babišovi na ruku, tak Skála prosazuje tvrdší podmínky (a jejich zpřesnění) pro případnou toleranci Babišovy vlády. Například jde o účast českých vojáků na zahraničních misích NATO a aby nebyli zapojováni do akcí namířených proti Rusku.

Filip prý argumentuje tím, že by Babiš podpořil Filipovi velmi blízkou Miroslavu Vostrou na post předsedkyně rozpočtového výboru Sněmovny. Někteří straníci se divili, z jakého titulu ji Filip bral na jednání s prezidentem Milošem Zemanem do Lán.

Úpadek…

Další volební debakl je pro KSČM velmi nepříjemný i z finanční stránky. Pokud jde o propad v krajských volbách, oproti minulému čtyřletému krajskému období strana na státních příspěvcích na krajské zastupitele přijde o 96 milionů korun. V minulém volebním období měla strana 182 zastupitelů, nyní má 86. Roční státní příspěvek na jednoho krajského zastupitele straně činí 250 tisíc korun, za čtyři roky tedy milion. Straně tak bude chybět 96 milionů. V roce 2012 získala KSČM v krajských volbách celkem 538.953 hlasů, v roce 2016 měla 267.047 voličů.

Pokud jde o finanční příspěvky od státu za sněmovní volby, tak KSČM měla za minulé období ve Sněmovně 2013 až 2017 zhruba 228,5 milionu korun, za nynější období by to mělo být již jen zhruba něco přes 133 milionů korun. KSČM letos dosáhla nejhoršího volebního výsledku za celou dobu své existence, i kdybychom počítali její historii včetně KSČ. Vojtěch Filip chtěl již nyní osekávat strukturu strany, ale výraznější změny by měl nakonec schválit až sjezd.

Za 3,5 roku KSČM ztratila 10.500 členů. Strana má nyní zhruba 40 tisíc členů, ale kvůli jejich vysokému věku se počítá, že by již do čtyř let jich mohlo být jen kolem 25 tisíc. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …