Tvůrci Ústavy šílí: Takhle jsme tu imunitu vůbec nezamýšleli

18.07.2013 12:31

Bývalý ústavní soudce Miloslav Výborný byl v roce 1992 jako poslanec u tvorby české Ústavy. Bývalý lidovecký předseda Cyril Svoboda byl dokonce jako mladý ministerský úředník tajemníkem expertní komise, která text tvořila. Oba ústavodárci jsou dnes zklamáni, jak Nejvyšší soud vyložil ústavní institut poslanecké imunity. Nic takového prý tehdy tvůrci Ústavy nezamýšleli.

Tvůrci Ústavy šílí: Takhle jsme tu imunitu vůbec nezamýšleli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cyril Svoboda

„Při přípravě ústavy nebylo pochyb o tom, že pojem "projevy ve Sněmovně" musí být vykládán úzce,“ vzpomíná Miloslav Výborný. Teď však Nejvyšší soud pojem rozšířil dokonce i smluvní či mimosmluvní ujednání. „To může mít velmi neblahé důsledky,“ varuje bývalý ústavní soudce.

„Tento široký výklad Nejvyššího soudu naráží na zásadu rovnosti před zákonem. Imunita je sice správný institut, který má své opodstatnění, ale narušuje rovnost. Proto musí být vykládána úzce,“ vysvětluje dále.

Ještě ostřeji se vyjádřil Cyril Svoboda: „Patřím k těm, kteří jsou úterním rozhodnutím Nejvyššího soudu šokováni. Projevy ve Sněmovně se rozumí politické výroky. V případě exposlanců ODS evidentně nešlo o politické výroky,“ uvedl pro IDNES.cz. Dohody post za post podle něj rozhodně není předmětem imunity.

Oba si zároveň myslí, že negativní účinky tohoto rozhodnutí umocňuje fakt, že je nepřezkoumatelné.


 

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …