Tohle není hokej? ptal se zmatený sportovní fanda na brněnské demonstraci

15.04.2012 20:50

REPORTÁŽ Náměstí Svobody v Brně je v kurzu. Sotva se otřepalo ze sobotního hokeje, už bylo zase plné lidí. Holešovská výzva znovu útočila a s ní i davy jejich příznivců. Lidé v Brně žádali pád vlády.

Tohle není hokej? ptal se zmatený sportovní fanda na brněnské demonstraci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pískot a mlácení do ešusu

Brňáci jsou za jedno, chtějí pád vlády. S nedůvěrou však přistupují k Holešovské výzvě. Náměstí Svobody bylo zaplněno sotva ze třetiny. Lidé byli možná již unaveni z demonstrací, které k ničemu nevedou: “Jak můžeme mít nepravomocně odsouzeného poslance? To je výsměch a nemá cenu protestovat,“ rozčiloval se mladý muž. Na Náměstí Svobody byly zhruba čtyři stovky lidí. Z předchozí březnovou demonstrací se nálada ani počet zúčastněných ale nemohl srovnávat. Řečníci se snažili rozproudit v davu adrenalin, vybízeli ke skandování: “Demisi, demisi,“ nejvíce ale křičeli spíše právě ti na pódiu.

Čtyři lidé v davu nesli vlajku České republiky. Po jiných transparentech nebylo památky: “To není akce HC Komety? Já myslel, že je to zase hokej,“ zklamaně a položertem říkal nedaleko postávající mladík s modrou šálou, fanoušek hokeje. Asi si spletl den a čas. Hokeji se tu fandilo v sobotu večer.

Ostatní lidé v davu vypadali stejně tak rozpačitě. Paní Ilona, která přišla do Brna vyjádřit svůj nesouhlas s vládou, měla jasno pouze v jednom: “Chci, aby vláda odstoupila,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz demonstrující žena. Ale na otázku proč a jestli podporuje Holešovskou výzvu, pokrčila rameny: “Já vlastně pořádně nevím, co jsou zač. Já jen chci, aby vláda odstoupila.“

Holešovská výzva neřeší, co bude pak, křičel řečník na pódiu

Zdá se, že ani Holešovská výzva zcela přesně neví, co chce změnit. “Cílem Holešovické výzvy není to, co bude. Současným cílem je vyčištění politiky a úprava ústavy,“ křičel na pódiu jeden z řečníků Petr Vlk. Holešovská výzva chce podle něho změnu. Na neschopnost Holešovské výzvy přijít s programem konkrétních změn upozorňoval ParlamentníListy.cz již politolog Martin Bastl: “Ve mně, jako v politologovi, vzbuzují pochyby, že by byli schopní uvést do chodu fungující organizaci, přijmout společný program, který by oslovil širokou veřejnost,“ uvedl Bastl.

Holešovská výzva: Vláda koupila ostrov v Řecku. Demonstrující: To je Apríl

Samotní řečníci Holešovské výzvy škádlili dav. “Víte, že vláda koupila ostrov v Řecku? No, řekněte, kdo z vás tam pojede? A takhle se u nás hospodaří,“ rozčiloval se jeden z řečníků, zástupce důchodců za Holešovskou výzvu. Ze zadních řad protestujícího davu se ozval smích: “Vždyť je to blbost, to byl přeci Apríl,“ směje se starší muž a s ním posléze i ostatní, kteří si uvědomili, že česká vláda žádný ostrov vlastně nekoupila.

Protestů Holešovské výzvy v březnu se zúčastnily tisíce lidí. Nedělní účast byla o mnoho skromnější. Politolog Martin Bastl upozorňoval, že ke změně je potřeba několik desítek tisíc lidí. “Dokud nebude demonstrovat více než 50 tisíc lidí, tak se nic nezmění,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz.

V pondělí začíná takzvaný Týden neklidu plný protivládních demonstrací.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…