To zkazilo důležitou věc. Průšvih kolem „základny USA“ smrdí i penězi

14.04.2022 4:44 | Komentář

Chtějí, nebo nechtějí Američané v Česku zbudovat svou vojenskou základnu? A stojí o to vůbec česká vláda? ParlamentníListy.cz se zblízka podívaly na téma, které svými výroky rozpoutala ministryně obrany Jana Černochová. Podle našich informací z Ministerstva zahraničí nikdy nikdo o žádné základně vojáků USA v ČR nejednal a americká strana o to ani nestojí. Padla slova o amatérismu a katastrofě.

To zkazilo důležitou věc. Průšvih kolem „základny USA“ smrdí i penězi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA na ambasádě v Praze

Šéfka resortu obrany Jana Černochová řekla v sobotu Deníku N, že během jednání se svým americkým protějškem Lloydem Austinem chce otevřít i téma americké přítomnosti v Česku. Okamžitě se spustila vyostřená společenská diskuse o tom, proč by na našem území měla být americká základna, zda je to správně, zda by o tom měli rozhodnout lidé v referendu atd.

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí

Předseda vlády Petr Fiala po jednání s prezidentem Milošem Zemanem uvedl, že hlava státu se zbudováním základny nesouhlasí, ale podporuje dojednání společné obranné dohody. Sám Fiala uvedl, že případná základna vojáků USA v naší zemi je sice hezká myšlenka, ale není to na stole. 

Následně se ozvali i samotní Američané, kteří jemným diplomatickým slovníkem sdělili, že o žádném takovém plánu se v tuto nejedná. Evidentně byli slovy české ministryně obrany zaskočeni. 

Zaskočena byla podle našich informací z Černínského paláce i česká diplomacie. Ta totiž postupně pracuje na určité podobě společné obranné dohody se Spojenými státy a vyhrocenou debatu o vojenské základně, která ani není v plánu, vnímá jako mediální katastrofu.

„Ten výrok (ministryně obrany, pozn. red.) o základně nebyl moc chytrý. Je to naprostá blbost a kromě toho, že s tím nesouhlasí premiér a prezident, se hlavně o ničem takovém neuvažuje. Tady jde pouze o smlouvu o obranné spolupráci a v tuhle chvíli to může i padnout pod stůl, protože nastoupí emoce, reakce na vnitropolitické téma neexistující základny a celá ta těžká bilaterální jednání to může zdiskreditovat. Místo dohody se bude mluvit o americké základně, budou padat výroky, že bůhví, jak to vlastně je, že lidem někdo něco tají atd. Umíte si to jistě představit. Jenže o žádné základně se prostě nejedná. Tečka. Tak to dopadá, když na sebe chce někdo upoutat pozornost, bohužel,“ sdělil ParlantnímListům.cz významný zdroj z Černínského paláce. 

Dozvěděli jsme se rovněž, proč se o žádné americké vojenské základně na našem území nejedná, když minimálně část vládní koalice by o takový projekt velice stála. „Podívejte se, velmi jemně řečeno, základním předpokladem jakéhokoliv mezistátního jednání je, že druhá strana o to musí mít jasný zájem. Američané s ničím takovým nepřišli a zájem o takový projekt v tuhle chvíli žádný nemají. A i kdyby teoreticky ano, nemůže to rozhodnout jeden ministr, dokonce ani souhlas vlády by byl málo. Toto by bylo mimořádně politicky i společensky citlivé téma, na které se musí vést racionální debata a dojít ke konsenzu mezi všemi představiteli státu i opozice. Jinak by to dopadlo jako s radarem svého času,“ popisuje diplomat.

„Co taková americká základna obnáší, to se stačí podívat k sousedům. Poláci o to usilovali dlouho, roky s Američany jednali a nakonec dosáhli svého, americkou vojenskou základnu tam mají. A víte, co to pro ně znamená? Musí všechno platit. Ne Američané, ale polské daňové poplatníky to stojí řádově několik miliard dolarů ročně. V případě, že by se o něčem takovém jednalo zde, bylo by fér říci českým občanům i to, že by si americkou vojenskou přítomnost museli štědře zaplatit. Tady byli příslušní lidé z obrany upozorněni, že debata kolem těchto témat musí být opatrná, a teď nemluvím o nějaké fiktivní základně, ale o obranné dohodě. Jinak to může dopadnout jako na Slovensku, kde si z toho Ficova strana udělala obří celonárodní téma a mluvilo se téměř o americké okupaci Slovenska. Teď díky těm mediálním výrokům, které byly spíš ve smyslu přání otcem myšlenky, budou veškerá tato témata ostřelována argumenty ‚a stejně vám jde o základu‘, i když to nebude pravda. Prostě to rozbije celou debatu, tohle je komunikační katastrofa a vyvolal ji amatérismus některých lidí ze státní správy. Kromě toho teď před Američany budeme vypadat jako pitomci a jen se ztrapníme. Pak chtějme, aby nás brali vážně,“ posteskl si závěrem významný český diplomat pro ParlamentníListy.cz.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …