Tvrdý Kremlička: Klaus je seriózní, ale jeho chování k lidem mi je odporné

27.03.2012 20:36

JINÝMA OČIMA Ministr obrany Alexandr Vondra je podvodník bez armády a třetí odboj neexistuje, takže by neměl dostat ani žádné odstupné. Takhle nekompromisně hovoří o dnešní armádě bývalý voják z povolání, ale i lídr strany Důchodci za životní jistoty, Eduard Kremlička. O vojácích tvrdí, že jde o žoldáky, kterým už nic neříká slovo povinnost či vlast, ale slouží pro peníze. Ani o kandidátech na prezidenta nemá valné mínění.

Tvrdý Kremlička: Klaus je seriózní, ale jeho chování k lidem mi je odporné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý předseda strany Důchodci za životní jistoty Eduard Kremlička

„Vondra je podvodník, vždyť se podívejte na ProMoPro. Navíc dnes už nemáme žádnou armádu, jen bandu žoldáků. Ti už o vlastenectví či nějakých vojenských zásadách nemají ani potuchy,“ vyjadřuje se pro ParlamentníListy.cz opovržlivě o armádě Eduard Kremlička, jenž v ní prožil dlouhá léta. V tom, kdo by se měl stát vrchním velitelem tuzemských ozbrojených sil, nemá jasno.

O Klausovi a Zemanovi

Prezident a zároveň vrchní velitel ozbrojených sil Česka Václav Klaus je podle něj celkem seriozní politik. „Nejsem Klausovec, ale řady jeho názorů si vážím. Vyjadřuje se negativně k Evropské unii i k euru, čímž mi mluví z duše. Podle mě se do politiky vrátí, vždyť ještě není ve věku na odpočinek. Na druhou stranu mi dost vadí jeho ironické chování vůči obyčejným lidem. Třeba jak nedávno zbytečně setřel jednoho studenta. Tím je mi dost odporný,“ podotýká Kremlička.

Sám nemá o budoucím vrchním veliteli ozbrojených sil jasno. Kladně v těchto souvislostech hodnotí Jiřího Dientsbiera, protože jde o seriózního politika nezatíženého korupčními skandály, a tvrdou ženu Janu Bobošíkovou. Reálně ale uvažuje, že ani jeden z nich nemá šanci. První je moc mladý, druhá má u části obyvatelstva vroubek, protože se chovala jako poslankyně Evropského parlamentu dost namyšleně. „Fischera ne. Zemana jsem obdivoval, ale pak mě naštval, protože mě za zády nazval politickým prostitutem, co nic nedokázal. Z toho hlavního spektra bych nebral nikoho, takže nevím,“ přemítá.

Vojáci jen žoldáci

Podle Kremličky je v Česku ministerstvo obrany zbytečné, protože se tuzemská armáda zúžila na partu žoldáků. „Ti současní vojáci jsou samý KFOR, SFOR a jiný fór, ale dělají to jen pro prachy. Žádnou úctu k vlasti necítí,“ nadává. Dnešní mládež je prý změkčilá a nemá řád ani smysl pro povinnost, proto by pro mladé muže zavedl společně se senátorem Jiřím Čunkem zpět povinnou vojenskou službu alespoň na rok.

Jinak nevidí žádný smysl zákona o protikomunistickém odboji, podle nějž má každý, kdo prokáže, že se ho za minulého režimu účastnil, nárok na jednorázové odškodnění sto tisíc korun a určité navýšení důchodu. „V první světové válce byli legionáři, ve druhé protinacističtí bojovníci. Studená válka nebyla válkou a ty, kteří se angažovali proti bývalému režimu, nelze brát za odboj. To byli diverzanti. Skupinu bratří Mašínů pak zcela odsuzuju, jsou to vrazi,“ má jasno.

Exvelitel důchodců

Dvaaosmdesátiletý důchodce Eduard Kremlička byl vojákem z povolání až do pětapadesáti let a pak pracoval v různých zaměstnáních. V armádě byl původně dělostřelcem, pak zeměměřičem a skončil jako technik na radarech. Odtamtud má dvě zásady. Tedy, že člověk je povinen znát své místo ve tvaru a neměl by chtít od podřízených to, co sám nezvládne. „Když jsem vedl výcvik záklaďáků, ukázal jsem jim, že i s protichemickou maskou se dá běhat. Potom jsem se, pravda, pozvracel, ale doběhl jsem první,“ vzpomíná pro ParlamentníListy.cz.

Jeho strana Důchodci za životní jistoty měla ve volbách roku 1996 i 1998 nad tři procenta, což bylo v novodobé historii Česka poprvé a naposled, kdy se politický subjekt hájící zájmy důchodců přiblížil ke vstupu do Poslanecké sněmovny. Právě v roce 1998 se vsadil s reportérkou Novy o to, že se strana do sněmovny dostane. Prohrál a musel sníst chrobáka, za což se mu dostalo patřičné publicity. Pak jej prý ze strany vyhodili a partaj následně zanikla. Dnes je Kremlička po několika mozkových příhodách, bojuje s rakovinou a stěhuje se do domova důchodců, kde bude mít zdravotní pomoc při ruce.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…